Risc mai mare de miopie in cazul bebelusilor si copiilor care dorm cu lumina aprinsa?

| | Actualizat: 2024-02-13 22:15:52

 

In tarile dezvoltate, este obisnuit ca bebelusii si copiii mici sa doarma cu o lumina de veghe. Miopia este, de asemenea, din ce in ce mai frecventa in aceste tari. A avea lumina aprinsa pe timp de noapte, ar putea avea consecinte negative pentru sanatatea acestuia. Un studiu publicat in urma cu cativa ani in revista Nature, cu titlul "Keep your babies in the dark", a stabilit o legatura intre dormitul regulat cu lumina aprinsa de la nastere, pana la varsta doi ani si cresterea miopiei.

Pe baza unui sondaj efectuat in randul parintilor a 479 de copii care frecventeaza clinica sa de oftalmologie pediatrica ambulatorie, Dr. Richard A. Stone si colegii sai au descoperit o asociere puternica intre miopie si expunerea la lumina pe timp de noapte la acesti sugari si copii.

Cercetarea, realizata de Centrul Medical al Universitatii din Pennsylvania si de Spitalul de Copii din Philadelphia, a indicat ca:

  • 10% dintre copiii cu varste cuprinse intre 2 si 16 ani care au dormit in intuneric pana la varsta de doi ani erau miopi in momentul studiului.
  • 34% dintre copiii care dormisera in primii doi ani de viata cu lumina slaba, de veghe, erau miopi.
  • 55% dintre copiii care dormisera cu o lampa sau un bec aprins au dezvoltat miopie la varsta adulta, de cinci ori mai mult decat in randul copiilor care dormisera in intuneric in primii ani de viata.

Ipoteza pentru a explica aceste cifre este ca ochiul se dezvolta in principal in primii ani de viata si, prin urmare, este mai vulnerabil la lumina, astfel incat nu exista nicio relatie intre somnul cu lumina si miopie dupa varsta de doi ani, iar cifrele scad pe masura ce intensitatea luminii nocturne scade.

Cercetatorii recunosc faptul ca cautarea unei corelatii intre lumina nocturna si miopia mai tarziu nu inseamna ca a fost gasita o cauza directa si ca nu au exclus alti factori.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre