A inceput sezonul virozelor si infectiile respiratorii sunt la ordinea zilei printre copiii mici. Dintre toate, cele mai frecvente sunt infectiile virale, iar cel mai des intalnit este virusul sincitial respirator (VSR). Cum deosebim o infectie cu VSR de una cu virus gripal, spre exemplu? Simptomele specifice fac diferenta.
O infectie cu VSR poate fi usor confundata cu o gripa obisnuita. Prima oara apar nasul infundat, tusea si febra. In cazul VSR, febra este, in general, pana la 38,5, dar exista un simptom specific: efortul vizibil pe care il face copilul pentru a respira.
„Ne va atrage atentia mai mult efortul respirator pe care il face copilul. Veti vedea ca el respira mai des. Fie nu poate sa dea aerul afara, fie auziti un sunet in momentul in care copilul este bolnav, respectiv suieratul. Acest simptom trebuie sa orienteze spre bronsiolita si, practic, trebuie sa fie un semn de alarma ca trebuie sa va prezentati la medic”, a explicat prof. dr. Gabriela Zaharie, medic primar neonatologie.
Cand si cum trebuie sa ne ferim copiii de infectia cu VSR
Infectiile cu VSR dau foarte multa bataie de cap parintilor si medicilor deopotriva, pentru ca pot avea, de cele mai multe ori, o evolutie imprevizibila. „Este foarte important sa stim care sunt semnele de alarma si ca atunci cand evolutia este nefavorabila, spre agravare, sa ne adresam medicului”, a punctat dr. Zaharie.
Concret, daca tusea se accentueaza, cand copilul nu se poate odihni noaptea, cand febra nu poate fi stapanita, iar copilul refuza alimentatia si hidratarea, este semnul ca micutul ar trebui vazut de un specialist.
Preventia este, ca in cazul oricarui virus, cea mai buna metoda de a preveni imbolnavirea.
Pe langa metodele clasice de protectie, precum spalatul pe maini sau evitarea aglomeratiei, in cazul VSR exista si o forma de profilaxie moderna. „Nu mergem cu copiii in supermarket, mai ales daca acestia sunt de varsta mica, sub 6 luni. In plus, ne gandim ca acesti copii trebuie vaccinati de obicei. Pentru anumite infectii mai exista o forma de profilaxie si pentru VSR aceasta exista: sunt anticorpii monoclonali, respectiv niste anticorpi care vizeaza exact proteina de care se prinde virusul”, potrivit prof. dr. Gabriela Zaharie.
Specialistul recomanda aceasta metoda de preventie in special in cazul copiilor cu predispozitie ridicata la infectii respiratorii. Cei nascuti inainte de termen sunt, de obicei, cei mai sensibili, iar evolutia infectiei poate fi una extrem de nefavorabila la prematurii veniti pe lume inaine de 35-37 de saptamani. Complicatiile de tipul displaziei pulmonare in perioada neonatala si malformatiile cardiace sunt factori de risc ridicat:
„Parintii care au prematuri trebuie sa fie constienti ca au un copil cu risc crescut de a face infectii cu VSR. In acest caz trebuie sa respecte masurile generale de igiena, dar si sa se gandeasca la un program de vaccinare complet. In al treilea rand sa se gandeasca ca exista azi posibilitatea de profilxie specificia pentru VSR. Sa se adreseze medicului de familie pentru a putea beneficia, in special daca sunt sub 35 de saptamani de gestatie, de acea injectie pe trebuie sa o ia o data pe luna in perioada de sezon maxim, cu acea anticorpul monoclonal care previne infectia cu VSR”.
Sezonul „clasic” al VSR este perioada octombrie - martie. In special in acest interval trebuie sa fim mult mai atenti cu respectarea normelor de igiena, dar si cu factorii de mediu.
„Nu se fumeaza in camera in care sta copilul! Suntem foarte atenti cand copilul are frati sau surori la gradinita, sa aiba un plan de vaccinare complet. E bine sa educam copiii ca atunci cand vin de la gradinita ne spalam pe maini inainte sa ne pupam fratiorul. E valabil si pentru adulti: sa schimbe hainele, sa se spele pe maini cand vin de la serviciu, sa puna un prosop sau un servet pe umar cand iau copilul in brate. Nu pupi copilul pana nu te-ai spalat pe fata! In camera trebuie sa avem grija sa nu fie igrasie. Evitam sa iesim la plimbare cu copiii, cu sugarii, cand e ceata, vant sau cand ploua”, a explicat medicul Gabriela Zaharie.
Infectiile cu VSR, mai ales la copiii cu risc mai ridicat, pot duce la spitalizare in cazul formelor severe de boala. Tocmai pentru a evita acest lucru este foarte importanta preventia, pentru a evita bronsiolitele repetate, wheezing-ul recurent sau complicatii cum ar fi astmul bronsic.
Afla mai multe despre infectia cu virusul sincitial respirator la copii pe www.desprevsr.ro, in cadrul unei campanii demarate de AstraZeneca, sub egida Asociatiei Romane de Neonatologie.