Cum poti evita muscatura de capuse cand iesi cu copilul in parc

| | Actualizat: 2021-06-14 22:26:55

In Romania este cea mai mare invazie de capuse. Zeci de copii ajung zilnic la spital cu muscaturi de capuse. Doar la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti au ajuns, in doar doua zile, aproape 60 de copii muscati de capuse. Insa, toate spitalele de pediatrie, dar si cele de urgente, sunt luate cu asalt de parintii care ajung cu copii muscati de capuse.

In teorie, capusele stau pe firele inalte de iarba, in locurile frecventate de animale. In realitate insa, numarul acestora este atat de mare ca pot fi intalnite peste tot pe unde exista un spatiu verde. Chiar si in locurile de joaca pentru copii sau in spatiile verzi dintre blocuri.

In schimb, numarul acestora este mult mai mare in parcuri, in paduri sau in curtile cu iarba inalta si neingrijita.

Tocmai din acest motiv, in momentul in care iesi cu copilul in parc sau la iarba verde este posibil sa luati cu voi o capusa. Pentru a evita ca acest lucru sa se intample este important sa luati masuri de protectie inainte de a iesi din casa.

Cum sa protejezi copilul de muscatura de capuse

In primul rand trebuie sa stii ca de fiecare data, inainte de a iesi la iarba verde, in parc sau in locurile de joaca pentru copii, este important sa iei masuri de protectie pentru a evita muscatura de capuse. Iata care sunt acestea:

1. Nu imbraca copilul sumar. Chiar daca afara sunt peste 27 de grade, este important ca micutul tau sa nu fie imbracat sumar. Acesta trebuie sa poarte pantaloni lungi, o bluza cu maneca lunga, ciorapi si adidasi. De asemenea, este indicat ca sosetele sa stea peste pantaloni pentru a evita ca o posibila capusa sa ajunga la pielea copilului. Acelasi lucru este valabil si in cazul adultilor.

2. Foloseste spray repelent. In farmacii vei gasi spray repelent eficient impotriva capuselor. Este important sa cumperi unul cat mai natural, pe baza de uleiuri esentiale, deoarece are o cantitate mai mica de chimicale. Aplica un strat de spray pe picioare si pe bratele copilului inainte de a iesi din casa. Ia apoi spray-ul cu tine si reaplica ori de cate ori este nevoie. De regula, pe ambalajul acestora scrie cat dureaza efectul. Dupa aceea trebuie aplicat un nou strat pentru a avea efect.

3. Nu ii permite copilului sa se tavaleasca prin iarba. Oricat de tentant ar fi acest lucru si oricat de placut pentru copii, este important sa nu ii permiti sa faca acest lucru. In acest caz, capusele se pot atasa cu usurinta de zona gatului sau chiar de scalpul copiiilor, chiar daca in rest este protejat.

Intoarcerea acasa dupa iesirea la iarba verde

Odata ajuns acasa, pericolul nu s-a terminat. Capusele pot fi purtate pe haine si daca sunt inca pui, pot fi greu de observat din cauza ca sunt foarte mici. Tocmai de aceea este important sa iti iei cateva masuri de siguranta, in plus.

1. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci odata ce ai ajuns acasa, este sa bagi TOATE hainele la spalat. Atat pe ale copiilor cat si pe ale voastre.

2. Verifica atent copilul pentru a observa daca are urme de muscatura sau daca are vreo capusa atasata de corp. Verifica-i mainile si picioarele cu atentie, dar si restul corpului. Este important sa verifici si zona gatului, dar mai ales pe cea a scalpului, unde capusele se pot ascunde cu usurinta si sunt greu de observat.

3. Fa-le baie copiilor. Dupa verificare este important sa faci baie copiilor si sa ii speli inclusiv pe cap. In acest fel capusele care nu sunt inca atasate, dar sunt prea mici pentru a fi observate, vor fi indepartate cu ajutorul apei si al samponului si gelului de dus. Procedeaza la fel si in cazul tau.

Ce trebuie sa faci daca gasesti o capusa atasata de corpul copilului

Daca gasesti o capusa atasata de corpul copilului este important sa o indepartezi cat mai repede. Exista doua moduri simple prin care poti face acest lucru acasa, sau poti merge cu el la spital pentru ca aceasta sa fie indepartata de medici. Iata cum poti proceda acasa:

1. Aplica ulei sau o crema lichida pe capusa. Deoarece in momentul in care sunt atasate de corpul copilului capusele respira prin porii de pe corp, cel mai sumplu si eficient mod de a o elimina este sa aplici ulei sau o crema lichida pe aceasta. Capusa nu va mai putea respira si se va desprinde singura.

2. Scoate capusa cu o penseta. In acest caz trebuie sa ai grija sa prinzi capusa cat mai aproape de piele astfel incat sa o poti extrage cu tot cu cap. Este important ca acesta sa nu ramana in piele deoarece poate duce la infectii grave. Dupa eliminarea capusei aplica un dezinfectant in locul respectiv.

Retine data la care a avut loc muscatura si urmareste simptomele care pot aparea

Muscatura de capuse este deosebit de periculoasa deoarece aceste insecte pot transmite boli grave precum Lyme sau encefalita de capusa. Este important sa-ti notezi intr-o agenda data la care a fost muscat copilul si sa urmaresti apoi eventuale semne de boala. La cele mai mici schimbari apeleaza de urgenta la medic.

Sursa foto: pexels.com

Citeste si despre