Intepaturile sau muscaturile de paianjen sperie foarte tare parintii. Multe specii de paianjeni sunt veninoase, iar intepaturile lor sunt riscante si pot fi fatale. Specialistii asigura ca cele mai multe specii de paianjeni sunt inofensive, iar muscatura lor nu pune in pericol sanatatea copilului.
Cum iti dai seama ca un paianjen este periculos?
Singurele specii care prezinta un pericol real sunt vaduva neagra si paianjenul maro pustnic. Tarantulele lor pot parea periculoase, dar se pare ca muscatura nu este mai amenintatoare decat o intepatura de albine.
Vaduva neagra este de dimensiuni mici, are culoarea neagra, lucioasa si are un semn rosu sau portocaliu-rosiatic in forma de clepsidra pe spate.
Paianjenul maro pustnic este de culoare maro si are un semn pe spate in forma de vioara.
Si scorpionii sunt inruditi cu aceste arahnide si reprezinta un pericol pentru sanatatea copilului. Ei sunt mai mari in comparatie cu alte specii - de vrei 3 cm si au si gheare.
Ce trebuie sa faci cand copilul este intepat de paianjen?
In primul rand nu trebuie sa te panichezi. Multe dintre aceste intepaturi nu sunt periculoase. Tot ce trebuie sa faci este sa speli zona cu apa curata si sapun si apoi sa aplici gheata pe zona respectiva. Aceasta ajuta la reducerea umflaturii sau inrosirii locale. Daca acestea totusi apar, ele ar trebui sa dispara in maxim 2 zile.
In caz ca micutul tau manifesta dureri locale, ii poti da un acetaminofen sau ibuprofen, dar numai dupa ce primesti aviz medical.
Daca suspectezi ca muscatura este provocata de un paianjen veninos, mergi de urgenta cu copilul la spital. Ar trebui sa te gandesti la varianta aceasta numai daca te afli in vacante sau in zone in care traiesc aceste specii. Daca ai posibilitatea, prinde arahnida (vie sau moarta) si pune-o intr-un borcanel. Ia-l cu tine la medic atunci cand mergi cu copilul. El iti va spune daca este cazul sa iti faci griji din cauza veninului sau nu.
Ce simptome trebuie sa te ingrijoreze?
Simptomele frecvente care apar in urma intepaturii de paianjen sunt roseata, umflatura sau durerea locala.
In cazul in care cel mic este muscat de o vaduva neagra, el ar putea resimti o senzatie de intepaturi usoare. Simptomele obisnuite se inrautatesc in loc sa se amelioreze odata cu trecerea orelor si se pot adauga stari de greata, febra, dureri abdominale si chiar varsaturi. Durerea ramane un semn distinctiv al acestei intepaturi.
Daca este muscat de un paianjen maro pustnic micutul tau ar putea resimti simtpomele comune, plus o inrautatire a durerii, dar si aparitia unor blistere (basicute) umplute cu lichid, care ar putea fi urmata de ulceratie. Ar putea dezvolta si febra usoara sau eruptie cutanata.
In cazurile de muscaturi de scorpioni zona ar putea fi inflamata, iar pielea si-ar putea schimba culoarea. La cateva minute sau ore dupa accident, micutul ar putea dezvolta dureri foarte mari care se pot manifesta prin plans continuu si zvarcolit.
Urmareste cu atentie simptomele pe care le manifesta copilul dupa intepatura sau muscatura. Desi majoritatea paianjenilor este inofensiva, simptomele de mai sus trebuie sa te trimita la doctor cu copilul. Daca observi ca simptomele mai rau se agraveaza odata cu trecerea timpului, nu mai sta pe ganduri si mergi la urgente.