Cand incepe scoala in 2020

| | Actualizat: 2020-09-11 09:12:02

Inceperea anului scolar 2020-2021 este prevazuta pentru 14 septembrie, insa subiectul a iscat o multime de controverse in contextul pandemiei COVID-19.

Mai multe voci au cerut in repetate randuri amanarea intoarcerii copiilor la cursuri pana dupa data de 27 septembrie, cand in scoli vor functiona sectiile de votare pentru alegerile locale, insa Ministerul Educatiei a ramas ferm pe pozitii si a decis sa respecte structura anului scolar 2020-2021 stabilita anterior.

Cand incepe scoala in 2020 se stie, insa ramane de vazut cati elevi vor merge efectiv la cursuri dupa 14 septembrie. Scolile se vor redeschide in unul dintre cele trei scenarii stabilite de Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei, in functie de situatia epidemiologica in comunitatea din care fac parte. 

Cum se decide scenariul de functionare a scolilor

Fiecare unitate decide sistemul in care va primi elevii la cursuri dupa 14 septembrie, in functie de rata de incidenta cumulata la mia de locuitori, de numarul de cazuri din scoala respectiva, de numarul de elevi inscrisi si de logistica de care dispune pentru a putea aplica normele prevazute in regulamentul de functionare a scolilor in pandemie. 

Consiliile de administratie ale scolilor au comunicat inspectoratelor deciziile cu privire la scenariul in care isi vor incepe activitatea. Datele au fost centralizate si remise spre aprobare Comitetelor pentru Situatii de Urgenta judetene si al Municipiului Bucuresti.

La 10 septembrie, datele provizorii existente la Ministerul Educatiei aratau ca 101 scoli din tara incep cursurile in scenariul rosu, iar 2711 au decis sa urmeze scenariul galben.

In Capitala 595 de unitati de invatamant vor incepe anul scolar in scenariul galben, iar 24 de scoli si gradinite il vor urma pe cel rosu, potrivit deciziei Comitetului pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucuresti. 

Saptamanal situatia epidemiologica va fi reevaluata la nivelul fiecarei unitati de invatamant, iar scenariile de functionare se pot modifica, in functie de particularitatile locale, dar si de infrastructura si resursele umane ale scolilor.

Ce prevad scenariile de organizare si desfasurare a cursurilor in pandemie

Autoritatile competente au elaborat trei scenarii in care elevii si prescolarii vor frecventa cursurile pe perioada pandemiei.

Scenariul 1 (Verde / risc scazut, rata de incidenta de cel mult 1/1000 de locuitori): toti prescolarii si elevii sunt prezenti fizic la ore, cu respectarea si aplicarea normelor de protectie recomandate.

Scenariul 2 (Galben / risc moderat, rata de incidenta 1-3/1000 de locuitori): prezenta fizica la ore a tuturor prescolarilor si elevilor din invatamantul primar si din clasele a VIII-a si a XII-a; prezenta fizica la ore prin rotatie a elevilor din clasele V-VII si IX-XI, care vor invata online pe rand, timp de o saptamana sau doua, in functie de decizia luata la nivel de unitate.

 Scenariul 3 (Rosu / risc major, rata de incidenta de minim 3/1000 de locuitori): toti prescolarii si elevii participa la cursuri exclusiv online.

In ce conditii se pot suspenda cursurile

O scoala isi poate suspenda activitatea la trei cazuri de infectare cu coronavirus la clase diferite sau la cadre didactice sau nedidactice. In aceasta situatie, cursurile se vor desfasura exclusiv online, conform scenariului 3.

La aparitia unui caz de coronavirus intr-o clasa, activitatea acesteia va fi suspendata temporar pentru 14 zile, timp in care cursurile se vor desfasura, de asemenea, online.

In scolile care isi reiau activitatea la 14 septembrie in scenariul verde, in functie de situatia epidemiologica se poate decide trecerea la scenariul galben, in care elevii vor fi impartiti in doua grupe ce vor invata prin rotatie online.

Calendar an scolar 2020-2021

Elevii vor avea o saptamana de scoala mai putin in noul an scolar, fata de anii precedenti, dar si doua vacante de primavara, de cate o saptamana, la inceputul lunii aprilie si la inceputul lunii mai. Vacanta intersemestriala nu mai coincide cu vacanta de iarna, din perioada Sarbatorilor; ultima zi a anului scolar va fi 18 iunie 2021.

Fiecare semestru va avea 17 saptamani, structura fiind urmatoareal:

Semestrul I

• 14 septembrie - 22 decembrie 2020 - cursuri

• 26 octombrie - 1 noiembrie 2020 - vacanta pentru prescolari si elevii din clasele 0-IV

• 23 decembrie 2020 - 10 ianuarie 2021 - vacanta de iarna

• 11 - 29 ianuarie 2021 - cursuri

• 30 ianuarie - 7 februarie 2021 - vacanta intersemestriala

Semestrul a l II-lea

• 8 februarie - 1 aprilie 2021 - cursuri

• 2 - 11 aprilie 2021 - vacanta de primavara pentru Pastele Catolic

• 12 - 29 aprilie 2021 - cursuri

• 30 aprilie - 9 mai 2021 - vacanta de primavara pentru Pastele Ortodox

• 10 mai -18 iunie 2021 - cursuri.

Vacanta de vara incepe pe 19 iunie pentru majoritatea elevilor, exceptie facand cei din anii terminali. Acestia vor termina cursurile mai devreme, pentru a se putea pregati pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat. Elevii claselor a VIII-a vor incheia cursurile pe 11 iunie 2021, iar elevii claselor a XII-a vor termina scoala pe 4 iunie.

Citeste si despre