Ce trebuie sa faci atunci cand copilul sfideaza limitele pe care le-ai impus

| | Actualizat: 2022-12-03 23:55:18

Este fundamental ca parintii sa stabileasca anumite limite pentru copii. Acestea duc la protejarea copiilor, la fericirea si bunastarea lor atat pe moment car si in viitor.

Insa, uneori se poate intampla ca cei mici sa sfideze limitele copiilor. Te intrebi ce poti face in aceste cazuri si cum sa actionezi intr-un mod respectuos? Iata cateva idei pe care le poti pune in practica foarte usor.

1. Adreseaza-te copilului tau intr-un mod calm

In primul rand este important sa actionezi cu calm. Daca te-ai enervat, cel mai bine este sa-ti iei cateva momente in care sa te calmezi. Nu iti doresti sa inrautatesti situatia prin a tipa la copil. Pe moment il poti trimite in camera lui spunandu-I sa se gandeasca la ce a facut, insa pe un calm. Dupa ce amandoi va luati suficient timp de gandire si de reflectie asupra a ceea ce s-a intamplat, puteti discuta. 

2. Afla motivele pentru care a sfidat limitele impuse de tine

Atunci cand copilul tau sfideaza o limita, este necesar sa te concentrezi asupra viitorului pentru ca acest lucru sa nu se mai intample. Nu are rost sa insisti asupra greselii pe care a facut-o copilul, sa il judeci, sa ii dai lectii sau sa il etichetezi, deoarece acest lucru nu il va ajuta sa invete.

Asadar, poarta un dialog pozitiv si respectuos in care sa nu lipseasca intrebarile care sa te ajute sa intelegi de ce a facut acel lucru.

Este posibil ca limitele pe care copilul le-a incalcat sa fi fost neclare sau confuze? Daca da, parcurgeti-le impreuna pana cand te asiguri ca a inteles. Raspunde-I cu calm la fiecare intrebare si explica-I de ce sunt importante si ce se poate intampla daca le inalca iar.

Ar putea fi vorba de uitare? Tuturor ni se intampla sa uitam, dar cu atat mai mult copiilor care se gandesc la 100 de lucruri in acelasi timp. Prin urmare, daca acesta a uitat lucruri minore, gen spalatul pe dinti, sau pe maini, ori a uitat sa faca un anumit lucru, este important sa-ti aduci aminte ca este inca mic si, pana se va obsinui, va trebui sa-I repeti acelasi lucru de inca o mie de ori.

Copilul a sfidat limita pentru ca situatia este prea complexa? Uneori parintii le dau copiilor ordine prea complexe, fara sa fie constienti ca s-ar putea simti coplesiti de ele. Astfel, in timp ce adultii vad "sfidare" sau "nesupunere" din partea copilului, ceea ce acesta traieste cu adevarat este un moment de confuzie. Prin urmare, daca, in loc sa stabilesti o limita larga si complexa, stabilesti mai multe limite mici, mai concrete, vei incuraja conformitatea.

De exemplu, in loc sa-i spuni copilului ca trebuie sa aiba camera ordonata si aranjata inainte de a merge la culcare, imparte aceasta sarcina in mai multe sarcini mai mici, si mai clare, precum: "pune jucariile in sertar", "pune hainele in dulap", "pune cartile pe raft" etc.

3. Acorda atentie nevoilor emotionale ale copilului

Uneori, copiii incalca limitele in incercarea de a atrage atentia parintilor. Astfel, faptul ca se impotrivesc sa faca ceva ar putea indica o lipsa de conexiune sau un mod de a-ti spune ca nu se simte bine (de exemplu, are nevoie de mai multa atentie din partea ta, este ranit sau furios, etc.).

De aceea este important sa existe conectare zi de zi intre parinti si copii, chiar si pentru perioade scurte, cand timpul nu permite. 

4. Regandeste limitele impuse

Reflecta asupra limitelor impuse si asupr motivelope pentru care copilul nu le-a respectat. Daca este necesar, imparte limitele complexe in mai multe limite clare si concise, cum am spus mai sus. Ia in calcul si varsta copilului si nevoile acestuia. De exemplu, nu ii poti cere unui copil de 3 ani sa faca aceleasi lucruri precum unuia de 7 sau de 10.

Cand setezi limite ai grija ca acestea sa nu fie foarte rigide (cu exceptia cazului in care viata si sanatatea copiilor depind de ele), sa fie clare si da-I toate explicatiile necesare.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre