Adevarul despre homeschooling. Argumente PRO si CONTRA

| | Actualizat: 2016-09-30 12:17:41

Conceptul de homeschooling, in acceptiunea lui clasica, se refera la educarea copilului la domiciliu si era foarte raspandit in Romania in perioada interbelica, in randul familiilor instarite. Cei saraci nu isi putea permite plata institutorilor la domiciliu asa ca isi trimiteau copiii la scolile gratuite de stat.

Majoritatea copiilor saraci absolveau patru clase, dupa care erau tinuti acasa si implicati in diferite forme de munca. Putini erau cei care mergeau mai departe la scoli de ucenici, deoarece acest lucru presupunea costuri mari pentru familiile lor. In zilele noastre insa, homeschooling-ul reprezinta alegerea parintilor nemultumiti de calitatea invatamanatului in masa.

Cum s-a nascut homeschooling-ul modern

Exista mai multe cauze care au favorizat raspandirea acestei forme de educatie, atat in lume cat si in tara noastra. In Australia, de exemplu, familiile care locuiesc in zone izolate, fara infrastructura stradala, nu au de ales decat sa-si educe copii mici acasa.

Iata cateva aspecte, demne de retinut, atunci cand vine vorba de homeschooling-ul modern!

1. Homeschooling-ul te ajuta sa-ti tii copilul departe de mediile violente

Tara cu cea mai mare raspandire a homeschooling-ului este State Unite ale Americii, cu 2,5 milioane de copii educati acasa. Mai bine de jumatate dintre parintii care au optat sa aleaga acesta forma de educatie pentru copiii lor au recunoscut ca motivul principal a fost siguranta copiilor. Tragediile petrecute in diferite scoli americane, unde s-au inregistrat atacuri armate sau alte evenimente nefericite, au alimentat si intarit frica parintilor, care au considerat ca isi pot feri cel mai bine copii de arme, droguri si alcool, educandu-i acasa.

2. Homeschooling-ul iti permite sa-si educi copilul in spiritul valorilor religioase ale familiei

Tot americanii au fost primii care si-au motivat decizia de a-si educa copii acasa prin faptul ca doresc sa le trasmita acestora valorile spirituale ale familiei. Si in Romania, exista adepti homeschooling-ului care isi doresc o mai buna educatie crestina pentru copii lor si de aceea aleg sa ii retraga de la scoala.

3. Homeschooling-ul avantajeaza familiile care calatoresc des sau care traiesc in zone izolate

Alaska si Australia sunt cele mai bune exemple, atunci cand vine vorba de avantajele homeschooling-ului. Aici, copiiilor mici le este imposibil sa parcurga kilometri intregi, pana la cea mai apropiata unitate de invatamant. Mai mult, clima din zonele respective face si mai grea deplasarea. Daca elevii mai mari pot urma o scoala cu internat, cei mici au nevoie de supravegherea permanenta a parintilor. Homeschooling-ul avantajeaza si familiile care calatoresc des, prin prisma meseriei: diplomati, artisti de circ, detasati in interes de serviciu in alte tari decat cea natala.

4. Homeschooling-ul este o reactie la calitatea proasta a invatamantului de masa

In tara noastra, exista aproximativ 200 de familii, majoritatea din Transilvania, care au ales sa-si educe copii la domiciliu. Argumentul lor suprem a fost situatia deplorabila in care se afla invatamantul de stat: de la lipsa materialelor didactice, pana la programa scolara depasita si lipsa formarii practice.

Merita subliniat faptul ca parintii care s-au angajat sa-si educe copii acasa sunt intelectuali, dar care detin si resursele financiare necesare pentru a face fata unei astfel de provocari. A-ti educa copilul acasa presupune ca tu, ca parinte, sa fii acasa si sa-ti dedici tot timpul educarii lui. Femeile de cariera, pe de alta parte, care nu pot sau pur si simplu nu isi doresc sa renunte la locul lor de munca, nu vor avea de ales decat sa angajeze un meditator. Acesta va sta zi de zi cu copii, pentru a le oferi o educatie la domiciul de calitate.

