Miopia la copii. Cauze, simptome si tratament

| | Actualizat: 2024-03-12 22:13:53

 

Avand in vedere ca tehnologia a pus stapanire pe viata copiilor, de la invatarea online la jocuri, mai multi copii devin miopi sau miopi. Aceasta afectiune, adesea numita miopie, apare atunci cand un copil poate vedea lucrurile de aproape, dar are dificultati in a vedea lucrurile de la distanta. Este una dintre cele mai frecvente erori de refractie, afectand mai mult de 20% dintre copii. Daca un medic diagnosticheaza un copil ca fiind miop, obiectele aflate la distanta de el apar in general neclare. Aceasta s-ar putea inrautati pe masura ce copilul creste, dar ar putea fi corectata cu ochelari. Cu ochelari de vedere cu prescriptie medicala, vederea lor ar putea beneficia intr-o mare masura.

Ce este miopia?

Miopia este o afectiune in care obiectele aflate in apropiere pot fi vazute clar, dar obiectele mai indepartate par neclare. In general, apare atunci cand forma ochiului face ca razele de lumina sa se refracteze sau sa se indoaie incorect si sa focalizeze imaginile in fata retinei in loc de retina. Miopia se dezvolta treptat sau rapid si se agraveaza spre copilarie si adolescenta. Ca afectiune, tinde sa fie ereditara. Miopia poate fi compensata cu ajutorul ochelarilor, a chirurgiei refractive sau a lentilelor de contact.

Cauze si factori de risc de miopie la copii

Miopia la copiii mici progreseaza adesea din cauza cresterii lungimii axiale a ochiului. Lumina nu cade pe tesutul sensibil la lumina, retina din spatele ochiului, si se focalizeaza in partea din fata, creand imagini neclare ale obiectelor.Mai jos sunt prezentate cateva cauze si factori de risc ai miopiei la copii:

1. Cresterea ochilor

Ochii umani cresc si isi schimba forma pana la varsta de 20 de ani.Miopia la copii progreseaza sau se agraveaza inainte de aceasta varsta, in timpul copilariei si adolescentei, datorita cresterii normale a ochiului.

2. Factori genetici sau ereditari

Daca ambii parinti au miopie, sansele ca si copilul sa o mosteneasca sunt mai mari.

3. Utilizarea constanta a ochelarilor de vedere

Copiii care poarta ochelari de vedere pe tot parcursul zilei pot avea simptome mai grave de miopie. Copiii cu miopie moderata si severa au un risc mai mare si au nevoie de ochelari pentru vederea la distanta. Un nivel scazut de miopie nu afecteaza vederea la distanta, iar copiii pot avea nevoie de acestia doar pentru sarcinile de vedere de aproape.

4. Utilizarea ochelarilor cu corectie completa

Daca ochelarii au lentile cu corectie completa, miopia va creste in timp. Lentilele cu corectie completa ofera initial o vedere de 100%, dar tind sa agraveze afectiunea la copii.

5. Mai putina activitate fizica

Copiii care nu au nicio activitate fizica, in special mai putin de o ora sau doua pe zi, prezinta un risc mai mare de miopie. Activitatea fizica in aer liber ajuta la relaxarea muschilor oculari si la o pauza de la sarcinile care necesita focalizare.

6. Excesul de timp petrecut in fata ecranului

Petrecerea unor perioade indelungate in fata ecranului, cum ar fi tabletele, calculatoarele, smartphone-urile sau televizorul, cauzeaza tensiune la nivelul ochilor si se dezvolta in miopie la copii.

7. Timp prelungit pentru activitati care implica vederea de aproape

Activitati precum cititul si scrisul, care implica o concentrare foarte mare si o vedere de aproape, pot cauza o tensiune oculara si pot progresa spre miopie.

Semne si simptome

Semnele miopiei la copiii mici si la copii apar, in general, intre noua si zece ani. Aceasta ar putea trece adesea neobservata si este descoperita doar atunci cand copilul se plange ca nu vede obiectele indepartate. Simptomele comune ale miopiei la copii sunt:

  • Usor strabism atunci cand priveste obiecte de la distanta.
  • Dureri de cap constante.
  • Senzatie de greata in timpul cititului.
  • Statul aproape de televizor sau de gadgeturi electronice pentru vizionare.
  • Asezare cu capul pe masa in timp ce citeste sau scrie.
  • Tinerea unui obiect prea aproape de fata, in special carti si dispozitive electronice.

Optiuni de tratament pentru miopie la un copil

Poate fi inversata miopia in copilarie? Da, se poate, dar numai treptat. Trebuie sa se urmeze sfatul oftalmologului si sa se faca schimbari semnificative in stilul de viata. Tratamentul miopiei la copil include, de obicei, ochelari de vedere sau lentile de contact. Atunci cand miopia masoara -2,5, se prescriu lentile. Puterea lentilei va fi mai puternica daca miopia este mare. Acestea vor ajuta la corectarea focalizarii ochiului si vor ajuta lumina sa cada pe retina pentru o vedere mai clara si mai buna. Terapia vizuala este, de asemenea, recomandata pentru miopie, iar exercitiile oculare sunt adesea sfatuite pentru a imbunatati starea muschilor oculari si a ajuta la obtinerea focalizarii.

In anumite cazuri rare, oftalmologii pot folosi urmatoarele optiuni de tratament pentru a corecta miopia. Cu toate acestea, aceste proceduri ii pot ajuta pe adulti sa evite ochelarii sau lentilele de vedere, dar nu sunt recomandate pentru tratarea miopiei copiilor, in afara de cazuri speciale. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in cazul copiilor, ochiii continua sa creasca, iar astfel de proceduri pot afecta vederea pe masura ce micutul creste.

1. Lentilele de contact Orthokeratologie (sau, pe scurt, Orto-k) sau lentilele de contact refractive corneene (CRC)
Se vor prescrie lentile de contact care ajuta la corectarea corneei pentru ca lumina sa cada pe retina.

2. Keratomileusis in situ asistata cu laser (LASIK)
O operatie oculara refractiva care utilizeaza tehnologia laser pentru a schimba forma tesutului din fata camerei.

3. Keratectomia fotorefractiva PRK
Un alt tip de chirurgie refractiva care indeparteaza stratul superior al corneei pentru a imbunatati vederea.

4. Keratomileusis epiteliala cu laser LASEK
Aceasta este o procedura oftalmologica combinata care imbina tehnicile de corectie LASIK si PRK.

5. Lentile intraoculare fazice
In aceasta procedura, lentilele artificiale sunt plasate inaintea lentilelor naturale.

6. Implant de lentile intraoculare
In aceasta procedura se introduce o lentila noua pentru a inlocui lentila naturala.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre