Cum ii ajutam pe copii sa se concentreze si sa invete mai bine. Trucuri si sfaturi pentru parinti

| | Actualizat: 2022-02-15 09:29:00

Dincolo de timpul de studiu de la scoala, copiii trebuie sa dedice un anumit interval de timp si temelor, acasa. De multe ori, parintii se confrunta cu situatii in care micutii nu au chef sa isi faca lectiile, trebuie sa se roage de ei si sa insiste, copiii sunt obositi, duc lipsa de motivatie, au dificultati in a ramane concentrati sau pur si simplu nu au un program care sa fie rutina lor. In aceste cazuri, cheia este la parinti: acestia trebuie sa ii ghideze si sa lucreze cu ei, pentru ca temele sa nu se transforme intr-o corvoada si sa nu fie nevoiti sa stea cu gura pe ei in fiecare zi.

Cum ii ajutam pe copii sa se concentreze la teme

Atunci cand incercam sa ii convingem pe copii sa isi faca temele trebuie sa avem in vedere atat factorii externi (care tin de mediu, lumina, spatiu de studiu etc) cat si interni (motivatie). Iata de unde ar trebui sa incepeti si de ce sa tineti cont!

Spatiul dedicat studiului

Copilul trebuie sa aiba un birou amenajat pentru studiu, intr-un loc luminos din casa. El trebuie sa faca diferenta clar intre locul destinat jocului si cel destinat studiului. Un birou asezat la fereastra, cu un scaun confortabil poate fi locul ideal. Confortul termic nu trebuie nici el neglijat, iar lumina este de prefrat sa fie naturala. In cazul in care copilul are de invatat seara, optati pentru lumina rece, pentru ca nu este asa obositoare pentru ochi precum lumina calda. Nu uitati ca, atunci cand isi face temele, copilul trebuie sa aiba parte de liniste.

Pauzele nu trebuie sa lipseasca

Concentrarea functioneaza alternativ cu perioadele de pauza, asa ca dupa ceva timp de studiu, copiii au nevoie sa se relaxeze. Puteti impune o regula de 10 minute de relaxare dupa fiecare 45 de minute de studiu. In pauze copilul poate iesi la aer, se poate juca sau se poate relaxa luand o gustare.

Intercalati materiile de studio

In loc sa il puneti pe copil sa studieze la matematica toata dupa-amiaza, propuneti-i sa rezolve primele doua probleme la matematica, apoi sa studieze la limba romana, apoi sa revina la matematica. In acest fel nu i se va mai parea asa de greu si nici nu va obosi la fel de repede.

Organizarea si managementul timpului

Copiii trebuie sa aiba un program bine stabilit si sa isi imparta timpul petrecut acasa intre odihna, joaca si studiu. Daca va lasa temele pentru finalul zilei, s-ar putea sa fie deja obosit, sa intre in panica si sa nu mai aiba chef sa rezolve sarcinile pentru la scoala. Rutina este importanta, iar copiii functioneaza bine atunci cand au o rutina.

Stabiliti obiective precise

Atunci cand invata, copilul trebuie sa aiba un obiectiv clar. De exemplu, sa isi propuna ca intr-o jumatate de ora sa invete poezia pe care o are de memorat pentru a doua zi. In acest fel se va ambitiona si va reusi sa se concentreze mai bine pentru a-si indeplini scopul.

Cum ii ajutam sa ramana motivati

Pentru ca studiul sa fie mai usor si mai eficient, motivatia trebuie sa vina din interior. Atunci cand nu exista motivatie intrinseca sau cand ea este la un nivel minim, copilul trebuie ajutat sa isi gaseasca motivatia. Folositi metode alternative de invatare fata de cele utilizate la scoala. De asemenea, oferiti-va sa il ajutati pe copil atunci cand are nevoie, dar nu rezolvati temele in locul lui. Invatati-l sa gandeasca analitic si sa gaseasca solutii pentru orice problema. Pentru a-l motiva sa isi faca temele, puteti apela la fraze precum:

• „Vrei sa incepem cu lectiile mai dificile sau cu cele mai usoare?”

• „Iti faci temele la birou sau la masa din bucatarie?”

• „Ai nevoie de ajutor? Sunt aici sa ti-l ofer!”

• „Inteleg ca nu iti place sa faci temele la matematica, si mie imi era greu cand eram de varsta ta, dar le putem face impreuna”.

In acest fel, prin empatie si sprijin, copilul poate gasi resursele motivationale pentru a-si rezolva sarcinile pentru la scoala si nu va fi nevoie sa insistati sau sa il obligati.

FOTO: Freepik.com

Citeste si despre