Cum sa-ti convingi copilul sa faca sport

| | Actualizat: 2023-10-26 13:16:03

Copiii, la fel ca adultii, trebuie sa faca miscare, pentru a ramane in forma. Dar, din pacate, copiii de astazi petrec prea mult timp in fata televizoarelor, calculatoarelor, telefoanelor si tabletelor. Hai sa fim sinceri, e putin probabil ca un copil sa inteleaga de ce trebuie sa faca sport. Cu toate astea, e treaba parintilor sa-i incurajeze si sa le ofere oportunitati de a face miscare.

Riscurile pentru copiii cu prea multe kilograme in plus sunt destul de serioase. Ei sunt mai expusi la probleme de sanatate, cum ar fi boli de inima sau boli cronice, si pot dezvolta si probleme emotionale. Mai rau, statisticile arata ca majoritatea copiilor supraponderali vor deveni adulti obezi, ceea ce ii va predispune spre diferite boli.

Dar parintii pot face ceva, pentru a schimba asta. Prin incurajarea activitatii fizice zilnice, iti poti ajuta copilul sa ramana in forma si sa duca un stil de viata sanatos.

Iata cateva sfaturi pentru a-i ajuta pe cei mici sa se miste mai mult si sa stea mai putin in fata ecranelor:

1. Fii un exemplu bun

Copiii se uita la parinti si ii imita. Daca te vad pe tine ca faci miscare si te distrezi, e mai probabil sa vrea si ei sa se miste. Mergi cu copilul la munte, la snowboard, la camping, povesteste-i despre natura si animale si vei observa ca va incepe sa dezvolte obiceiuri sanatoase. Cel mai probabil, la randul lui, va transmite aceasta idee si colegilor sai. 

 

2. Foloseste sportul ca metoda de deplasare 

Mergi pe jos sau cu bicicleta cu copiii la scoala, la prieteni sau la magazin. Sau, mai bine, cumpara-le niste role, astfel incat sa se poata distra si sa se deplaseze mai activ. Un skateboard poate fi, de asemenea, o metoda cool si sanatoasa de deplasare prin oras. 

 

3. Ofera cadouri care incurajeaza sportul

Cu ocazia aniversarilor sau a sarbatorilor, poti sa le faci cadouri precum role, biciclete, mingi de fotbal sau chiar jocuri video active. Ii poti motiva cumparandu-le ultimul model de ghete Puma sau echipamentul pe care il foloseste sportivul preferat. 

 

4. Imbina distractia cu sportul

Copiii se simt atrasi de activitatile distractive, asa ca fa din sport o activitate plina de distractie! Pune muzica si dansati impreuna sau faceti o plimbare in parc. Jucati-va si faceti glume. Daca descopera bucuria care vine din practicarea sportului, copilul tau va introduce sportul in rutina sa pe termen lung.

 

5. Organizeaza competitii

Un mic concurs de alergat sau de flotari intre tine si copii poate sa-i motiveze sa se miste mai mult. Poti sa oferi premii pentru cei mai buni. Incurajeaza-i mereu si fa-i sa inteleaga faptul ca un esec initial este un pas important spre evolutie, iar exercitiul ii va face din ce in ce mai buni.

 

6. Implica-i in treburile casnice

Activitatile de zi cu zi, cum ar fi aspiratul, spalatul masinii sau tunsul gazonului, pot fi o ocazie buna de a face miscare, in timp ce va distrati. Gradinaritul este, de asemenea, o activitate constructiva ce implica miscare, responsabilitate si aer curat.

 

7. Redu timpul petrecut in fata ecranelor

Redu orele de televizor si de jocuri video si ofera-le alternative active! Ii poti implica sa faca exercitii fizice, in timpul pauzelor comerciale.

 

8. Planifica vacantele familiei cu sport in minte

Cand organizezi vacantele in familie, alege destinatii care sa ofere activitati fizice, precum drumetii, ciclism sau sporturi nautice. Inscrie-i la tabere de schi sau snowboard, pe parcursul iernii, si la tabere de aventura, pe timp de vara. 

 

9. Respecta individualitatea fiecarui copil

Fiecare copil are interese si abilitati diferite. Incurajeaza-i sa aleaga activitatile care ii atrag si sa se bucure de ele. Nu toti copiii vor deveni superstaruri in fotbal sau balerine de succes. Dar este benefic sa se bucure de sport, chiar daca nu face performanta, si fara sa simta presiune din partea parintilor. 

Promovarea activitatii fizice in randul copiilor este esentiala pentru sanatatea lor. Prin urmarea acestor sfaturi simple, iti poti ajuta copiii sa adopte un stil de viata activ si sanatos, care sa-i protejeze de problemele de sanatate legate de sedentarism. 

Sursa foto: Shutterstock

 

Citeste si despre