Cum provoaca calculatorul dureri copiilor?

| | Actualizat: 2011-01-10 17:55:47

Calculatorul a devenit si continua sa fie parte din viata copiilor din ce in ce mai mult in epoca moderna. Pe langa durerile de cap pe care calculatoarele le dau parintilor in privinta efectelor, in general psihologice, asupra copiilor se pare ca ele chiar pot provoca dureri reale organismului micutilor.

Simplul fapt ca un calculator sau laptop tine copilul in aceeasi pozitie o perioada destul de lunga de timp reprezinta un deserviciu facut intregului corp. De aici si pana la adevarate probleme la nivelul articulatiilor, mainilor, spatelui si chiar ochilor nu mai este mult. De tine depinde ca acest lucru sa nu se intample si sa il inveti sa aiba o postura si un comportament adecvat in fata calculatorului. Iata care sunt efectele pe termen lung dovedite pana acum:

Dureri de spate si modificarea posturii corpului

Cele mai frecvente si cele care apar primele sunt durerile de spate. Pozitia gresita a multor copii in scaunul de la birou rezulta in dureri uneori greu de suportat. Pe langa aceasta, pozitia incorecta atrage dupa sine strambarea efectiva a coloanei vertebrale ceea ce poate conduce cel mai adesea la cocoasa sau scolioza. Pe termen lung, postura in timpul mersului se modifica si apoi se corecteaza cu greu.

Trebuie sa inveti de mic copilul sa stea corect in scaun astfel: alege un scaun cu spatar, fundul micutului sa fie cat mai in spate, lipit de spatar, astfel incat sa faca un unghi perfect de 90 de grade cu spatele, mainile pana la coate sa fie pe birou, iar ambele picioare bine infipte in pamant. Daca nu ajunge cu picioarele la podea, atunci pune-i o cutie sau o scarita pana la nivelul picioarelor. Este foarte important!

Dureri de maini (ale incheieturii)


Atunci cand foloseste tastatura si mouse-ul, copilul trebuie sa tina mainile (pana la coate) pe suprafata biroului. Mainile trebuie sa faca de la coate un unghi de 90 de grade cu antebratul atunci cand copilul sta la birou. Incheieturile mainii trebuie sa fie cat mai drepte, nu inclinate, astfel incat degetele sa stea relaxate pe butoanele tastaturii. El nu trebuie sa intinda mainile sau corpul dupa tastatura, pentru ca va crea tensiuni in maini si ulterior, dureri. Daca tastatura este prea departe, pozitioneaz-o mai aproape de el, astfel incat coatele sa ramana pe suprafata biroului.

Daca incheieturile incep sa doara sau micutul se plange ca il deranjeaza in special noaptea, atunci este posibil sa fi suferit un traumatism de la suprasolicitare sau de la folosirea incorecta a lor in timpul folosirii calculatorului. Trebuie sa mergi cu el la medic.

Poate pare greu de crezut, dar copiii pot suferi dureri la nivelul mainilor si din cauza folosirii excesive a mouse-ului. Acesta limiteaza folosirea mainii la un singur deget si atat. De aceea, specialistii recomanda inlocuirea lui cu trackball-ul, tot un fel de mouse, dar care permite miscarea cursorului pe ecran folosind palma mainii si cateva degete, adica o mai mare flexibilitate.

Dureri de ochi si de gat

Pe langa faptul ca PC-ul strica vederea daca este utilizat in exces, el da si mari dureri la acest nivel. Oricat de putin timp ar petrece micutul la calculator ochii sunt solicitati la capacitate maxima. Muschii oculari se incordeaza, produc tensiuni si apar dureri. De aceea, ai grija ca monitorul sa stea la o distanta suficient de mare de ochii copilului (de la 46 la 51 de cm).

Ai grija ca ecranul sa stea un pic mai sus pe birou, astfel incat sa fie la nivelul ochilor copilului, iar acesta sa nu fie obligat sa indoaie mereu gatul pentru a se uita la ceva.

Cum il ajuti pe copil sa combata durerile de la calculator?

  • limiteaza timpul la calculator al copilului;

  • asigura-te ca are o postura corecta la birou si corecteaza-l de cate ori ti se pare ca sta gresit;

  • copilul trebuie sa faca pauza la fiecare 30 de minute petrecute in fata calculatorului; in aceasta pauza ochii trebuie sa se odihneasca;

  • invata-l sa nu se uite prea concentrat in ecran, sa clipeasca des si macar o data la 5-10 minute sa se uite in alta parte decat in ecran, pret de cateva secunde.

Citeste si despre