Cata vreme copilul tau se afla intr-o comunitate, fie ca este cresa, gradinita sau scoala, riscul de a contacta virusul gripei care e atat de raspandit in acest moment este foarte mare. Din pacate, nu toti copiii au fost imunizati prin vaccinare, astfel ca parintilor nu le ramane decat sa ia alte masuri preventive.
Bebelusii si copiii mici pot avea intre 8 si 10 raceli pe an, iar copiii de scoala primara au, in medie, 8-12 raceli pe an scolar. Dincolo de racelile obisnuite, gripa sezoniera este un fenomen care ingrijoreaza orice parinte, insa de cele mai multe ori cand deja cazurile din jur s-au inmultit alarmant.
Daca micutul nu a primit serul de imunizare, iata ce trebuie sa il inveti sa faca sau, dupa caz, daca e prea mic, sa il ajuti sa faca pentru a sta cat mai mult departe de virusi:
Sa-si spele frecvent mainile
Copiilor le place sa isi duca mainile in gura sau sa isi frece cu ele ochii. Nu este un obicei deloc bun, deoarece bacteriile si virusii pot trai pentru una sau mai multe zile pe obiectele si suprafetele pe care copiii le ating zilnic.
De aceea unul dintre cele mai importante sfaturi pentru a preveni gripa este spalarea frecventa a mainilor. In cazul in care acest lucru nu este posibil trebuie utilizat dezinfectant care sa contina cel putin 60% alcool.
Sa doarma suficient
Un somn bun este un alt mod minunat de a stimula sistemul imunitar si de a mentine copiii sanatosi. Expertii spun ca in timpul somnului profund, hormonii de protectie sunt eliberati in sange. Stabilirea unei rutine de somn sanatoase este cea mai buna modalitate de a incuraja odihna.
Sa manance sanatos
Copiii nu sunt atat de incantati sa manance fructe si legume proaspete, iar noi ca parinti tindem sa fim ingaduitori cu ei si sa le gasim alternative, de cele mai multe ori nu la fel de sanatoase.
Insa fructele si legumele sunt bogate in antioxidanti care protejeaza si repara celulele afectate de radicalii liberi, care pot slabi sistemul imunitar. Potrivit specialistilor in nutritie, prescolarii trebuie sa consume pana la o ceasca si jumatate de fructe si legume proaspete zilnic, in plus fata de cereale integrale, carne slaba si peste.
Sa-si schimbe hainele cu care au fost la joaca
Imediat ce a intrat in casa, copilul trebuie sa fie invatat sau ajutat sa isi dea jos hainele cu care a fost la locul de joaca si sa si le schimbe cu altele curate. In niciun caz sa nu se aseze pe pat sau pe canapea cu hainele cu care a fost pe tobogan sau in leagan. Germenii pot supravietui ore intregi pe tricouri si pantaloni.
Spune da probioticelor
Probioticele sunt bacterii care ajuta la mentinerea echilibrului natural al microflorei intestinale. Alimentele cu probiotice naturale includ iaurt, varza, muraturi, ciocolata neagra, masline, lactate fermentate si produse din soia.
Invata-l cum se tuseste corect
Ne-am obisnuit sa spunem: “Pune mana la gura cand tusesti sau stranuti!” Insa nu este modalitatea corecta de aparare impotriva raspandirii virusilor. Atunci cand tuseste sau stranuta, stropii de saliva vor ramane pe paleme si de aici vor fi transferati pe toate obiectele pe care copilul le atinge ulterior.
Insa daca o face ducand la gura incheietura cotului, riscul de contaminare al celorlalti scade vertiginos.