Cum sa ajuti un copil caruia i se face dor de casa, in vacanta, fara sa-l cocolosesti

| | Actualizat: 2024-09-02 21:52:38

Atunci cand copilul tau pleaca in tabara, doarme la un prieten sau pleaca de acasa pentru o zi, este posibil sa ii fie dor de casa sau sa sufere de anxietate de separare. Cand se intampla acest lucru, probabil ca si tu te simti putin rau! Faptul de a fi departe de casa poate fi o oportunitate puternica de invatare pentru copii, pentru a explora activitati si situatii pe care mediul familial nu le poate oferi. In plus, incurajeaza independenta si abilitatile sociale care se dezvolta doar atunci cand copiii sunt singuri.

Timpul petrecut departe de casa are un impact atat de mare asupra dezvoltarii generale a copiilor, incat Michael Thompson, in cartea sa bestseller, Homesick and Happy, sustine ca putine experiente din copilarie sunt mai avantajoase din punct de vedere al dezvoltarii. O parte din ceea ce face ca tabara, petrecerile in pijamale si alte aventuri sa fie satisfacatoare este si ceea ce le face dificile. 

Modalitati de a ajuta un copil caruia ii este dor de casa

1. Accepta faptul ca distanta sanatoasa este buna pentru copii, atunci cand este adecvata dezvoltarii

Sa treci peste dorul de casa si anxietatea normala de a fi departe de casa poate fi greu, dar Thompson crede ca este una dintre cele mai importante si comune etape de dezvoltare cu care copiii se pot confrunta in cresterea independentei. Gestionarea anxietatii la copii iti poate pune la incercare abilitatile parentale. Faptul ca esti pregatit te poate ajuta sa te simti suficient de puternic pentru a oferi un sprijin consistent. 

Sa stii cum sa gestionezi separarea poate fi mai greu decat pare pentru amandoi, in ciuda faptului ca ai crezut ca esti pregatit pentru dorul de casa al copilului tau. Totusi, ca parinti, rolul nostru nu este sa ne protejam copiii de anxietatea de a fi departe de casa sau sa ii convingem sa o ignore. Mai degraba, sarcina noastra, atunci cand invatam cum sa reducem anxietatea la copii, este sa observam cat mai repede posibil suferinta lor, sa lucram cu ei pentru a o numi si pentru a-i ajuta sa faca fata. Acceptand ca aceasta va fi o provocare, dar una sanatoasa, te poti pregati pentru realitate. 

2. Lasa-i copilului tau un bilet pe care sa il citeasca in prima noapte sau primele zile

Adesea, prima noapte si primele cateva zile departe de casa sunt cele mai grele si cele mai solitare pentru copii. Oboseala de a se acomoda, amestecata cu tot ce este nou, ii poate tenta pe copii sa se simta coplesiti si sa le fie dor de casa, chiar daca se simt bine. Un mesaj personal din partea ta poate fi o adevarata alinare, mai ales atunci cand ii reamintesti ca este in regula sa ii fie dor de casa si sa se distreze. 

3. Incearca sa ii transmiti deseori mesaje copilului pentru a atenua anxietatea de separare 

Incearca sa faci acest lucru in fiecare zi, la inceput, chiar daca este vorba doar de un scurt e-mail sau text. Impartirea sarcinii se refera la impartirea stresului intr-o relatie apropiata. Comunicand frecvent cu copilul, il ajuti sa imparta sarcina si il incurajezi sa stie ca poate face fata aventurii de a fi departe de casa. Stiind ca te gandesti la el la fel de mult pe cat se gandeste el la tine (sau chiar mai mult), il poti ajuta sa simta imbratisarea de acasa prin ritmul comunicarii scrise.

4. Subliniaza incurajarile legate de faptul ca e departe de casa

Spune-i cat de mandru esti de el, cat de entuziasmat esti ca va avea parte de noi aventuri distractive si cat de interesat esti sa afli ce invata si ce face. Mai important decat simpla modelare a ceea ce vrei sa scrie in mesajele pe care ti le trimite, il incurajezi sa se concentreze asupra aspectelor pozitive ale faptului ca este departe de casa. Aceasta este o strategie cheie pentru a face fata in mod eficient dorului de casa.

5. Minimalizeaza distractia de acasa

Incearca sa nu te concentrezi prea mult pe partile din casa care stii ca i-ar putea lipsi copilului tau. Concentreaza-te, in schimb, pe lucrurile pe care copilul tau in general nu le indrageste. De exemplu, „Lucrurile sunt destul de linistite aici. Eu si tata ne ocupam de cateva proiecte prin casa si recuperam timpul pierdut cu treburile casnice”, mai degraba decat ”Eu si tata ne-am distrat mult weekendul trecut cu familia Smith pe barca. Gasca obisnuita a fost acolo si a intrebat totul despre tine. Mi-as fi dorit sa fi fost cu noi!!” In loc sa vorbesti despre cat de mult va distrati voi, intreaba-l despre cum se distreaza el. 


Sursa foto: www.pexls.com

https://www.yourtango.com/family/how-help-child-homesick-without-coddling

Citeste si despre