5. Homeschooling-ul reprezinta evadarea de sub controlul statului si al educatiei ideologizante

Principul de baza al homeschooling-ului se poate rezuma la o singura fraza: "invatamantul are nevoie de libertate". In Romania, parintii care au ales sa-si educe copiii acasa sunt majoritatea intelectuali, cu studii universitare. Fara a fi pedagogi, acestia recunosc ca se considera "autodidacti". Ei isi argumenteaza deciziile, afirmand ca sistemul actual de educatie in masa nu le da libertatea copiilor de a invata ce isi doresc, ci le impune o programa, un orar strict si o multime de teste si teme pentru acasa care ii demotiveaza pe copii.

Mai mult, exista mai multe personalitati, cadre universitate, academicieni, cercetatori si experti in educatie care sustin ideea de homeschooling, in sensul recastigarii libertatii individuale. Acestia considera ca educatia in scolile de stat are o componenta ideologizanta, de care copiii trebuie feriti. Invatamantul de masa, spun acestia, este caracterizat prin centralism, uniformizare si restrange libertatea individuala.

Pe de alta parte, specialistii considera ca legalizarea invatamantul la domiciul este cea mai buna metoda de a preveni eventualele abuzuri comise asupra copilului, inclusiv acele cazuri in care micutii sunt indoctrinati de catre membrii unor secte religioase.

Avantajele educatiei la domiciliu

Sustinatorii acestei forme de educatie cred ca educatia la domiciuliu iti da posibilitatea sa-ti protejezi copilul de violenta din scoli si de influente nefaste precum consumul de stupefiante si de alcool. Totdata, copilul tau poate invata ce doreste si cat doreste, ferit de stresul temelor si evaluarilor impuse in scolile de stat, care merg pe tipul clasic de educatie.

Totodata, educandu-ti copilul acasa, ai ocazia sa testezi mai multe metode de predare alternativa si sa o alegi pe cea mai potrivita pentru el. Doua dintre cele mai cunoscute metode, integrate si in sistemul educatiei in masa sunt alternativa Waldorf si educatia Montessori. Ambele pun pret deosebit pe respectarea drepturilor si libertatii copilului, considerat fiinta unica, aflata in plin proces de dezvoltare.

Un rol important a homeschooling-ului este reprezentat de restabilirea valorilor familiei traditionale. In familiile in care mama se ocupa de educarea copiilor, aceasta renunta de cele mai multe ori la serviciu si se dedica in totalitatea cresterii si formarii acestora. Intr-un fel, acest model tinde sa contrabalenseze efectele negative ale absortiei femeilor in campul muncii.

Mamele care au joburi solicitante, ce le tin departe de casa si, implicit de copii, mai bine de 10 ore pe zi, sunt de multe ori prea obosite sa-si ajute copii la corectarea temei sau sa le ofere sfaturi, atunci cand s-au impotmolit la un proiect.

Copiii cu mame si tati foarte ocupati ajung sa resimta, in anumite cazuri, o lipsa de afectiune, care se traduce printr-un randament scolar scazut. De multe ori, ei ajung sa transforme “esecul scolar” intr-o arma indreptata impotriva parintilor, pe care ii acuza in sinea lor de indiferenta sau lipsa de implicare.

In linii mari, educatia la domiciliu poate avea urmatoarele efecte pozitive:

- plaseaza copilul intr-un mediu sigur, ferindu-l de violenta din scoli si de tentatia drogurilor, fumatului si alcoolului;

- intareste legatura afectiva dintre parinte si copil, acesta din urma simtindu-se respectat, apreciat, ascultat si iubit;

- permite parintelui sa aiba un control mai mare asupra notiunilor si cunostintelor care ii sunt transmise copilului;

- da ocazia familiilor care pun pret pe spiritualiltate sa-si creasca copiii dupa principii morale si religioase autentice;

- ajuta copilul sa-si dezvolte capacitatea de a relationa cu alti adulti si copii de varste diferite, cu care intre in contact in cadrul intalnirilor organizate cu alte familii din sistemul homeschooling;

- permite conservarea imaginii familiei traditionale si perpetuarea valorilor ei.

Dezavantajele educatiei la domiciliu

Biserica Ortodoxa Romana s-a pronuntat recent asupra ideii de homeschooling, considerand-o un "experiment" asupra caruia doar Ministerul Educatiei se poate pronunta. Psihologii au si ei propriile retineri. Fara a contesta dreptul parintelui de a alege tipul de educatie pe care il considera cel mai potrivit pentru copilul sau, specialistii atrag atentia asupra urmarilor psihologice pe termen lung, mai ales cand decizia parintelui se bazeaza pe propriile lui frici sau prejudecati.

