Cat de periculos poate fi un ghiozdan purtat incorect

| | Actualizat: 2022-09-15 08:07:21

Ghiozdanul este accesoriul care ii insoteste pe copii din prima si pana in ultima zi de scoala. In ultimii ani s-a vorbit tot mai mult despre faptul ca ghiozdanul este uneori prea greu pentru copii, iar faptul ca sunt nevoiti sa care zilnic atata greutate le poate afecta postura si sanatatea coloanei vertebrale. Nu doar greutatea ghiozdanului ii poate afecta pe copii, ci si felul in care este ales si purtat de catre micuti.

Copiii isi aleg ghiozdanul pe criterii estetice, dorindu-si sa fie cu un anumit imprimeu sau cu supereroii preferati, dar parintii trebuie sa aiba grija la cateva aspecte practice.

In primul rand, ghiozdanul ales trebuie sa fie cu doua bretele, nu pe un singur umar, astfel incat greutatea sa fie distribuita uniform. Evitati, asadar, modelele tip geanta pe un umar, pentru ca acestea pot duce, in timp, la afectiuni ale coloanei vertebrale, precum scolioza. Iata la ce aspecte trebuie sa fie atenti parintii atunci cand aleg ghiozdanul de scoala al copilului:

Bretelele ghiozdanului trebuie sa fie late, de aproximativ 5 cm latime, astfel incat sa nu provoace rani sau disconfort la umeri in timpul purtarii.

Greutatea ghiozdanului gol trebuie sa fie de cel mult un kilogram, iar atunci cand este plin nu trebuie sa depaseasca 10-15% din greutatea copilului.

Cum se pregateste corect ghiozdanul si cum se poarta

Atunci cand este pregatit pentru scoala, cartile mai grele vor fi asezata in partea din spate a ghiozdanului, adica spre spatele copilului, urmand apoi caietele, spre exterior. Este recomandat sa fie folosite toate compartimentele si buzunarele ghiozdanului, precum cel pentru sticla de apa, pe care multe modele de ghiozdan il au pe lateral.

Atunci cand este purtat de catre copil, ghiozdanul trebuie reglat astfel incat sa nu atarne, sa fie pozitionat corect din punct de vedere al centrului de greutate si sa nu provoace dureri de spate sau probleme de postura. Atunci cand este purtat, marginea de sus a ghiozdanului trebuie sa vina cat mai aproape de omoplati, iar partea de jos trebuie sa fie deasupra fundului, in niciun caz ghiozdanul nu trebuie sa atarne sau sa se sprijine pe posteriorul copilului.

Semne ca ghiozdanul nu este purtat corect:

  • bretelele lasa semne rosii pe umerii copilului
  • copilul acuza dureri de umeri sau de spate
  • copilul nu poate purta ghiozdanul timp indelungat
  • mersul copilului este ciudat atunci cand poarta ghiozdanul
  • se modifica postura atunci cand are ghiozdanul (merge cocosat sau cu pieptul in fata).

FOTO: Freepik

Citeste si despre