Atunci cand vine vorba de teme, iti este aproape imposibil sa iti motivezi copilul sa le inceapa si sa ramana concentrat pe ele. Este cu atat mai frustrant atunci cand stii cat de inteligent este prichindelul tau, insa el nu este dispus sa depuna timp si efort pentru a obtine notele pe care tu stii ca este capabil sa le obtina la scoala.
Ca orice parinte, iti doresti ca micutul tau sa faca toate eforturile atunci cand este vorba de activitatea sa academica, fara ca tu sa il bati la cap si fara ca relatia voastra sa aiba de suferit din aceasta cauza.
Iata cateva modalitati prin care iti poti motiva copilul sa lucreze acasa, fara certuri si negocieri:
Stabileste asteptari
Una dintre modalitatile prin care poti sa eviti certurile si lupta constanta cu cel mic pentru a-si face temele, este sa ii comunici in avans care iti sunt asteptarile. Cand trebuie sa isi termine tema?
Trebuie sa inceapa sa lucreze imediat ce vine de la scoala sau dupa cina? Spune-i unde consideri ca ar fi bine sa isi faca tema, pentru ca unii copii se concentreaza mai bine la ei in dormitor, in timp ce altii ar putea sa gaseasca prezenta jucariilor si a electronicelor ca fiind un element de distragere a atentiei. Unii copii lucreaza mai bine la masa, in bucatarie, in timp ce altora nu le place acolo pentru ca zarva le distrage atentia.
Daca ai stabilit cand si unde trebuie sa isi faca temele pentru acasa, asigura-te ca are acces facil la toate rechizitele si accesoriile de care are nevoie pentru a lucra. Asigura-te ca cel mic intelege faptul ca nu ai neaparat asteptari referitoare la notele obtinute, dar ca astepti ca el sa depuna eforturi pentru a lucra cat mai bine acasa, sa isi predea tema la timp si in cazul in care are nevoie, sa apeleze la tine pentru ajutor.
O alta modalitate prin care iti poti motiva copilul este sa ii permiti sa faca ceva ce stii ca ii face placere, dupa ce termina temele pentru acasa.
Fii un exemplu si sprijina-l
Probabil ca una dintre cele mai mari motivatii pentru copilul tau este sa-l sprijini zilnic in provocarile pe care trebuie sa le depaseasca; acest lucru nu inseamna ca trebuie sa faci tema in locul sau, sau sa il recompensezi de fiecare data cand isi face tema, este suficienta o vorba de incurajare sau de felicitare ca sa il faci sa zambeasca.
Poti sa il sprijini si fiind un exemplu pentru el. Daca copilul tau sta la masa in bucatarie si isi face tema, este momentul ideal sa te asezi si tu langa el si sa faci lista de cumparaturi pentru maine, sa platesti facturi sau sa iti verifici calendarul. In acest fel ii vei fi un exemplu si ii vei crea un mediu linistit in care sa poata lucre, in timp ce rezolvi si tu cateva dintre lucrurile casnice de pe lista ta.
Invata-l despre responsabilitate
Desigur, poti sa il ajuti la teme si la proiectele pe care le are pentru scoala, dar in final, copilul este singurul responsabil pentru temele de acasa si pentru notele pe care le obtine la scoala.
Desi s-ar putea sa iti fie dificil sa iti lasi copilul sa faca fata consecintelor muncii sale (sau a lipsei acesteia), este necesar pentru ca el sa poata invata ce inseamna responsabilitatea. Copilul tau trebuie sa stie ca daca nu depune efort, daca se grabeste, daca nu este atent sau daca nu isi preda tema la timp, va fi penalizat printr-o nota proasta, la fel cum trebuie sa stie ca daca munceste si se straduie sa lucreze cat de bine poate, va fi recompensat atat la scoala, cat si in viata.
Temele pentru acasa par a fi un subiect de lupte constante intre tine si copilul tau, de aceea este important sa stabilesti obiceiuri pozitive cat mai deveme la inceputul anului scolar.