Copii anxiosi, dependenti de parinti

Un parinte care alege sa faca homeschooling trebuie sa ia aceasta decizie din convingere si nu pentru ca educatia in masa este un lucru nociv. Altfel spus, parintele nu trebuie sa ii trasmita copilului sau propriile imagini negative despre lume, societate si scoala traditionala.

Copilul este oglinda parintelui sau, subliniaza psihologii. Parintele anxios, care se teme pentru copilul sau in fiecare clipa cand il lasa singur, ii va transmite inevitabil copilului convingerea ca lumea nu este un loc sigur si ca doar parintii sunt cei care il pot proteja. Ajuns la varsta adulta, va avea probleme mari de adaptare si se va confrunta cu fobii si angoase asemenea parintilor sai.

Dependenta de internet

In Romania, educatia la domiciliu trebuie imbinata cu urmarea unor cursuri online, la distanta, efectuate de scoli acreditate, pentru a putea beneficia de recunosterea studiilor. Psihologii sunt de parere ca un copil din ciclul primar sau gimnazial nu trebuie expus unui astfel tip de educatie, deoarece poate alunca in capcana internetului.

Dependenta de internet la copiii sub 14 ani este foarte grava si se trateaza la cu ajutorul psihologilor, urmand un tratament de durata. Si asta pentru ca utilizarea calculatorului si a internetului mai multe ore pe zi declanseaza sistemul de recompensa, facand copilul dependent de utilizarea calculatorului si a altor dispozitive conectate la internet.

Prozelitismul religios

De-a lungul vremii, s-a constatat ca anumiti sustinatori ai homeschooling-ului modern erau mai degraba interesati de indoctrinarea religioasa a copilului decat de educatia, dezvoltarea lui emotionala si sociala armonioasa. Cultele religioase faceau presiuni asupra guvernelor sa le dea dreptul de a-si educa copiii acasa.

Chiar daca Legea Drepturilor Omului prevede ca parintele are dreptul sa aleaga metoda de educatia pe care o considera cea mai potrivita pentru copilul sau, statul are datoria sa controleze daca si drepturile copilului sunt respectate. Altfel spus, libertatea parintelui nu trebuie sa incalce libertatea copilului. Iar statul, prin legea proprie, are dreptul sa intervina pentru a proteja copiii abuzati in propriile familii.

Educatia online priveaza copilul de experienta lumii reale

Exista foarte mult studii de specialitate care arata ca educatia online si educatia la domiciliu priveaza copilul de interactiunea-cheie, specifica doar colectivului scolar, si care il modeleaza pentru integrarea in societate intr-un fel in care parintii nu-l pot garanta. Copilul scolit acasa, de parinti si calculator risca sa ajunga un adult lipsit de obiective si incapabil de socializare.

Homeschooling-ul poate genera, in opinia pedagogilor, diferite lipsuri in formarea si instruirea copilului. Totodata, el poate genera intarzieri sau dificultati in dezvoltarea lui emotionala si intelectuala.

S-a observat ca majoritatea copiilor educati la domiciliu au dat dovada de apatie, stare de sanatate precara, capacitate scazuta de socializare, de adaptare la mediu si integrare sociala, precum lipsa de motivatie si lipsa de initiative.

Psihologii avertizeaza asupra faptului ca o astfel de educatie poate scadea capacitatea copilului de a forma si mentine relatii trainice si profunde, odata devenit adult. Pe de alta parte, copilul nu poate invata cum sa se fereasca de situatiile periculoase decat daca se confrunta cu ele. Chiar daca parintele il informeaza acasa despre riscurile utilizarii drogurilor, de exemplu, acest fapt nu il va feri sa pice, pe viitor, in capcana folosirii lor.

Conceptul de "scoala a vietii", atat de inradacinat in psihologia romanilor, este acel element esential care lipseste cu desavarsire din educatia la domiciliu. Este ceea ce ii determina pe multi alti parinti sa sustina faptul ca "un copil trebuie calit" in societate. Desigur, parintii care sustin educatia in colectivitate nu intentioneaza sa-si puna copilul in pericol nici macar o secunda trimitandu-l sa invete la scoala. Ei doar cred ca experienta colectivatii este la fel de importanta ca si educatia pe care i-o ofera acestia acasa.

