Greutatea copilului, cand este cazul sa iei masuri?

| | Actualizat: 2016-08-02 11:51:21

Greutatea normala a unui copil poate fi atinsa prin cultivarea unor obiceiuri sanatoase de viata. Fiecare prichindel creste si se dezvolta in ritm propriu, iar uneori este greu sa iti dai seama daca are sau nu probleme de greutate la varsta lui. Indicele de masa corporala si depistarea cauzelor sunt cele care te ajuta sa aduci greutatea micutului pe fagas normal.

Calculeaza-i indicele de masa corporala (IMC)

Nu iti poti da seama din ochi daca micutul tau este prea slabut sau grasun pentru varsta lui si daca dieta ii este daunatoare felului in care creste si se dezvolta. Indicele de masa corporala este cea mai simpla si la indemana metoda de a afla daca micutul este sub sau supraponderal.

Formula prin calculezi acest indice este impartirea greutatii (in kilograme) la patratul inaltimii (in metri). Rezultatele obtinute trebuie comparate cu urmatorii parametri:

  • mai putin de 18.5 - subponderalitate;
  • 18.5 - 24.9 - greutate normala;
  • 25 - 29.9 - supraponderalitate;
  • 30 - 34.9 - obezitate clasa I;
  • 35 - 29.9 - obezitate calasa II;
  • peste 40 - obezitate morbida;

Foto: se3dawy.com

Mergi la tinta: descopera cauzele problemei de greutate!

Desi exista o prevalenta a cazurilor de obezitate in randul copiilor la ora actuala in lume, nu sunt de neglijat nici situatiile in care acestia sufera de subponderalitate sau malnutritie. In cazul in care rezultatele indicelui de masa corporala indica probleme serioase, este esential sa mergi cu el la medic si sa identifici cauzele pentru a-l putea ajuta sa revina la normal.

Nu doar alimentatia este de vina pentru problemele de greutate a copiilor. Exista factori genetici care isi spun cuvantul in cazul unora dintre ei. Copiii ai caror familii au istoric de probleme de greutate, tulburari alimentare, obezitate sau malnutritie sunt mai predispusi la acestea, fara a fi vorba de vreo problema de ordin alimentar.

Predispozitia genetica este activata adesea de factorii comportamentali, alimentari si de mediu. Asadar, problemele de greutate pot fi tinute in frau prin promovarea si cultivarea unor obiceiuri sanatoase in stilul de viata. Miscarea fizica, alimentatia sanatoasa si principiile sanatoase de viata sunt cele care duc la dezvoltarea unui copil sanatos, in ciuda predispozitiei genetice.

Tulburarile sau dezechilibrele hormonale joaca un alt rol esential in declansarea problemelor de greutate la copii. Acestea se manifesta adesea si prin oboseala accentuata, piele uscata si constipatie.

Ai grija sa iei in considerare si aceste semne sau cauze atunci cand mergi cu micutul la medic. Fii pregatita sa raspunzi la intrebari legate de obiceiurile alimentare ale copilului, la suplimente, medicamente si alte terapii pe care le-a urmat sau le urmeaza, pentru ca si acestea pot contribui la fluctuatiile de greutate.

Medicul va face o serie de analize si un examen fizic amanuntit si va stabili cu exactitate daca problema de greutate este cauzata de o afectiune, tulburare hormonala sau daca este vorba de un stil de viata nesanatos. Apoi iti va recomanda masurile sau terapiile pe care trebie sa le urmezi pentru ca greutatea micutului tau sa intre pe fagas normal.

In orice caz, cu sau fara cauze medicale ale problemelor, este important sa cresti un copil sanatos prin cultivarea unor obiceiuri alimentare si comportamentale sanatoase si sa eviti intotdeauna excesele.

Citeste si despre