In viata fiecarui copil si a fiecarui parinte vin tot felul de provocari si momente dificile. Unele etape se incheie pentru ca altele noi sa inceapa si este si cazul finalului de gradinita si inceput de scoala. Pentru orice copil, aceasta este o schimbare majora, insa nu o simt doar cei mici, ci si parintii. Intreaga familie experimenteaza sentimente si stari complexe, iar pentru a le depasi cu bine, trebuie sa stiti cum sa le gestionati.
Inceputul scolii poate fi un moment incarcat de stres si anxietate, la fel ca orice alt inceput. Unii copii se adapteaza usor si fac fata cu brio acestor provocari, insa altii pot ajunge sa experimenteze stari care mai de care mai ciudate cu privire la inceputul scolii, printre care si teama. Frica de a merge la scoala apare cel mai des la copiii care urmeaza sa inceapa scoala si mai rar la cei care au luat deja contact cu invatamantul primar. Faptul ca au de-a face cu un loc nou, colegi noi, o invatatoare noua - totul este nou pentru ei si nu are cum sa nu ii bulverseze. Cum ii putem ajuta sa treaca peste acest moment dificil?
In primul rand, trebuie sa vorbiti mult cu ei, pentru a-i pregati. Pe tot parcursul vacantei de vara, povestiti-le despre etapa care urmeaza sa inceapa pentru ei, povestiti-le cum ati fost voi ca elevi, aratati-le fotografii si raspundeti-le la intrebari. Mergeti si vizitati scoala in care vor invata, pentru a se obisnui cu spatiul.
Cum ne dam seama ca micutul se confrunta cu o fobie si cum il ajutam sa o depaseasca
Chiar daca nu plange sau nu spune ca nu mai vrea sa mearga la scoala, stresul se poate manifesta sub diverse alte forme. Copiii pot deveni brusc agitati, agresivi, isi pot pierde apetitul, pot acuza stari de rau, greata, dureri de stomac, ameteli, insomnii, iar toate aceste lucruri ar trebui sa va dea de gandit. De asemenea, pot inventa scuze pentru a nu merge la scoala. In acest caz, pot functiona urmatoarele sfaturi:
Vorbeste cu el despre scoala. Scoate in evidenta aspectele pozitive ale mersului la scoala: isi va face prieteni noi, va invata o multime de lucruri interesante, va avea activitati potrivite intereselor lui etc.
Rutina si disciplina. Copiii functioneaza foarte bine dupa un program si o rutina bine stabilite. Tocmai de aceea, copiii care au mers la gradinita sunt deja obisnuiti cu programul, asa ca vor face fata mai usor.
Investigheaza motivele. Copiii pot avea motive intemeiate pentru care sunt stresati de mersul la scoala. Daca acest stres apare la ceva timp dupa inceperea scolii sau pe parcursul anului scolar, trebuie sa investigati problema amanuntit. Incercati sa aflati motivele care produc aceasta reactie. Copilul poate avea probleme serioase la scoala, precum bullying, iar in acest caz este perfect justificat sa se teama. Exista si cazuri in care invatatorul sau invatatoarea se poarta agresiv, poate chiar le vorbeste urat sau le aplica pedepse fizice copiilor. In acest caz, parintii trebuie sa ia atitudine.
Chiar daca nu este usor sa ii facem pe copii sa scape de teama de a merge la scoala, procesul va fi unul care va da rezultate, atat timp cat va dati interesul si va implicati 100% pentru a-i face copilului aceasta experienta mai agreabila.
FOTO: Freepik