Medicamentele si cariile dentare: care este legatura dintre cele doua?

| | Actualizat: 2023-01-04 00:09:51

Se intampla frecvent ca parintii sa fie nevoiti sa recurga la utilizarea medicamentelor pentru a atenua anumite boli de care sufera copiii lor. Asadar, in momentul haotic in care copilul are febra, dureri sau o tuse puternica, ultimul lucru la care parintii se gandesc este daca aceste medicamente pot provoca carii dentare.

Unele dintre componentele medicamentelor pot altera sanatatea dentara. Continutul de zahar, aromele sau efectele secundare ale medicamentelor in sine afecteaza echilibrul gurii si favorizeaza aparitia cariilor dentare.

Multi parinti nu sunt constienti de aceste informatii, iar unii pediatri uita sa le clarifice. Insa, realitatea este ca toti colorantii si zaharul care se gaseste in medicamentele pentru copii sunt extrem de nocive pentru dinti.

Care este legatura dintre medicamente si cariile dentare

Asa cum am mentionat deja, utilizarea anumitor medicamente poate favoriza aparitia cariilor. Exista doua motive principale pentru acest lucru:

1. Medicamentele pentru copii contin zahar, cum ar fi zaharoza si fructoza, pentru a le imbunatati gustul si a le face mai acceptabile pentru copii.

2. Unele medicamente modifica cantitatea si calitatea salivei.

Medicamente dulci

Unele siropuri, picaturi si suspensii pentru copii contin indulcitori care sunt adaugati pentru a le face mai gustoase. Astfel, pentru a-i face pe copii sa coopereze la ingerarea remediilor, se adauga componente daunatoare pentru sanatatea orala.

Daca nu exista o igiena orala adecvata dupa administrarea medicamentelor, zaharul pe care acestea il contin este folosit de bacteriile din gura. Prin fermentarea acestei substante, se produc acizi care demineralizeaza dintii si duc la aparitia cariilor dentare.

Gura uscata sau xerostomia

Productia redusa de saliva si, in consecinta, uscaciunea gurii este cunoscuta sub numele de xerostomie. Unele medicamente utilizate la copii, cum ar fi cele prescrise pentru tratarea astmului, rinitei alergice si a altor afectiuni respiratorii, reduc cantitatea de saliva.

Saliva este un fluid protector care ajuta la prevenirea cariilor dentare. Acesta are proprietati antibacteriene si are un efect de clatire si curatare care ajuta la mentinerea dintilor fara resturi. In plus, neutralizeaza acizii produsi de bacterii si mentine pH-ul oral in echilibru. De asemenea, prezenta calciului si a fluorurii in saliva favorizeaza remineralizarea dentara.

Alte efecte ale medicamentelor asupra dintilor copiilor

Exista si alte afectiuni ale dintilor copiilor care sunt asociate cu utilizarea anumitor medicamente. Iata cateva probleme frecvente:

Medicamente pentru astm: medicamentele utilizate pentru tratarea astmului sunt adesea foarte acide. Prin urmare, acestea pot demineraliza smaltul dentar daca sunt utilizate frecvent si pentru perioade lungi de timp. In plus, unele pot favoriza candidoza orala.

Anticonvulsivantele: tratamentele pentru convulsii si epilepsie pot provoca o crestere exagerata a gingiilor, cunoscuta sub numele de hiperplazie gingivala. Tesutul gingival marit acopera coroana dintilor si favorizeaza acumularea de placa bacteriana.

Tetraciclina: utilizarea acestui antibiotic in timpul etapei de formare a dintilor provoaca pete galbui sau maronii pe smalt.

Fluor: In cantitati adecvate, fluorul intareste dintii si ajuta la prevenirea cariilor, dar utilizarea excesiva in timpul etapei de formare a dintilor poate provoca pete albe sau maro si mici gropite pe suprafata, cunoscute sub numele de fluoroza.

Antibioticele: utilizarea unor doze mari de antibiotice pe o perioada lunga de boala severa in copilarie poate provoca defecte in dezvoltarea dintilor, cum ar fi colorarea sau hipoplazia.

Cum sa previi cariile dentare cauzate de medicamente

Este important sa fii constient de faptul ca utilizarea medicamentelor la copii poate creste riscul de aparitie a cariilor dentare. Odata ce stii acest lucru poti lua masuri care sa previna aparitia cariilor dentare, precum:

Spala dintii copilului dupa fiecare administrare sau utilizare a medicamentului. Daca acest lucru nu este posibil, pune-l sa-si clateasca gura cu apa plata.

Dupa utilizarea inhalatoarelor, pune-ti copilul sa-si clateasca intotdeauna gura cu apa sau cu apa de gura cu fluor.

Asigura-te ca micutul tau bea multa apa pentru a contracara uscaciunea gurii cauzata de medicament.

Daca micutul poate mesteca guma de mestecat, utilizati guma de mestecat fara zahar, cu menta, pentru a stimula productia de saliva si a curata dintii.

Cere-i medicului pediatru sa prescrie medicamente fara zahar.

Cumpara-I copilului o pasta de dinti cu flor. Asigura-te ca nu are zahar sau indulcitori. 

Mergi periodic la control, la medicul stomatocolog. Ideal este sa se faca o vizita la fiecare 6 luni.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre