Adevaratele obiceiuri care il fac pe copilul tau sa te iubeasca mai mult, potrivit neuropsihologului Alvaro Bilbao

| | Actualizat: 2024-01-17 14:15:10

 

Adevaratele obiceiuri care il fac pe copilul tau sa te iubeasca mai mult, potrivit neuropsihologului Alvaro Bilbao 
Neuropsihologul Alvaro Bilbao a scris publicatii pe retelele de socializare, articole informative si chiar carti in care insista asupra cheilor pentru o legatura pozitiva si puternica intre parinti si copii.
Expertul a dezvaluit care sunt cele mai eficiente metode pentru ca copiii sa isi iubeasca mai mult mamele si tatii inca de cand sunt bebelusi.
Pentru expertul in creierul copiilor, "relatia cu un bebelus se bazeaza pe oferirea de dragoste si afectiune si pe satisfacerea tuturor nevoilor sale". Bilbao descrie aceasta etapa ca fiind "foarte obositoare", dar si "foarte simpla". Pe masura ce cresc, creste si autonomia lor in toate sensurile, inclusiv in ceea ce priveste figura mamei si a tatalui, ceea ce inseamna ca si nevoile lor se schimba.
"De aceea trebuie sa stie cum functioneaza lumea", spune Alvaro Bilbao. 
"Iar cand vor fi si mai mari, cand vor ajunge la adolescenta, de exemplu, nevoile lor se vor schimba din nou si vor avea nevoie sa simta ca sunt capabili sa isi pastreze increderea, calmul si controlul atunci cand creierul lor este plin de hormoni si impulsuri greu de controlat si, de asemenea, ca sunteti un parinte calm care ii poate stapani daca au nevoie", adauga el.
Altfel spus, modul in care ne comportam, modul in care comunicam cu ei si modul in care ii insotim de la o varsta frageda este ceea ce are un impact real asupra legaturii. Nu asupra legaturii pe termen scurt, ci pe termen mediu si lung, intr-un mod sustinut in timp.
 "Stim ca, la nivel neurologic, bazele unui creier bun de adult sunt construite in copilarie. Relatia de incredere si de siguranta dintre voi se construieste, de asemenea, pe fundatia pe care o construiti in copilarie", spune Bilbao.
Sase lucruri pe care le puteti face
Pentru Alvaro Bilbao, exista sase lucruri pe care le putem face pentru a construi o relatie puternica cu fiii si fiicele noastre, o relatie "care va va ajuta sa mentineti legatura si relatia in diferitele etape de crestere, incepand de acum, cand sunt foarte mici", spune el.
Cele sase obiceiuri sunt urmatoarele:
Nu fiti condescendent: Alvaro Bilbao ne asigura ca "nu il ajuta si nu il consoleaza pe cel mic daca ii netezi calea si ii asumi responsabilitatile". Din acest motiv, neuropsihologul recomanda incurajarea autonomiei copiilor pe masura ce cresc, dandu-le responsabilitati zilnice, cum ar fi sa-si stranga jucariile, sa fie lasati se imbrace singuri sau sa puna masa. Cei care fac acest lucru inca din copilarie, subliniaza Bilbao, "cresc si devin adolescenti care isi respecta si isi apreciaza parintii mai mult decat cei carora li s-a facut totul in locul lor".
Incredere: "Copiii au nevoie de spatiu pentru a se dezvolta", spune Alvaro Bilbao, iar acest lucru inseamna sa-i lasam sa faca greseli sau sa ia mici decizii care sa le sporeasca increderea in sine. "Desi nu este intotdeauna usor sa stii unde se afla linia dintre protectie si supraprotectie, ceea ce pare clar este ca interventia in dezvoltarea lor poate avea efecte asupra amandurora", spune neuropsihologul.
Timp pentru tine: exemplul este una dintre cele mai eficiente modalitati de invatare de la copii la parinti, iar daca nu suntem fericiti pentru ca renuntam la tot, probabil ca va avea un efect negativ asupra modului in care ne raportam la ei. 
Dupa cum sustine Alvaro Bilbao: "Daca te dai peste cap pentru copiii tai, daca renunti la hobby-urile tale, la prieteni sau la dragostea pentru partenerul tau si devii asistent personal, poti avea impresia ca ii faci fericiti, dar in realitate le vei lua ocazia de a invata de la tine si de a te admira pentru cine esti cu adevarat", spune el.
Autenticitate: "este mai bine sa fii cu adevarat trist, obosit sau morocanos decat sa zambesti in mod artificial", recomanda Alvaro Bilbao, care subliniaza ca "creierul copiilor este foarte emotional si au o sensibilitate speciala la emotiile simulate". 
Pentru cel mic, continua neuropsihologul, detectarea artificialitatii este sinonima cu generarea neincrederii. Pe de alta parte, cand vad autenticitate, se simt in siguranta. "Copiii au nevoie de lideri pe care sa-i urmeze, iar un semn de leadership este sa se simta increzatori in sine", spune Alvaro Bilbao.
Invatati-i: pe masura ce cresc, copiii continua sa aiba nevoie de dragoste si de insotire din partea parintilor, iar invatarea face parte din acest proces, deoarece, spune Alvaro Bilbao, "pe masura ce cresc, creierul lor rational incepe sa fie insetat de cunoastere". Nu este vorba de a-i plictisi sau de a exagera cu cunostintele, nici de a crede ca ii avem in fata noastra pe Einstein sau Marie Curie, ci de a incerca sa deschidem ferestre care sa le ude curiozitatea. 
"Exista multe modalitati de a turna lumea ta intelectuala in creierul micutului tau si acestea sunt momente unice si speciale pentru amandoi. Fiul sau fiica ta va fi fascinat(a) de descoperirea cunostintelor tale si a modului in care gandesti si le vei transmite si le va fi recunoscator(a) pentru asta toata viata", spune Alvaro Bilbao.
Limite si reguli: stabilirea de limite si reguli inseamna sa doresti ce este mai bun pentru copiii tai si, pe termen lung, sa consolidezi legatura dintre tine si ei. In acest sens, Alvaro Bilbao recunoaste ca "limitele si regulile sunt o suferinta, dar s-a dovedit ca acestea ofera siguranta si incredere copiilor, le permit sa isi dezvolte autocontrolul si capacitatea de planificare si apropie relatia dintre parinti si copii". 
Nimeni nu a spus ca este usor sa stabilesti limite si reguli, dar "exista strategii de stabilire a limitelor care sunt atat blande, cat si eficiente si pe care toti parintii le pot invata", spune Bilbao. De exemplu, stabilirea regulilor pentru unele spatii comune de locuit, asa cum se face in tot mai multe scoli la inceputul fiecarui an scolar, este un bun exemplu.

Neuropsihologul Alvaro Bilbao a scris articole informative si chiar carti in care insista asupra cheilor pentru o legatura pozitiva si puternica intre parinti si copii. Expertul a dezvaluit care sunt cele mai eficiente metode pentru ca cei mici sa isi iubeasca mai mult parintii inca de cand sunt bebelusi.

Pentru expertul in creierul copiilor, „relatia cu un bebelus se bazeaza pe oferirea de dragoste si afectiune si pe satisfacerea tuturor nevoilor sale". Bilbao descrie aceasta etapa ca fiind „foarte obositoare", dar si „foarte simpla". Pe masura ce cresc, creste si autonomia lor in toate sensurile, inclusiv in ceea ce priveste figura mamei si a tatalui, ceea ce inseamna ca si nevoile lor se schimba.

„Iar cand vor fi si mai mari, cand vor ajunge la adolescenta, de exemplu, nevoile lor se vor schimba din nou si vor avea nevoie sa simta ca sunt capabili sa isi pastreze increderea, calmul si controlul atunci cand creierul lor este plin de hormoni si impulsuri greu de controlat si, de asemenea, ca sunteti un parinte calm care ii poate stapani daca au nevoie", adauga el.

Altfel spus, modul in care ne comportam, modul in care comunicam cu ei si modul in care ii insotim de la o varsta frageda este ceea ce are un impact real asupra legaturii. Nu asupra legaturii pe termen scurt, ci pe termen mediu si lung, intr-un mod sustinut in timp.

„Stim ca, la nivel neurologic, bazele unui creier bun de adult sunt construite in copilarie. Relatia de incredere si de siguranta dintre voi se construieste, de asemenea, pe fundatia pe care o construiti in copilarie", spune Bilbao.

Sase lucruri pe care le poti face

Pentru Alvaro Bilbao, exista sase lucruri pe care le putem face pentru a construi o relatie puternica cu fiii si fiicele noastre, o relatie "care te va ajuta sa mentii legatura si relatia in diferitele etape de crestere, incepand de acum, cand sunt foarte mici”, spune el.

Incurajeaza-i autonomia!

Neuropsihologul Alvaro Bilbao recomanda incurajarea autonomiei copiilor pe masura ce cresc, dandu-le responsabilitati zilnice, cum ar fi sa-si stranga jucariile, sa fie lasati se imbrace singuri sau sa puna masa. Cei care fac acest lucru inca din copilarie, subliniaza Bilbao, „cresc si devin adolescenti care isi respecta si isi apreciaza parintii mai mult decat cei carora li s-a dat totul la nas”.

Lasa-l sa greseasca

„Copiii au nevoie de spatiu pentru a se dezvolta”, spune Alvaro Bilbao, iar acest lucru inseamna sa-i lasam sa faca greseli sau sa ia mici decizii care sa le sporeasca increderea in sine.

„Desi nu este intotdeauna usor sa stii unde se afla linia dintre protectie si supraprotectie, ceea ce pare clar este ca interventia in dezvoltarea lor poate avea efecte asupra amandurora", spune neuropsihologul.

Fii tu un exemplu pentru copilul tau!

Exemplul personal este una dintre cele mai eficiente modalitati de invatare de la copii la parinti, iar daca noi nu suntem fericiti, probabil ca acest lucru se va rasfrange si asupra celor mici. 

Dupa cum sustine Alvaro Bilbao:

„Daca te dai peste cap pentru copiii tai, daca renunti la hobby-urile tale, la prieteni sau la timpul petrecut cu partenerul tau si devii asistentul personal al copiilor tai, poti avea impresia ca ii faci fericiti, dar in realitate le vei fura ocazia de a invata de la tine si de a te admira pentru cine esti cu adevarat", spune el.

Fii autentic!

 „Este mai bine sa fii cu adevarat trist, obosit sau morocanos decat sa zambesti fals", recomanda Alvaro Bilbao, care subliniaza ca „creierul copiilor este foarte emotional si au o sensibilitate speciala la emotiile simulate”. 

Pentru cel mic, continua neuropsihologul, detectarea artificialitatii este sinonima cu generarea neincrederii. Pe de alta parte, cand vad autenticitate, se simt in siguranta.

„Copiii au nevoie de lideri pe care sa-i urmeze, iar un semn de leadership este sa se simta increzatori in sine", spune Alvaro Bilbao.

Fii tu primul „profesor” al copilului tau!

Pe masura ce cresc, copiii continua sa aiba nevoie de dragoste si de ghidare din partea parintilor, iar invatarea face parte din acest proces, deoarece, spune Alvaro Bilbao, „pe masura ce cresc, creierul lor rational incepe sa fie insetat de cunoastere”.

Nu este vorba de a-i plictisi sau de a exagera cu invatamintele, nici de a crede ca ii avem in fata noastra pe Einstein sau Marie Curie, ci de a incerca sa deschidem ferestre care sa le starneasca si hraneasca curiozitatea. 

„Exista multe modalitati de a „turna” lumea ta intelectuala in creierul micutului tau si acestea sunt momente unice si speciale pentru amandoi. Copilul tau va fi fascinat de descoperirea cunostintelor tale si a modului in care gandesti si le vei transmite si le va fi recunoscator pentru asta toata viata”, spune Alvaro Bilbao.

Impune limite si stabileste reguli!

Stabilirea de limite si reguli inseamna sa doresti ce este mai bun pentru copiii tai si, pe termen lung, sa consolidezi legatura dintre tine si ei. In acest sens, Alvaro Bilbao sustine ca:

„s-a dovedit faptul ca limitele si regulile ofera siguranta si incredere copiilor, le permit sa isi dezvolte autocontrolul si capacitatea de planificare si apropie relatia dintre parinti si copii”. 

Nimeni nu a spus ca este usor sa stabilesti limite si reguli, dar „exista strategii de stabilire a limitelor care sunt atat blande, cat si eficiente si pe care toti parintii le pot invata", spune Bilbao. De exemplu, stabilirea regulilor pentru unele spatii comune de locuit, asa cum se face in tot mai multe scoli la inceputul fiecarui an scolar, este un bun exemplu.

  • Foto: Freepik

Citeste si despre