10 moduri de a-ti determina copilul sa iubeasca scoala

| | Actualizat: 2016-08-18 17:38:00

Odata cu sfarsitul verii, copilul tau incepe sa fie din ce in ce mai anxios deoarece stie ca urmeaza scoala. Scoala insa nu trebuie sa fie sinonima cu frica, aversiunea sau ura. Indiferent daca merge pentru prima oara la scoala sau este deja elev, copilul poate fi invatat sa iubeasca invatatul. Secretul este atitudinea parintelui.

Daca vrei sa iti determini copilul sa mearga cu placere la scoala, prima schimbare trebuie sa o faci cu tine.

Iata 10 moduri prin care poti transformi ideea de scoala intr-una placuta!

Fii un model pentru copilul tau

Parintele reprezinta cel mai influent profesor din viata copilului. Atunci cand citesti o carte sau urmezi anumite cursuri, ii inspiri copilului tau ideea ca toata lumea trebuie sa continue sa studieze. Totodata, ii transmiti o atitudine pozitiva vizavi de scoala.

Inspira-i copilului ideea de respect pentru profesori

Aminteste-ti cum era cand mergeai tu la scoala. Cu siguranta au existat profesori pe care i-ai indragit si altii pe care i-ai gasit mai antipatici. Cu toate acestea, ai invatat sa ii respecti pe toti. Inspira-i copilului tau aceleasi valori. Vorbeste mereu cu respect despre toate cadrele didactice, astfel incat copilul tau sa invete sa ii respecte la randul lui.

Incurajeaza-ti copilul sa se implice in activati extrascolare

Scoala nu inseamna doar timp petrecut in clasa. Exista o multime de activitati extrascolare, precum practicarea unui sport sau frecventarea unui club scolar. Incurajeaza-ti copilul sa-si aleaga o activitate care ii face placere. In felul acesta, va avea si altceva spre care sa se indrepte, odata terminata ziua de scoala.

Nu incarca programul copilului

Lectii de muzica, antrenamente la baschet, ore de pictura si cursuri de karate. Unii copii au un orar atat de incarcat, incat parintii lor au nevoie de ajutorul altei persoane, care sa ii ajute cu organizarea programului.

Chiar daca copilului tau ii face placere sa urmeze astfel de cursuri si sa socializeze, evita sa ii incarci programul cu prea multe activitati. Se va putea simti coplesit.

Rezista ispitei de a-ti inscrie copilul la toate activitatile extrascolare posibile. Adu-ti aminte ca oricine are nevoie de o pauza. Mai putine materii suplimentare inseamna mai putina bataie de cap cu temele pentru acasa.

Discuta deschis cu copilul tau despre activitatile extrascolare la care tine sa participe, dar si despre cele care nu il atrag in mod deosebit si la care poate renunta.

Stabileste un program clar pentru teme

Temele pentru acasa reprezinta o parte majora a experientei scolare. Expertii te sfatuiesc sa stabilesti un loc unde copilul tau isi va face mereu temele. Acesta nu trebuie sa fie neaparat biroul din dormitorul copilului. Intreaba-l unde prefera sa isi faca temele. Raspunsul lui s-ar putea sa te surprinda.

Unii copii se simt bine cu cartile insirate pe podea, altii prefera masa din bucatarie. Lasa-l pe cel mic sa-si aleaga locul preferat. Asigura-te doar ca suprafata respectiva ii permite sa scrie, iar locul este iluminat natural. Nu lasa televizorul sau alte gadgeturi in imediata vecinatate a spatiului desemnat pentru efectuarea temelor.

Un alt aspect important este sa iti incurajezi copilul sa isi faca temele inainte sa iasa la joaca. Din contra, ii poti acorda o mica pauza, dupa ce a terminat de scris la o materie. Psihopedagogii subliniaza faptul ca mintea scolarului absoarbe mai multa informatie, atunci cand se bucura de pauze scurte in timpul studiului.

Daca ai o bona, trebuie sa o pui la curent cu programul copilului, pentru a mentine o constanta atunci cand vine vorba de facutul temelor.

Incurajeaza prieteniile de calitate

Atunci cand iti faci amici noi, calitatea este mai importanta decat cantitatea. Asigura-te ca ii transmiti copilului tau aceasta idee. Nu-l forta sa-si faca o multime de prieteni, doar pentru a deveni popular. Sfatuieste-l sa se apropie de copii cu care are multe lucruri in comun si cu care relationeaza fara sa depuna vreun efort.

Arata-ti interesul pentru ceea ce face copilul la scoala

Atunci cand copilul isi face temele, mentine o atitudine pozitiva si intreaba-l ce sarcini are de rezolvat sau care este tema lui favorita.

Participa activ la educatia copilului tau, oferindu-te voluntar in diverse proiecte organizate de scoala. In felul acesta, ii arati ca pui pret pe activitatea lui scolara si il vei determina sa te admire.

Daca nu ai timp sa te deplasezi la scoala, participa activ la discutiile purtate de parinti prin intermediului e-mailului sau retelelor de socializare. Fii tot timpul la curent cu excursiile care se planifica sau cu iesirile in oras, impreuna cu colegii.

Mentine o buna relatie de comunicare

Asigura-te ca ii creezi copilului tau o atmosfera relaxata acasa si un mediu deschis. Astfel, se va simti incurajat sa iti ceara sfatul ori de cate ori va intampina o problema. Nu-l certa, nu-i cere explicatii si nu-l pedepsi. Aplica in schimb o forma de terapie prin joaca: invita-l la o mica plimbare sau propune-i sa desenati impreuna, apoi adu in discutie in mod natural subiectul care te intereseaza.

Combina teoria cu practica

Daca ai remarcat ca micutul tau este interesat de un subiect anume sau prefera o anumita materie, gaseste o modalitate de a-l determina sa-si transforme interesul in hobby. De exemplu, poti reproduce anumite experimente pe care le-a efectuat la scoala la tine in bucatarie. Daca il surprinzi citind despre cristale, programeaza o vizita la muzeul de geologie. Aratandu-i exemple din viata reala, ii cultivi curiozitatea.

Da tonul de dimineata

Cand te trezesti devreme in fiecare dimineata, exista riscul devii morocanos si anxios. Atentie insa, atitudinea ta se transmite copilului. Chiar daca nu iti este usor, incearca totusi sa zambesti. In felul acesta, copilul tau va anticipa ca urmeaza o zi placuta. Incearca sa bei o cafea inainte sa iti trezesti copilul, te va ajuta cu siguranta.

Odata ce suna alarma, nu te astepta ca cel mic sa se miste ca pe roti. Vorbeste cu el si zambeste, il vei incarca cu energie pozitiva si va deveni mai vioi. Roaga-l sa-ti povestesca la intoarcere despre lucrurile noi pe care le-a invatat si arata-ti entuziasmul vizavi de provocarile unei noi zile de scoala.

Tu ce metode ai aplicat pentru a-i inspira copilului pasiunea pentru scoala? Ce alte sfaturi poti sa le dai mamicilor care au copiii la scoala?Impartaseste-ne experinta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

12 sfaturi utile pentru a avea un an scolar bun!

Cum sa dezvolti capacitatea de lectura a copilului: 10 sfaturi care nu dau gres

Ajutor! Copilul meu uraste scoala!

Sfaturi pentru a spori succesul copilului la scoala

Citeste si despre