Raguseala la copii: cauze si tratament

| | Actualizat: 2020-09-28 12:25:47

Disfonia sugarului (denumita in mod colocvial raguseala) este o alterare a uneia sau mai multora dintre caracteristicile vocii copilului. Se caracterizeaza printr-o voce anormala, care in majoritatea cazurilor se manifesta ca o raguseala.

Adesea, apare de obicei din cauza unei modificari temporare a laringelui, cum ar fi laringita virala, sau dupa o amigdalectomie in care copilul a avut un o exagerare vocala. 

In general, raguseala la copii este progresiva, iar vocea normala alterneaza cu o voce disfonica. Copilul poate manifesta disconfort in gat, cum ar fi uscaciune, arsura, usturime etc. Disfonia copilariei este foarte frecventa, intre 30 si 40%, iar baietii sunt mai predispusi decat fetele.

Raguseala este aproape intotdeauna cauzata de o problema cu corzile vocale. Corzile vocale fac parte din laringe. Cand corzile vocale se inflameaza sau se infecteaza, ele se umfla. Acest lucru poate provoca raguseala.

Cea mai frecventa cauza de raguseala este o raceala sau o infectie sinusala, care de multe ori dispare singura in decurs de 2 saptamani.

O cauza rara, dar grava de raguseala care nu dispare in cateva saptamani este cancerul laringelui.

Raguseala la copii: principalele cauze 

Disfonia se poate imparti in doua tipuri:

Disfonie organica: alterarea vocii cauzata de cauze organice. Printre ele patologii congenitale precum chisturi; alterari ale laringelui, cum ar fi laringita cronica, leucoplakia sau carcinoamele; probleme hormonale si neurologice, alterari de origine traumatica sau chirurgicala etc.

Disfonie functionala: alterarea vocii cauzata de un comportament vocal inadecvat. Acest lucru nu exclude existenta unei leziuni organice, deoarece obiceiurile vocale inadecvate pot provoca alterari ale mucoasei pliului vocal, formand leziuni precum noduli, polipi etc. 

Tratament pentru raguseala la copii

Tratament medical: Infectiile si inflamatiile urechii, laringelui sunt foarte frecvente la copii si sunt de obicei tratate de catre medicul pediatru, prescriind antibiotice, antiinflamatoare sau antihistaminice, daca este necesar.

Tratament chirurgical: Este un tratament care nu se efectueaza de obicei, cu exceptia unor ocazii rare. Nu este obisnuit sa se efectueze microchirurgie endolaringiana la copii inainte de varsta de 9 ani. inainte de operatie se efectueaza o pregatire cu exercitii de logopedie si dupa aceasta va fi necesara o reabilitare.

Tratament logopedic: Nu se efectueaza de obicei niciun tratament de reabilitare vocala inainte de varsta de 4 ani. intre 4 si 6 ani, parintilor li se ofera de obicei indrumari. De la aceasta varsta, tratamentele pot fi incepute prin adaptarea duratei si a numarului de sedinte la varsta si caracteristicile copilului.

Laringita, cea mai frecventa cauza a raguselii

Laringita acuta este cea mai frecventa cauza a raguselii la copii. Aceasta este o infectie care afecteaza in principal laringele (corzile vocale), traheea si caile respiratorii inferioare (bronhiile). Aceasta infectie produce o inflamatie care determina o scadere mai mult sau mai putin semnificativa a calibrului cailor respiratorii ale copilului, care este mai ingust decat cel al adultului si provoaca simptome de suferinta respiratorie.

Apare de obicei la bebelusi si copii cu varsta sub patru ani, incidenta sa fiind mai frecventa toamna si iarna.

Laringita la copii este cauzata in general de virusi (inclusiv cei care provoaca raceala obisnuita si virusul gripal), astfel incat tratamentul cu antibiotice nu este indicat.

Se transmite prin secretii respiratorii, prin tuse sau stranut. Boala incepe la doua sau trei zile dupa momentul infectiei.

Simptomele tipice sunt:

Tuse latratoare: Aceasta este o tuse uscata, spasmodica, care de obicei se agraveaza brusc noaptea

Raguseala sau disfonie: este adesea insotita de o voce ragusita, dureri in gat si uneori febra mare.

Stridor: este zgomotul care apare, similar cu un bip, atunci cand copilul inspira si aerul trece prin laringele inflamat. Este insotit de dificultati de respiratie (dispnee).

Aceste simptome sunt mai grave daca copilul plange sau este agitat. Cea mai grava faza a bolii dureaza 2 sau 3 zile, desi tusea, deja mai moale si cu mucus, poate dura inca una sau doua saptamani.

Sursa: cometelasopa.com

Citeste si despre