Daca ti se pare ca micutul tau are mai mult potential decat arata carnetul lui de note de la scoala sau media finala a anului trecut, este posibil sa ai dreptate. Rezultatele scolare pot fi influentate si de alte lucruri decat de gradul scazut de intelegere a unor materii, o dezvoltare intelectuala mai slaba sau un IQ mai mic. Iata cateva motive suprinzatoare pentru care copilul tau poate intampina dificultati la scoala!
1. Problemele de auz
Una dintre cauzele randamentului scolar scazut al copilului ar putea fi problemele de auz. Daca nu este surd, nu inseamna ca aude bine. Exista si alte afectiuni care determina slabirea auzului, nu neaparat pierderea lui. Daca aceste probleme nu sunt depistate si tratate, conduc la intarzierea limbajului si aparitia dificultatilor la scoala. Copilul aude sau intelege doar partial ce preda profesoara, iar acest lucru ii afecteaza rezultatele la testele scolare.
2. Problemele de vedere
Si problemele cu vazul stau la baza notelor mici ale copilului la scoala. Potrivit specialistilor, foarte putini parinti isi duc regulat copiii la control oftalmologic, iar cei mici raman astfel cu probleme de vedere nedepistate si netratate. In momentul in care nu vede bine, este normal sa aiba rezultate scazute la scoala. El vede foarte slab sau partial ce scrie profesoara la tabla sau ce scrie in carti si, prin urmare, intelege doar o parte dintre probleme sau lectii. In astfel de cazuri, notele mici sunt inevitabile, iar media lui finala are de suferit.
3. Obezitatea
Chiar daca nu exista o relatie directa de cauzalitate intre obezitate si reusita la scoala, specialistii sustin ca exista mai multe motive din cauza carora poate fi considerata un factor de risc pentru insuccesele scolare ale prichindelului. Copilul obez are o stima de sine scazuta, este mereu tinta rautatilor celorlalti colegi si are o stare generala proasta, chiar deprimanta. Din cauza dispozitiei mentale precare, el nu se poate concentra asupra lectiilor si orelor de scoala. Prin urmare, nu poate obtine note bune. Pe de alta parte, un studiu publicat in 2005, in "Journal of School Health", evidentiaza faptul ca profesorii evita sa ii asculte pe elevii obezi si nu lucreaza la fel de mult cu ei, cum o fac cu ceilalti.
4. Depresia
Depresia este o afectiune frecventa in randul scolarilor, in special in adolescenta. Din pacate, simptomele ei sunt adesea confundate cu alte stari, iar multi parinti nu le iau in considerare suficient de mult. Starea emotionala precara pe care o are copilul depresiv il face sa-si piarda interesul pentru invatatura, atentia si concentrarea la ore si determina un randament scolar scazut. Principalele simptome ale depresiei la copii sunt: tristetea, izolarea, scaderea interesului pentru prieteni, joaca sau activitati care inainte ii erau pe plac, plans brusc si fara motiv, insomnie etc.
5. Plictiseala
Copilul tau poate avea rezultate proaste la scoala din simplul motiv ca nu este interesat de materiile pe care le studiaza sau ca acestea il plictisesc. Acest lucru se intampla mai ales in cazul copilului supradotat, care are un nivel de inteligenta peste medie si care nu este stimulat de materiile simple de la scoala, deoarece sunt sub nivelul lui. In astfel de cazuri, este indicat sa il inscrii la o scoala speciala pentru copii supradotati, in care sa isi poata pune in valoare abilitatile intelectuale.
6. Deficiente sau dificulati de invatare
Deficientele de invatare sunt o alta cauza frecventa care sta la baza scaderii randamentului scolar. Tulburarile sunt impartite in trei categorii mari - de citire (dislexia), de scriere (disgrafia) sau matematice (discalculia). Copilul poate suferi de oricare dintre ele sau chiar de forme combinate ale acestora.