Evaluari nationale la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a

| | Actualizat: 2013-09-18 14:11:14

Noul an scolar aduce schimbari importante pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, odata cu decizia Ministerului Educatiei de a introduce evaluari nationale la fiecare dintre aceste clase. Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, sustine ca aceasta masura este esentiala pentru pregatirea corecta a elevilor si pentru eliminarea diferentelor uriase dintre notele obtinute la clasa si notele obtinute la evaluarea nationala de la sfarsitul clasei a VIII-a.

Evaluarea periodica, o solutie pentru observarea evolutiei elevilor

In lipsa unor evaluari periodice, elevii din scolile primare si cei din scolile gimnaziale nu studiaza atat de mult cat ar trebui, iar cand ajung in clasa a VIII-a, au numeroase lacune si incearca sa umple golurile chiar inainte de evaluarea nationala. In aceste conditii, nu este de mirare ca 25% dintre elevi nu reusesc sa obtina nici macar nota 5 la cele doua probe de examen, considera ministrul Pricopie.

Acesta sustine ca un elev care este evaluat periodic este mai determinat sa invete si poate dobandi mai multe cunostinte pana la evaluarea nationala de la sfarsitul clasei a VIII-a. In plus, aceste examene periodice sunt utile si pentru invatatori si profesori. Cadrele didactice isi pot da seama mai usor care este nivelul unui elev sau al clasei odata cu rezultatele evaluarilor periodice si, in functie de cunostintele stapanite de elevi, pot hotari pe ce trebuie sa puna accentul.

Diferente uriase intre notele de la clasa si cele de la evaluarea nationala

Multi elevi ajung in clasa a VIII-a cu medii foarte mari, insa aceste note bune nu se reflecta si in rezultatele de la evaluarea nationala, sustine ministrul Remus Pricopie. Aceasta situatie apare din cauza indulgentei profesorilor, care are efecte atat asupra elevilor, cat si asupra parintilor. Pe de o parte, elevul supraevaluat este fericit ca ia note mari, chiar daca nu stapaneste materia, iar pe de alta parte parintii au incredere in profesori si se mandresc cu performantele copiilor.  

"Cand supraevaluezi un copil la clasa gresesti nu o data, gresesti de mai multe ori. In primul si in primul rand gresesti in raport cu copilul pentru ca el va avea sentimentul ca stie, dar apoi constata ca nu este de 8.00, ci este de 2.80. In al doilea rand, gresesti in raport cu parintii pentru ca parintii au incredere ca evaluarea noastra este una corecta si stau linistiti ca au copii pe drumul cel bun si noi de fapt ii mintim printr-o evaluare necorespunzatoare", a declarat Remus Pricopie in cadrul Scolii Internationale de Vara "Dascalimea Romaneasca".  

Primele teste-pilot, organizate in aceasta primavara

Primele teste-pilot pentru evaluarile nationale pentru clasele a II-a, a IV-a si a VI-a au fost organizate in aceasta primavara. Materiile au fost impartite astfel:

  • elevii de clasa a II-a au sustinut probe la Matematica si Scris si Citit (cate 25 de minute pentru fiecare proba);
  • elevii de clasa a IV-a au sustinut probe la Limba Romana si Matematica (cate 60 de minute pentru fiecare proba);
  • elevii de clasa a VI-a au sustinut probe la Limba si comunicare, Matematica si Stiinte (120 de minute pentru fiecare proba)

Ce cred parintii despre evaluarile periodice

  "Evaluari, evaluari, evaluari... numai de evaluari va arde, in loc sa schimbati sistemul cu totul. E incarcata programa in clasele primare ca cele ale unui elev de gimnaziu. Nu spun ca e rau sau bine, dar consider ca la sfarsitul celor patru ani de scoala primara, copiii ar trebui sa stie sa citeasca si sa scrie corect! [...] Nu de evaluari avem nevoie, ci de un alt sistem", sustine o mamica.  

"Stupiditate dusa la extrem. De ce nu se recunosc depasiti? Singura actiune cu sens in aceste momente este revenirea la invatamintul de dinainte de 1989. Cu toate regulile lui. S-a dovedit unul performant, dar toti cei de dupa '90 au zis ca reinventeaza apa calda. Si acum ne scaldam in mocirla", a spus un alt parinte.  

"Cred ca e bine, elevii se obisnuiesc cu competitia. Nu intamplator in anii de dinainte de '89 a fost o perioada cand fiecare an de scoala se promova prin examen", a mentionat o mamica.

Tu ce parere ai despre evaluarile periodice la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre