Cinci greseli pe care le fac parintii atunci cand aleg activitatile extrascolare ale copiilor

| | Actualizat: 2023-11-05 15:18:42

Ca in fiecare toamna, este momentul sa alegem cele mai potrivite activitati after-school pentru copiii nostri. Aceasta este o decizie importanta care poate avea un impact semnificativ asupra stimei de sine, dezvoltarii cognitive si educatiei copiilor.

Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de alegerea celor mai bune activitati extrascolare, parintii fac adesea greseli care pot fi in detrimentul copiilor lor. Invatarea din aceste greseli ne va ajuta sa luam decizii mai informate si mai benefice pentru dezvoltarea lor.

Iata 5 greseli pe care le fac parintii atunci cand aleg activitatile extrascolare ale copiilor:

Aleg activitatile extrascolare pe baza propriilor preferinte si interese

Una dintre cele mai frecvente greseli este aceea de a alege activitatile extrascolare ale copiilor nostri pe baza propriilor noastre preferinte si interese. Desi este normal sa ne dorim ca ai nostri copii sa faca activitati care ne plac sau chiar pe care noi le-am facut sau ne-am fi dorit sa le facem in copilarie, este important sa intelegem ca fiecare copil este unic si ca ceea ce a functionat pentru noi s-ar putea sa nu fie potrivit pentru ei.

In acest sens, este esential sa ne ascultam copiii, sa-i intrebam despre preferintele lor si sa le observam interesele si talentele naturale, pentru a gasi activitati care sa se alinieze cu inclinatiile lor. Acest lucru nu numai ca le va stimula pasiunea si angajamentul, dar ii va ajuta si sa isi dezvolte abilitatile si stima de sine.

Nu tin cont de varsta si de capacitatea de concentrare a copilului

Oalta greseala frecventa pe care o fac parintii este alegerea unor activitati care nu sunt potrivite pentru varsta sau nivelul de concentrare al copilului.

Oricat de mult ne-am dori ca el sa participe la o anumita activitate, inscrierea unui copil foarte mic la cursuri prea structurate sau care necesita o atentie foarte mare poate fi coplesitoare si chiar contraproductiva. Acelasi lucru ar fi valabil si pentru adolescentii care participa la activitati prea copilaresti, deoarece ar putea duce la demotivare, plictiseala sau la un sentiment de esec.

Asa cum am mentionat la punctul anterior, este esential sa observam nevoile individuale ale fiecarui copil, iar in caz de indoiala sa ne consultam cu profesionisti si educatori care ne pot indruma cu privire la cele mai potrivite optiuni pentru dezvoltarea lor.

Supraincarca agenda copiilor

Din dorinta noastra de a le oferi copiilor nostri cat mai multe oportunitati, putem face greseala de a le supraincarca agenda cu activitati. Acest lucru poate duce la oboseala, stres si lipsa de timp pentru a se juca, a se relaxa, a explora liber si a socializa cu alti copii.

Pentru a evita programarea excesiva, este important sa stabilim un echilibru intre activitatile extracurriculare si timpul liber. Acordarea prioritatii calitatii in detrimentul cantitatii este esentiala pentru bunastarea emotionala si fizica a copiilor.

Subestimeaza timpul de deplasare

Timpul de deplasare intre scoala, casa si activitatile extracurriculare este adesea subestimat si trecut cu vederea. Cu toate acestea, oricat de mult si-ar dori copilul nostru sa participe la o anumita activitate, petrecerea unui timp prea mare de deplasare poate sfarsi prin a crea stres atat pentru copii, cat si pentru parinti, afectand in mod negativ calitatea vietii intregii familii.

In acest sens, este important sa luam in considerare locatia activitatilor si proximitatea acestora fata de scoala sau de casa, pentru a alege cele mai apropiate optiuni care sa ne permita sa economisim timp pe care sa il dedicam si altor lucruri.

Nu evalueaza periodic activitatea propriu-zisa

Odata ce am selectat activitatile extracurriculare pentru copiii nostri, uitam adesea de importanta reevaluarii constante, deoarece ceea ce a fost potrivit la un moment dat poate sa nu mai fie potrivit in alt moment.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca interesele copiilor sau situatia familiala a acestora se pot schimba in cursul anului. De asemenea, pot aparea anumite variabile care sa afecteze planificarea sau timpul pe care il planificasem initial pentru activitatile extrascolare.

De aceea, este esential sa mentinem o comunicare deschisa cu copiii si sa fim flexibili in ajustarea activitatilor, dupa caz. Acest lucru le va permite, de asemenea, sa exploreze noi pasiuni si sa se asigure ca interesele si nevoile lor sunt intotdeauna satisfacute.

  • FOTO: freepik.com

Citeste si despre