Scolile se pregatesc deja sa isi deschida portile pentru elevi in anul scolar 2020-2021, care incepe sub semnul pandemiei COVID-19. Dotarea bancilor cu separatoare din plexiglas, amenajarea de spatii de dezinfectare si de izolare, realizarea de culoare pentru intrare/iesire din scoala, toate lucrarile sunt in toi pentru ca micutii sa se poata intoarce in unitatile de invatamant dupa 6 luni de absenta, pe 14 septembrie.
Primaria Sectorului 1 din Bucuresti este prima care publicat imagini reprezentative pentru masurile ce sunt luate in unitatile de invatamant de pe raza sa. Scolile vor fi dotate cu termoscanere, produse destinate igienei personale, masti sanitare, dezinfectant pentru maini si suprafete si vor avea culoare delimitate de intrare si iesire, precum si spatii de izolare a persoanelor suspecte de COVID-19, ale caror simptome vor debuta la scoala.
Se lucreaza intens in toate unitatile de invatamant pentru montarea panourilor de protectie individuala din plexiglas sau pentru distantarea bancilor, acolo unde este posibil.
Pregatiri si pentru cursuri online
Totodata, Primaria Sector 1 se pregateste si pentru scenariile in care elevii vor urma cursuri online, alternativ sau exclusiv. "Suntem in procedura de achizitie de tablete cu conexiune la internet, pentru toti elevii si profesorii din sector, pentru cazul in care procesul de invatamant se va desfasura (si) online", a anuntat primarul Dan Tudorache.
Primaria a elaborat un set orientativ de masuri standard aplicabile in scoli, pe care consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant le vor adapta de la caz la caz. "Consider ca profesorii si parintii cunosc cel mai bine specificul unitatii de invatamant. De aceea, in Sectorul 1, profesorii si parintii vor avea un rol hotarator in privinta modului in care organizam cursurile in aceasta perioada de pandemie", a punctat edilul Sectorului 1.
Nu toate scolile sunt gata de inceperea cursurilor
Daca in cel mai bogat sector al Capitalei lucrarile pentru amenajarea salilor de clasa in conditii de maxima siguranta pentru copii sunt in plina desfasurare, la Rasnov, spre exemplu, acestea inca nu au inceput.
Autoritatile locale spun ca aici cursurile vor incepe in scenariul verde, data fiind situatia epidemiologica, insa normele comunicate prin ordinul de ministru aflat in dezbatere publica inca nu au inceput sa fie aplicate.
Initial s-au luat masuri pentru ca elevii sa poata invata in serii, in doua schimburi, astfel incat sa se evite aglomerarea salilor de clasa. Noile reguli, ce presupun fie distantarea de 1 metru intre banci, fie montarea de panouri din plexiglas acolo unde acest lucru nu este posibil, au schimbat insa datele problemei.
"Pentru a rezolva toate aceste cerinte vom face un inventar al tuturor bancilor si vom proceda la achizitia tuturor materialelor necesare realizarii si implementării acestor masuri de siguranta. Mai mult decat atat cautam solutii de finantare pentru achizitia de tablete pentru elevi. Una dintre variantele identificate este aceea de accesare a fondurilor europene", au anuntat autoritatile.
Separatoarele din plexiglas, un posibil pericol pentru elevi
Panourile din plexiglas montate pe bancile elevilor au rolul de a asigura un plus de protectie in pandemie, insa pot reprezenta si un pericol, mai ales pentru cei mici.
Prof. dr. Alexandru Rafila, seful Societatii Romane de Microbiologie, atrage atentia ca exista riscul ca elevii sa se loveasca de aceste panouri.
"Daca vrem sa diminuam riscul de transmitere, grupurile de copii care se afla în acelasi timp intr-o incinta ar trebui sa fie mai mici. Eu nu stiu cum va functiona un sistem cu separatoare de plexiglas, mai ales ca discutam de copii mici, care se pot impiedica de aceste separatoare atunci cand se misca prin clasa", a spus Alexandru Rafila.
Un pericol in plus apare la acele separatoare care au colturi ascutite si nemarcate in niciun fel, caz in care exista un risc foarte mare de accidente. Mai multe voci au atras atentia ca panourile care nu au marginile rotunjite sau macar semnalizate cu o banda colorata sau opaca ar putea deveni dispozitive de mutilare a copiilor, care se pot lovi grav la cap sau la ochi.
Sursa: Primaria Sector 1, Orasul Rasnov