Educatia din scoala, alternata cu educatia de acasa reprezinta poate metoda care poate garanta cel mai bine pregatirea copilului pentru viata si reusita lui pe plan social si personal.

Cum poti face homeschooling in Romania: limitari legale

Legalizarea homeschooling-ului in Romania a fost adusa in discutie in urma cu sase ani, cand Legea Educatiei Nationale se afla in dezbatere publica. Proiectul nu a fost aprobat atunci, dar discutiile pe aceasta tema au continuat.

Asociatia Homeschooling Romania face eforturi de mai multi ani pentru a convinge autoritatile ca implementarea unui cadru legislativ este imperios necesara, in conditiile in care acest fenomen continua sa ia amploare atat in tara noastra, cat si in lumea.

In prezent, Legea educatiei prevede ca pot invata la domiciliu doar copiii cu cerinte educationale speciale sau care nu pot fi deplasati din motive medicale. Retragerea copiilor din sistemul de invatamant obligatoriu constituie infractiune si se pedseste cu inchisoare intre 3 luni si un an ori amenda penala, cuprinsa intre 100 si 1.000 de lei.

Tot legea educatiei spune ca "parintele sau tutorele legat este obligat sa ia masuri pentru scolarizarea elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu".

Tinand cont de prevederile legislative actuale, parintii care au decis deja sa-si educe copiii in sistemul homeschooling i-au inscris pe acesti la scoli din strainatate, care ofera lectii online. Cunoscute si sub denumirea de "scoli umbrela", acestea sunt institutii acreditate care functioneaza in statele in care invatamantul la domiciliu este clar reglementat prin lege.

Ele evalueaza cunostintele elevului prin cursuri la distanta si referate sau teze primise prin intermediul postei electronice. Sistemul este similar cu cel practicat de universitatile de tip MOOCS - Massice Open Online Courses - institutii de invatamant academic care ofera cursuri online deschise si in masa. Urmarea cursurilor la distanta este necesara, pentru echivalarea studiilor si inscrierea la liceu, pentru putea sustine examentul de bacalaureat sau examenul de admitere la facultate.

De ce este nevoie de o lege a homeschooling-ului?

Atunci cand un copilul termina cursurile unei scoli umbrela, institutia respectiva ii elibereaza un certificat, care poate fi echivalant in Romania - cel putin din punct de vedere teoretic. Practic, niciun parinte care isi educa copilul in sistem homeschooling nu a cerut pana acum echivalarea unei diplome eliberate de vreo scoala umbrela.

In acest context marcat de incertitudine, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Peuniversitar considera oportuna legalizarea homeschooling-ului. Argumentele sunt urmatoarele:

- necesitatea centralizarii numarului de copii inscrisi la o scoala umbrela din strainatate;

- reglementarea metodologiei de recunoastere a studiilor la distanta;

- impunerea unor conditii care sa asigure calitatea actului de invatamant la domiciliu;

- introducerea finantarii de catre stat a familiei, prin acordarea de vouchere pentru educatie din bugetul de stat;

- reglementarea atributiilor Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, care va avea datoria sa evalueze fiecare familie in parte si sa se asigure ca sunt aceasta poate indeplini conditiile optime pentru o educatie la domiciliu, fara riscul vreunui abuz din partea parintilor, rudelor sau tutorelui;

- prevenirea cazurilor de prozelitism religios (copiii indoctrinati de secte care activeaza ilegal in Romania).

Tu ce parere ai despre educatia la domiciliu? Ai fi de acord sa renunti la serviciu, pentru a te ocupa personal de educatia copilului tau? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Homeschooling. Efecte asupra dezvoltarii emotionale si intelectuale a copilului!

Mituri despre copiii scoliti acasa

Cum sa incurajezi activitatile extracuriculare ale copilului

Totul despre Metoda Waldorf: o forma de invatamant alternativ

Copiii si scoala. Ghid complet pentru parinti!

Metoda Montessori sau cum dezvoltam capacitatea copilului de a invata

Citeste si despre