Ghiozdanele elevilor, mult prea grele! Medic: „Ar trebuie sa aiba maxim 10% din greutatea copilului. In realitate, aceste aspecte nu sunt respectate”

| | Actualizat: 2024-10-07 17:13:35

Parintii sunt ingrijorati cu privire la greutatea ghiozdanelor pe care copiii lor le cara zilnic in spate. Potrivit normelor de sanatate, un elev nu ar trebui sa transporte mai mult de 10% din propria greutate. In realitate, ghiozdanele depasesc aceasta limita, mai ales in randul elevilor de gimnaziu. Acestia ajung sa care in jur de 10 kilograme zilnic, fata de cele 4 kilograme recomandate, scrie G4Media.

Catalin Botez, medic primar de chirurgie si ortopedie pediatrica, spune ca ghiozdanul care depaseste 10% din greutatea copilului poate duce la dureri musculare sau la afectarea tranzitorie a sistemului osos:

„In unele tari, maniera de predare in scoli si modalitatea efectuarii temelor acasa permite ca elevii sa pastreze in cadrul scolii, in dulapuri special concepute, majoritatea cartilor sau altor obiecte grele, astfel incat greutatea rucsacului personal este mai redusa. In tara noastra insa, copilul scolar transporta cu sine, in ghiozdanul sau, toate elementele necesare studiului. In consecinta, uneori greutatea rucsacului scolar este destul de mare, deseori cauzand dureri musculare sau afectarea tranzitorie a sistemului osos”, a declarat doctorul Catalin Botez, potrivit sursei citate anterior.

Acesta a explicat ca exista norme de greutate stabilite pentru orice rucsac. Mai exact:

  • un copil de 7 ani, care are o greutate medie aproximativa de 23 de kilograme, poate cara un ghiozdan ce cantareste maximum 2,3 kilograme;
  • un preadolescent de 12 ani, de sex masculin, cu o greutate medie de 40 de kilograme, nu ar trebui sa care un rucsac de peste 4 kilograme;
  • o adolescenta de sex feminin, la varsta de 16 ani, care are in medie 55 de kilograme, nu trebuie sa poarte un ghiozdan mai greu de 5,5 kilograme;
  • un adult de de 80 de kilograme, poata cara un rucsac de maxim 12 kilograme;
  • pentru o utilizare frecventa, zilnica, greutatea recomandata a unui rucsac pentru un adult reprezinta 10% din greutatea sa.

„In aceasta maniera, un adult cu o constitutie normala, fara tesut adipos in exces, nu neaparat atletic, poate purta pentru perioade limitate de timp greutati ce nu trebuie sa depaseasca 15% din propria masa corporala. Cu alte cuvinte, la o greutate proprie de 80 de kilograme, rucsacul poate cintari 12 kilograme. Pentru o utilizare frecventa, zilnica, greutatea recomandata a unui rucsac pentru un adult reprezinta 10% din greutatea sa. In exemplul de mai sus, la 80 de kilograme greutate, rucsacul trebuie sa cintareasca maximum 8 kg. Acest procent, de maximum 10% din greutatea proprie, este recomandabil si pentru copiii de varsta scolara”, a mentionat medicul primar de chirurgie si ortopedie pediatrica.

Cum se poarta CORECT ghiozdanul

Catalin Botez atrage atentia si asupra modului in care este purtat ghiozdanul. De multe ori, elevii poarta ghiozdanul pe un singur umar, lucru care poate cauza diverse afectiuni. Medicul spune ca ghiozdanul trebuie purtat pe ambii umeri, lipit de spate, astfel incat greutatea acestuia sa fie distribuita in mod egal.

„Un rucsac trebuieste purtat corect, adica cu bretelele pe ambii umeri, bretelele fiind bine ajustate ca lungime, astfel incat rucsacul sa stea lipit de spatele copilului, iar partea de jos a acestuia sa fie la nivelul centurii. Dar, in realitate, aceste aspecte nu sunt respectate, de foarte multe ori rucsacul fiind purtat fie pe un singur umar, fie pe ambii dar cu bretelele foarte largi. Toti acesti factori, combinati si cu o eventuala greutate prea mare a obiectelor din ghiozdan, pot duce la dureri de spate, contracturi musculare, pozitii vicioase ale umerilor – un umar mai sus decat celalalt -, sau chiar atitudini scoliotice, cu deformarea coloanei vertebrale”, a explicat medicul Catalin Botez.

Citeste si despre