Cum incurajam autonomia copiilor in functie de varsta

| | Actualizat: 2024-04-05 15:25:43

 

Inca de la varste fragede, copiii incep sa vrea sa faca lucruri singuri si este important ca parintii sa-i incurajeze si sa-i sprijine in drumul lor spre independenta. Autonomia este necesara deoarece ii ofera unui copil mai multa incredere in sine, il invata sa ia decizii si il face mai rezistent la provocarile vietii.

De asemenea, independenta il ajuta pe copil sa-si dezvolte si alte calitati vitale precum rabdarea, concentrarea, autoajutorarea si autodisciplina, oferindu-i in acelasi timp libertatea de a experimenta pe deplin viata si de a invata multe lectii importante. In acest articol vom vorbi despre cum se manifesta autonomia la diferite varste si cum il poti incuraja pe copilul tau sa fie independent!

Ce reprezinta autonomia copilului

Autonomia este capacitatea unei persoane de a actiona in functie de dorintele, valorile si interesele sale. De multe ori, privim autonomia ca pe o abilitate pe care o avem de la nastere si o tratam ca pe ceva de la sine inteles, insa de fapt ea incepe sa se dezvolte din copilarie.

Un copil da dovada de autonomie atunci cand isi alege jucariile, selecteaza ce haine vrea sa poarte si decide ce alimente ii place sau nu sa manance.

Autonomia ii permite copilului sa invete ca are control asupra propriei persoane si, treptat, ajunge sa dezvolte un sentiment de incredere in sine, ca poate realiza tot ce-si propune. El se va dezvolta armonios, va deveni un explorator curios si se va transforma intr-o persoana competenta, capabila sa gandeasca liber si sa ia decizii mai bune.

Autonomia bebelusului

Primele tendinte de autonomie incep sa apara in jurul varstei de 18 luni. Este perioada in care cel mic incepe sa exploreze si sa se exprime, fara sa-i fie frica sa impartaseasca ceea ce simte. Incepe sa spuna „Nu!” sau „Vreau asta!”si sa experimenteze cauza si efectul. De exemplu, va incerca sa vada ce se intampla daca rastoarna o cana cu apa.

In jurul varstei de 1-2 ani, copilul devine mai aventuros si vrea sa exploreze singur. In parc incepe sa se indeparteze de parinte, dorind sa incerce lucruri noi (de exemplu sa se dea in leagan sau pe tobogan). In aceste momente, ca parinte, trebuie sa-l incurajezi sa faca acele lucruri noi, in limita posibilitatilor sale si in timp ce tu ramai aproape de el.


Autonomia copilului de 2-3 ani

La aceasta varsta, nevoia de autonomie creste. Copilul va dori sa se joace cu alti copii din parc, sa le incerce jucariile si sa faca ce vede la altii. Este momentul in care este important sa comunici cat mai mult cu el si sa-l faci sa se exprime folosind cat mai multe cuvinte. De asemenea, este esential sa vorbesti cu el despre sentimente. Deoarece este perioada marilor crize de furie ale copilului, ar trebui sa-l lasi sa decida in anumite situatii, de exemplu sa aleaga ce vrea sa faca mai intai: sa-si puna pijamaua sau sa se spele pe dinti?

 

Autonomia copilului de 4-5 ani

Copiii de 4-5 ani vor sa incerce jucarii noi sau sa aleaga ei singuri hainele de gradinita. Este important sa-i incurajezi in aceste activitati, dar si sa le dai o anumita responsabilitate, de exemplu sa indeplineasca anumite sarcini simple. Ei pot fi lasati sa stranga jucariile imprastiate si ar trebui sa fie capabili sa se imbrace singuri, cu putin ajutor, cum ar fi incheiatul nasturilor sau legatul sireturilor.

 

Autonomia copilului de 6 ani

In jurul varstei de 6-7 ani, copiii devin din ce in ce mai independenti si responsabili. Ei isi doresc mai multa autonomie, insa in acelasi timp le este o oarecare teama de ea. Ei incearca sa faca tot mai multe lucruri, dar devin frustrati atunci cand nu le iese asa cum vor. In astfel de situatii, este important sa nu le faci treaba in locul lor, ci mai degraba sa-i ajuti sa gaseasa singuri solutia la problema pe care o au.  

Pentru copii, aceasta varsta este plina de provocari, mai ales ca este perioada cand incep si scoala. Aici, activitatile si relatiile sociale devin mai complexe, dar totodata li se deschid si multe oportunitati. In invatamantul primar incep sa aiba acces la mai multe activitati care sa le dezvolte autonomia si curiozitatea, precum diverse ateliere pentru scolari in care pot sa exploreze si experimenteze pe placul lor.


Autonomia copilului de 8-10 ani

Cu cat se apropie de varsta de 10 ani, copiii incep sa treaca prin schimbari fizice si psihice foarte mari. Ei au sentimente mai complexe si isi dezvolta tot mai mult abilitatile de gandire critica, astfel ca la aceasta varsta ei pot lua parte la planuri si pot contribui cu idei noi. Comunicarea devine din ce in ce mai importanta si, desi nevoia de autonomie devine tot mai mare, suportul parintilor este crucial.

Autonomia copilului in preadolescenta

Preadolescenta este o perioada de tranzitie destul de dificila. Copiii incep sa-si testeze limitele si vor sa fie cat mai independenti. Desi este momentul in care simti ca parinte ca incepi sa pierzi controlul asupra copilului, este important sa nu devii supraprotector. Este necesar sa le oferi o oarecare autonomie, pentru a le arata ca ai incredere in ei, insa este esential sa le fii aproape si sa comunici foarte mult cu ei.

Autonomia copilului in adolescenta

Pe masura ce cresc, adolescentii pot gandi in mod abstract si incep sa ia din ce in ce mai mult decizii singuri. Prietenii devin mai importanti, adolescentii cautand sprijin emotional la cei de varsta lor, in loc sa apeleze la parinti. De obicei, intre 15 si 18 ani adolescentii se simt mai increzatori in propriile abilitati si incep sa faca tranzitia catre adevarata autonomie comportamentala. In aceasta perioada, tinerii au nevoie de mult sprijin si indrumare, insa trebuie sa simta ca ai incredere in ei si in deciziile lor.   

Asadar, autonomia are un rol important in dezvoltarea unui copil, ajutandu-l sa devina un adult responsabil, care are mai mult control asupra vietii sale. Autonomia se invata, iar copiii si adolescentii au nevoie de sprijin si indrumare de la parinti si persoanele implicate in educatia lor.

Citeste si despre