Mitul mucilor verzi si utilizarea antibioticelor

| | Actualizat: 2022-10-03 11:01:00

Noua, parintilor, ne place sa descifram posibilele boli pe baza culorii secretiilor copiilor nostri. Unul dintre cele mai populare diagnostice "cu ochiul liber" este, fara indoiala, culoarea mucusului: daca este verde, copilul are nevoie de antibiotice.

Dar este timpul sa risipim mitul mucului verde si al folosirii antibioticelor. Pentru asta vom explica carui fapt se datoreaza culoarea verzuie a mucilor copiilor si de ce nu sunt indicate antibioticele in cazul acestora. 

Mucozitatile nazale ale copiilor

Mucii sunt unul dintre principalele lucruri care ingrijoreaza pe parintii. Medicii pediatri sunt adesea intrebati de parinti despre textura, culoarea si cantitatea acestora.

Mucii nu sunt altceva decat o aparare naturala produsa de organism. Aceasta substanta groasa si lipicioasa este secretata de o membrana mucoasa din nas. Functia sa este de a tine microorganismele departe de corpul nostru. Orice agent invadator care incearca sa patrunda in corpul nostru va fi prins in acest mucus si apoi expulzat sau inghitit si distrus de acidul gastric.

De ce sunt mucii verzi?

Sistemul nostru imunitar este alcatuit din diferite tipuri de celule, inclusiv neutrofile. Neutrofilele distrug celulele invadatoare prin fagocitoza, adica "mananca" agentii invadatori, in acest caz virusi si bacterii.

Pentru a le ucide, neutrofilele elibereaza o enzima numita mieloperoxidaza, care contine fier si care devine verde in mucus. Deoarece neutrofilele moarte au o durata de viata foarte scurta si ajung in mucus, aceasta este cauza pentru care apar mucii verzi.

Mucii verzi si legatura cu antibioticele

Multi oameni cred ca culoarea mucusului este un semn ca copilul are o infectie grava care trebuie tratata cu antibiotice, dar este doar un semn ca sistemul imunitar isi face treaba.

O raceala incepe, de obicei, cu un mucus limpede si fluid, apoi evolueaza spre un mucus mai gros si verzui. Asa cum am mentionat mai sus, acesta NU este un semn ca ar trebui administrat un antibiotic, ci mai degraba ca organismul se apara singur.

Atunci cand copilul are mucus din cauza unei raceli obisnuite, ceea ce noi cunoastem ca fiind o simpla raceala, aceasta se datoreaza unei infectii usoare a sistemului respirator superior, cauzata de un virus. Acelasi lucru se intampla si in cazul gripei, care este cauzata tot de un virus. Iar tratarea virusurilor nu se face cu antibiotice.

Mai mult, antibioticele sunt contraindicate atat pentru raceala, cat si pentru gripa. Acestea sunt create sa lupte cu bacteriile. 

Deci, ce sa facem cand copilul are muci verzi?

Daca copilului dumneavoastra ii curge nasul si ii este greu sa respire, cel mai bine este sa ii curatati nasul, folosind spalaturi nazale saline. Acest lucru trebuie facut frecvent pe parcursul zilei, daca mucusul este abundent, pentru a mentine caile nazale cat mai libere posibil. De asemenea, iti poti pune copilul sa faca bau de aburi care ajuta la fluidizarea secretiilor.

Pe toata durata racelii este importat sa-ti mentii copilul bine hidratat pentru ca mucusul sa fie eliminat mai bine, dar si pentru a se vindeca mai usor. 

FOTO: freepik.com

Citeste si despre