Cum ii invatam pe copii sa fie consecventi? Cinci trucuri care nu dau gres

| | Actualizat: 2021-07-25 13:57:13

Viata de parinte are multe provocari, iar una dintre ele este sa ii invatam pe cei mici sa aiba obiceiuri sanatoase, care sa ii ajute sa obtina ceea ce isi doresc. Daca acesta este obiectivul pe termen lung, pe termen scurt cuvantul-cheie este consecventa. Aceasta ii ajuta pe copii sa se concentreze asupra scopului pe care il au, sa fie dedicati si sa le creasca stima de sine si autocontrolul.

Nimic nu se compara cu satisfactia pe care o are un copil atunci cand obtine ceva prin forte proprii, iar uneori acest lucru este posibil cu ajutorul concentrarii si al consecventei, pe o durata mai lunga de timp.

De ce este important sa ii invatam pe copii sa fie consecventi

Consecventa ii ajuta pe copii sa aiba un control asupra actiunilor lor si sa pastreze o ordine, pentru a atinge scopul final. Atunci cand primesc o nota mare la scoala, este pentru ca au facut un efort sustinut, mai mult timp, si au fost consecventi in procesul de invatare. Consecventa este importanta pentru ca le ofera copiilor certitudine si siguranta cu privire la actiunile lor.

Pe de alta parte, atunci cand invata sa fie constanti intr-o actiune, copiii mai invata si alte valori, precum rabdarea, perseverenta si concentrarea. Cu toate acestea, stim cat de greu poate fi pentru oamenii mari sa fie consecventi atunci cand isi propun ceva, cu atat mai mult in cazul copiilor.

Strategii pentru a "preda" consecventa copiilor

De cate ori nu v-ati propus sa slabiti sau sa mergeti la sala si ati renuntat dupa o perioada scurta? Acelasi lucru se poate intampla si in cazul copiilor, asa ca este important sa stim cum sa ii ghidam atunci cand au tendinta sa nu fie constanti in ceea ce fac.

Asigurati-le un context confortabil, fara factori care sa ii distraga

Consecventa merge mana in mana cu atentia. Daca un copil este distras sau tentat sa faca alte lucruri si nu se poate concentra, ii va fi greu sa atinga obiectivul propus.

De exemplu, un copil inconjurat de jocuri si jucarii isi va pierde usor concentrarea atunci cand trebuie sa studieze. Il puteti ajuta amenajandu-i un spatiu de lucru, cu un birou luminous, si eliminand jucariile din camera, pentru a inlatura factorii care ii pot distrage atentia.

Stabiliti obiective clare si realizabile

Pentru a obtine consecventa, este necesar sa existe motivatie. Copiii trebuie sa inteleaga clar ce beneficii au dintr-o anumita actiune, intelegand aici beneficiu pe termen lung, nu recompensa.

De exemplu, daca citeste in fiecare zi de vacanta cateva pagini, va termina lectura mai usor decat daca ar citi toata cartea pe final de vacanta. Obiectivele propuse trebuie sa fie adecvate varstei copiilor si sa nu cerem prea mult de la ei. Un obiectiv prea greu de realizat ii va produce frustrare copilului si se va simti demotivat.

Ascultati-i si incurajati-i sa isi exprime parerea

Fie ca este vorba despre lucruri negociabile sau despre reguli care nu se negociaza, ascultati si parerea copilului si implicati-l in luarea deciziilor. Astfel va simti ca parerea lui conteaza si, pe termen lung, obiceiurile sanatoase pe care incercati sa le implementati ii vor intra in reflex.

De exemplu, daca cel mic refuza sa se spele pe dinti, explicati-i cat de important este acest obicei si mergeti cu el in magazin pentru a-si alege o periuta de dinti si o pasta. In acest fel, implicandu-l, ii dati senzatia ca poate alege si veti transforma spalatul pe dinti intr-un lucru pe care il poate face de drag, nu din obligatie.

Folositi disciplina pentru a-i invata pe copii sa fie consecventi

Disciplina, altfel spus ordinea si organizarea, il ajuta pe copil sa aiba o coerenta in actiunile sale si, in acest fel, evitati sa ajungeti in punctul in care trebuie sa isi indeplineasca sarcinile atunci cand este obosit sau lipsit de chef.

Cel mai bun exemplu in acest sens este mentinerea curateniei in camera lui. Daca il invatati sa puna la loc jucariile si lucrurile pe masura ce le foloseste, ii va fi mai usor sa pastreze ordinea. La acest lucru contribuie si rutina, pentru ca este important sa ii stabiliti copilului un program pe care sa il respecte in fiecare zi.

Orice actiune are inceput si sfarsit

Pentru a duce la bun sfarsit o activitate, este important pentru copil sa isi pastreze concentrarea. In functie de activitate, poate dura mai mult sau mai putin pentru a o duce la final. Atunci cand copilul isi pierde cheful si concentrarea, este important sa il ajutati sa isi recapete interesul.

Cum il poti ajuta pe copil sa fie consecvent?

Parintii au un rol important in a-i ghida pe copii si a-i ajuta sa fie consecventi. Exemplul propriu este cel mai important, iar daca vreti sa aveti un copil care sa dea dovada de constanta, aratati-i și voi, la randul vostru, acelasi lucru.

Daca i-ati promis ca faceti o activitate impreuna, respectati promisiunea. Daca ati impus o regula legata de timpul de joaca, nu va abateti de la ea.

Pe de alta parte, incercati sa nu fiti prea severi sau rigizi cu ei. Copiii au nevoie de empatie si au nevoie sa fiti flexibili pentru ei in anumite momente. Si copiii pot avea o zi grea si atunci este important sa ii sustinem si sa ne abatem putin de la reguli. O exceptie il poate ajuta pe copil sa se simta mai bine, fara sa existe pericolul ca ii creeaza obiceiuri nesanatoase.

Citeste si despre