Un copil din trei are o tulburare emotionala, folosirea excesiva a retelelor sociale fiind o sursa constanta de comparatii si competitivitate

| | Actualizat: 2024-09-12 11:20:46

Elvira (42 ani), parinte: „Uneori am impresia ca fericirea fiicei mele se masoara in like-urile pe care le primeste. M-am tot gandit ce or insemna numerele alea pentru ea … Imi pun des intrebari despre cum as putea sa ii mai ofer o viata care sa o faca fericita.”


Conform datelor statistice furnizate de serviciile de terapie psihologica si sprijin psiho-emotional ale organizatiei Salvati Copiii, in ultimii doi ani unu din trei copii cu varsta intre 8 si 17 ani a prezentat o forma de tulburare emotionala, precum anxietate sau depresie, cauzata de expunerea indelungata la retelele de socializare. Conform ultimelor cercetari Salvati Copiii, intervalul de varsta in care utilizarea retelelor sociale devine semnificativa este intre 5 si 10 ani. 

„Anxietatea si depresia la copii si adolescenti se manifesta tot mai des in contextul utilizarii retelelor sociale. Anxietatea aduce cu ea frici intense, neliniste si dificultati de concentrare, iar depresia se identifica prin tristete profunda, retragere si pierderea interesului pentru activitati. Multi dintre copii ajung in terapie cu simptome precum lipsa concentrarii, izolarea sociala, insomnii sau scaderea stimei de sine. Aceste stari le afecteaza viata de zi cu zi, de la performanta scolara pana la relatiile cu cei din jur, si necesita interventie specializata pentru a invata sa gestioneze emotiile sanatos.”, a declarat Mihaela Dinu, psiholog clinician Salvati Copiii. 

48,3% dintre copii petrec peste 6 ore pe zi online, in cazul unei zile libere, fie ca vorbim de sfarsitul de saptamana sau de vacanta, conform datelor colectate in cadrul cercetarilor derulate de Organizatia Salvati Copiii, majoritatea acestui timp fiind dedicat retelelor sociale. Acolo, tinerii sunt expusi presiunii de a se compara constant cu ceilalti si de a castiga aprobarea prin like-uri si comentarii, ceea ce amplifica sentimentele de inadecvare si frustrare si poate duce la tulburari emotionale semnificative. Majoritatea copiilor afirma ca valorile sau interesele lor gasesc o confirmare in continutul intalnit pe retelele sociale, 57% dintre ei declarand ca social media ii ajuta sa isi vada defectele.

„Cresterea alarmanta a cazurilor de tulburari emotionale in randul copiilor si adolescentilor, cauzata de utilizarea excesiva a retelelor sociale, este o problema care necesita atentie imediata. Este necesar sa promovam alternative sanatoase de petrecere a timpului liber pentru copii, impreuna cu parintii.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii.

Organizatia Salvati Copiii, in colaborare cu NEPI Rockcastle, lanseaza o campanie nationala de constientizare si educare, destinata copiilor si adolescentilor, precum si parintilor si profesorilor, pentru a combate efectele nocive ale consumului in exces de social media.  

Campania „Povestile perfecte nu au filtre” include o serie de conferinte, activitati interactive si resurse educationale menite sa dezvolte gandirea critica si sa ii ajute pe copii sa gestioneze emotiile negative cauzate de presiunile online.

Conferintele gratuite „Cum sa ii ghidam pe adolescenti sa isi protejeze identitatea online?” se vor desfasura in lunile septembrie si octombrie, in orasele Satu Mare, Timisoara, Craiova, Galati si Braila. Evenimentele dedicate parintilor, cadrelor didactice si specialistilor care lucreaza cu copiii vor reuni peste 1000 de participanti si vor include discutii cu psihologi ai Salvati Copiii, influenceri recunoscuti pentru implicarea lor activa, integritatea profesionala si capacitatea de a influenta pozitiv comunitatile - Iulia Ionescu, Robert Diaconeasa, Bianca Adam, Edi Brandabura sau Cristian China-Birta (Chinezu) si specialisti in securitate online. Alaturi de acestia, participantii vor putea afla despre cum se poate crea un mediu online sanatos pentru copii si vor avea ocazia sa invete strategii pentru a sprijini tinerii sa navigheze mai sigur si mai constient in mediul online.

Pentru a sustine acest demers, Salvati Copiii Romania pune la dispozitie un pachet de resurse educationale, disponibile pe portalul Ora de Net al organizatiei, www.oradenet.ro, care include ghiduri, planuri de lectie si materiale video pentru profesori si parinti.

Citeste si despre