Cinci moduri in care poti preveni ca micutul tau sa fie victima bullyingului

| | Actualizat: 2022-11-14 11:21:00

Bullying-ul este, fara indoiala, o forma de violenta. Este o problema care trebuie abordata din toate punctele de vedere, cu strategii de prevenire din partea familiei si un sprijin mai mare din partea mediului scolar.

Bullying-ul nu este o "chestie de copii" si, desi nu pare posibil, apare inca din copilarie; sunt inregistrate cazuri de copii de la varsta de trei ani pana la adolescenta. A-i invata cum sa actioneze in fata bullying-ului este esential pentru a-i impiedica sa devina victime ale acestuia.

Cinci moduri pentru a preveni ca al nostru copil sa fie victima bullying-ului la scoala

Iata cateva strategii pe care le putem folosi acasa pentru a-i ajuta pe copiii nostri intr-o situatie de bullying:

1. Identifica comportamentul inadecvat

Nu lasa sa treaca situatii care ar putea duce la ceva mai rau. Trebuie sa discutam cu copiii, astfel incat acestia sa fie capabili sa identifice si sa comunice orice comportament inadecvat din partea colegilor lor. Problema cu unii copii prea cuminti este ca exista situatii care li se par normale, care nu ii deranjeaza. Ei trebuie sa stie ca exista comentarii si actiuni care nu sunt in regula, chiar daca li se par prostesti (cum ar fi ascunderea unei cutii de creioane sau aruncarea bilelor de hartie), care pot fi semne de posibile acte de hartuire.

2. Invata-i sa spuna NU

Este un lucru dificil sa-i inveti pe cei mici, cand multi adulti nu sunt capabili sa faca acest lucru. Dar a fi asertiv si a sti cum sa spui "NU" atunci cand este necesar este o lectie foarte importanta pentru viata si este mai bine sa o faci cand sunt mici.

Batausii sunt increzatori ca victima lor, motivata de frica, nu ii va contrazice niciodata. Este bine pentru copii sa stie cum sa se opuna situatiilor care nu le plac. Ei trebuie sa invete sa spuna "NU" tare si clar.

3. Invata-i strategii de aparare

Nu este vorba despre a-l invata sa loveasca, desigur. Violenta nu se rezolva prin mai multa violenta. Vorbim despre a-i invata sa se apere fara a se expune la abuz fizic. Vorbiti cu copilul tau acasa despre bullying (exista carti foarte bune care pot fi folosite ca instrument) si explica-i ce sa faca daca este agresat. Iata trei sfaturi cheie pentru a-i ajuta sa se apere impotriva batausului:

Ignora agresorul: nu incerca sa il confrunti sau sa ripostezi; acest lucru intareste comportamentul de agresiune.

Evita sa fii singur: fii intotdeauna insotit de alti copii sau de profesori, in special in locul de joaca, la baie, la pranz etc.

Raporteaza imediat situatia profesorilor, invatatorilor si colegilor de clasa.

4. Intarirea increderii in sine

Exista copii care nu sunt in stare sa invinga o musca, retrasi, timizi, care pot fi tinte usoare pentru batausi, dar asta nu inseamna neaparat ca sunt. Niciun copil nu merita sa fie victima unui bataus. Cresterea increderii in sine, prin actiunile noastre si prin modul in care le vorbim, le va permite sa-si consolideze stima de sine si sa-si imbunatateasca socializarea cu colegii lor.

5. Vorbeste cu copilul tau

Comunicarea dintre parinti si copii este esentiala pentru ca acestia sa se simta in siguranta si sa ne vorbeasca despre problemele lor. Vorbind frecvent cu ei, ascultandu-i, fara a-i judeca sau minimaliza problemele lor, ii vom face pe copiii nostri sa vina cu incredere la noi atunci cand se confrunta cu o posibila situatie de bullying.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre