Cum sa alegi o scoala pentru copilul tau

| | Actualizat: 2013-07-25 15:39:44

Chiar daca duci o viata agitata si ai timp liber limitat, grija pentru educatia copilului si pentru alegerea celor mai bune optiuni de studiu ramane o prioritate in agenda ta din orice zi. Daca te pregatesti sa iti inscrii copilul la scoala si nu ai nicio idee pe ce criterii sa alegi o institutie sigura si de calitate pentru el, noi iti oferim un minighid, care sa te inspire si ajute in demersul tau! Alege cea mai buna scoala pentru copilul tau, avand grija sa iei in calcul toate criteriile!

Scoala de stat sau particulara?

Inainte de a incepe sa cauti scolile care crezi ca s-ar potrivi copilului, decide-te ce fel de scoala preferi pentru el: de stat sau privata? Arunca un ochi in contul sau bugetul familiei, fa cateva socoteli si vezi, inainte de a lua in calcul varianta scolii private, daca ti-o permiti.

Daca tii cu tot dinadinsul sa-ti inscrii copilul la o scoala particulara, cauta sa vezi ce moduri de finantare - rate, credite etc. - se potrivesc situatiei voastre financiare. Din cauza ca se autofinanteaza, scolile private solicita o taxa anuala pentru fiecare an de studiu al copilului, spre deosebire de cele de stat, care sunt finantate de stat si sunt gratuite.  

Ai in vedere scoli aflate in apropierea casei

Proximitatea joaca un rol important in decizia de alegere a scolii. Este un criteriu care te poate ajuta sa scutesti drumuri lungi si ore pierdute inutil pana la scoala. In plus, gandeste-te ca, destul de curand dupa intrarea la scoala, va veni momentul in care copilul va merge, pentru prima data, singur la ore.

Vrei ca institutia sa fie cat mai aproape de casa, astfel incat sa nu parcurga distante mari, pline de semafoare, masini si pericole, sau sa fie nevoit sa utilizeze mijloace de transport, aspect care amana si mai mult momentul in care va merge prima oara singur la scoala.  

Ia in calcul pasiunile si talentele copilului in alegerea scolii

Daca ai un copil talentat in anumite activitati sportive sau artistice si deja si le-a cultivat la gradinita sau in alte institutii extrascolare, ia in calcul si acest criteriu atunci cand ii alegi scoala. Daca ti se pare ca este interesat de ceea ce face si ca vrea sa-si cultive pasiunea, orienteaza-te catre scoli de profil, unde sa-si poata pune in valoare abilitatile si sa-si dezvolte talentul. Se poate transforma, in viitor, intr-o meserie.

Este important sa alegi o scoala care sa i se potriveasca prichindelului tau. Este logic sa nu inscrii copilul la o institutie cu profil sportiv daca nu are nici in clin, nici in maneca cu aceasta arie de interes si sa optezi pentru o scoala de muzica, daca acest domeniu este cel pe care doreste sa-l aprofundeze.

Viziteaza targurile educationale pentru copii si adulti

Nu rata niciun targ educational pentru copii din orasul tau. Acolo ai ocazia sa analizezi ofertele educationale ale principalelor scoli pe care le ai in vedere si sa scutesti astfel efortul si timpul de a le vizita pe fiecare in parte. Vezi cu ce se lauda fiecare institutie, dar si ce facilitati ofera spre deosebire de concurenta. Pleaca de acolo cu o selectie de maximum 2-3 scoli in minte.

Verifica reputatia scolii si cere referinte de la cei apropiati

Daca ai redus lista de potentiale scoli pentru copil la 2-3, iti mai trebuie cateva criterii dupa care sa le cerni si sa o alegi, in final, pe cea la care va merge copilul tau. Unul dintre acestea poate fi renumele sau reputatia institutiei. Ia pulsul virtual cu privire la scolile pe care le ai in vizor si informeaza-te pe forumuri sau alte site-uri de profil cu privire la experienta pe care alte mamici au trait-o cu respectivele scoli.

Apoi, cere sfatul prietenilor sau apropiatilor cu copii care merg la respectivele scoli. In acest fel, vei ajunge sa reduci lista la o singura institutie, cel mult doua. Vizita la scoala si interviul cu managerul sau directorul scolii, dar si inspectarea salilor de clasa, vor fi hotaratoare pentru decizia ta.

Desi alegerea scolii este un proces destul de lung si consumator de timp si energie, merita sa investesti toate eforturile pentru a asigura copilului cea mai buna oportunitate educativa si, de ce nu, un viitor mai bun.  

Tu cum ai ales scoala copilului tau? Pe ce criterii te-ai bazat atunci cand ai facut selectia si ce a contat cel mai mult? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre