Implicarea copilului in treburile casnice este esentiala, inca de la varste fragede. Desigur, treburile casnice trebuie sa corespunda varstei copilului. De exemplu, inca de cand este mic poate invata sa-si puna jucariile la loc, dupa ce nu se mai joaca cu acestea.
Este esential sa-I motivam pe cei mici sa colaboreze la treburile casnice. Astfel, devin oameni empatici, corecti, autonomi si responsabili.
In tot acest proces este important sa-i transmiti minorului ideea ca participarea la treburile casnice trebuie sa fie facuta de intreaga familie.
Ce treburi casnice pot face copiii?
Prin treburile casnice, copiii trebuie sa invete sa fie organizati, sa-si planifice corect timpul si activitatile pe care le au de facut.
Activitati care pot fi facute inca de la varsta de un an, sunt: strangerea jucariilor, dusul rufelor la cos (aici vorbim doar despre hainutele copilului, nu si ale adultilor).
Pe masura ce creste, copilul poate invata sa duca vasele la bucatarie, dupa ce a terminat de mancat. Poate hrani animalul de companie, sau poate uda o planta care sa fie doar a lui. Aceste lucruri par nesemnificative pentru un adult, insa pe cel mic il invata sa fie responsabil.
Apoi, pe masura ce creste poate invata sa-si faca patul, sa-si spele propria farfurie, sa faca curat in propria camera, etc.
La varsta scolara copilul trebuie sa fie capabil sa-si faca singur un sandvis, sa-si faca curat in camera si sa spele vasele. In acest fel, va invata si sa fie mai responsabil in ceea ce priveste studiul si va invata mai usor cum sa-si planifice timpul.
De ce sunt importante treburile casnice pentru un copil?
De cele mai multe ori, nu ne dam seama de importanta acestor treburi minore, pe care micutii le pot face. Cu toate aceste, sunt extrem de importante pentru ei, deoarece ii ajuta sa dobandeasca multiple abilitati:
Ii ajuta sa devina constienti de povara reala a ingrijirii unei gospodarii si sa pretuiasca munca parintilor si a fratilor mai mari.
Invata sa colaboreze proactiv. Nu se limiteaza la indeplinirea unei serii de sarcini atribuite, ci actioneaza motivati pentru a face casa un spatiu placut si functional pentru toata lumea.
Descopera ca mentinerea ordinei si curateniei in casa nu este o chestiune unica care are loc sambata, ci necesita efort constant, zilnic.
Ii ajuta sa devina adulti responsabili.
Ii ajutam pe copii sa nu devina genul de adulti care fac doar “partea lor” si sa-si impovareze partenerul cu munca invizibila.
Cum iti inveti copiii sa faca treburi casnice
Copiii trebuie invatati de mici sa faca treburi casnice, fara a primi ceva in schimb. Acest lucru este extrem de important. Copiii trebuie sa invete ca o mentinerea unei case ordonate tine de implicarea tuturor, inclusiv a lor.
Vei avea nevoie de multa rabdare, deoarece, de multe ori, copiii uita sa faca anumite lucruri si va trebui sa le reamintesti constant, insa fara a face ca acest lucru sa para o povara.
Este important ca micutii sa constientizeze care sunt spatiile pe care ei le folosesc (de exemplu camera lor, locul de joaca din living, etc.) si sa le mentina ordonate. Asta inseamna sa nu-si lase hainele aruncate pe jos sau pe pat, sa-si faca patul dimineata, sa stranga jucariile si sa le puna la loc, etc.
Sursa foto: pexels.com