Dintii copilului sunt galbeni? Cauze posibile si ce trebuie sa faci

| | Actualizat: 2023-09-02 20:37:28

Daca te ingrijoreaza faptul ca dintii copilului sunt galbeni, atunci este important sa stii care sunt cauzele acestora, precum si ce ai de facut.

De cele mai multe ori, dintii galbeni sunt legati de o igiena orala deficitara. Cu toate acestea, pot fi cauzati si de alte motive. Identificarea cauzei este primul pas pentru a rezolva problema.

Cauzele dintilor galbeni la copii

Daca esti ingrijorat de faptul ca dintii copilului sunt galbeni, cel mai sigur este sa mergi la un consult la stomatolog. Iata care sunt cauzele care pot duce la ingalbenirea sau chiar innegrirea dintilor la copii.

1. Placa bacteriana si tartrul

Igiena dentara necorespunzatoare este cea mai frecventa cauza a dintilor galbeni la copii. Acumularea de germeni si resturi alimentare pe suprafetele bucale formeaza o pelicula numita placa bacteriana. Daca aceasta nu este indepartata prin periaj, se acumuleaza, se ingroasa si se inchide la culoare.

Atunci cand placa ramane in gura pentru o perioada lunga de timp fara a fi indepartata, se calcifiaza si se transforma in tartru. Aceste depozite de resturi dure si intunecate fac ca dintii copilului sa arate galbeni.

Placa bacteriana si tartrul la copii nu afecteaza doar estetica zambetului. Dupa cum indica un articol publicat in Journal of Education, Social Science & Humanities, prezenta lor este asociata cu principalele patologii orale, cum ar fi caria si gingivita.

2. Caria

Caria este un proces de demineralizare a dintilor datorat actiunii acizilor produsi de bacteriile care metabolizeaza zaharurile din alimentatie. Aceasta pierdere de minerale poate fi adesea observata sub forma unor pete galbui pe dinti.

Dupa cum explica o recenzie publicata in Journal of Natural Science, Biology, and Medicine, "tesutul dur cariabil este evident din punct de vedere clinic ca o zona cavitata galbena sau maro". Daca boala nu este tratata in timp util, distrugerea dintilor progreseaza si poate duce la durere si infectie.

Caria din copilaria timpurie este o varianta a bolii care face ca dintii de lapte sa apara galbeni. In acest caz, distrugerea dintilor este severa si progreseaza rapid.

3. Alimente

Consumul regulat de alimente si bauturi colorate poate pigmenta suprafetele dintilor copilului. Substantele acide, citrice si carbogazoase, la randul lor, erodeaza smaltul dentar. Acest lucru este explicat intr-un studiu publicat in Pediatric Dental Journal.

Pe masura ce stratul protector al dintilor se pierde, dentina galbena de dedesubt este mai expusa. Acest lucru face ca dintii sa para mai intunecati.

4. Fluoroza

Expunerea excesiva la fluor in timpul formarii dintilor poate provoca o afectiune numita fluoroza. Dupa cum se relateaza in Health and Management, in functie de severitatea afectiunii, dintii pot dezvolta pete albe, galbene sau maro si mici gropite pe suprafata dintilor.

5. Traumatisme

In cazul in care copilul a suferit o lovitura la un dinte, acesta isi poate schimba culoarea. Atunci cand traumatismul duce la moartea pulpei, care este cel mai interior tesut moale al dintilor, in timp, dintele devine galben, gri si apoi negru. Dupa cum explica o analiza publicata in The Indian Journal of Paediatrics, acest lucru se datoreaza sangerarii pulpei.

6. Anomalii dentare

Dintii galbeni ai copilului pot arata astfel si din cauza unui defect de dezvoltare. Hipoplaziile, anomaliile genetice, tulburarile de calciu, deficientele nutritionale sau utilizarea anumitor medicamente in timpul gestatiei sau in copilaria timpurie pot fi responsabile pentru acest fenomen.

Ce trebuie sa faci daca copilul are dintii galbeni?

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci daca ti se pare ca dintii copilului par galbeni este sa verifici daca aceasta culoare se datoreaza unei igiene dentare precare, daca este nuanta lor naturala sau daca exista o afectiune stomatologica. Dupa ce veti stabili sursa problemei, daca exista, va fi mai usor sa luati masuri.

Mergeti la un medic stomatolog pediatru

Daca observi ca dintii copilului sunt galbeni, ar trebui sa faci o programare la medicul stomatolog pediatru pentru a evalua situatia. Prin intermediul unui examen clinic, medicul stomatolog va confirma daca culoarea dintilor are o variatie patologica sau daca este nuanta naturala a dintilor copilului.

In cazul in care problema se confirma, profesionistul va cauta cauza problemei si va stabili cel mai potrivit tratament pentru a o rezolva.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre