Multi parinti evita sa vorbeasca cu copii lor despre subiecte dificile, precum banii sau situatia financiara a familiei. De la o varsta frageda, copii observa ca este nevoie de bani pentru a cumpara dulciuri sau jucarii si ca parintii pleaca in fiecare zi la serviciu pentru a castiga bani.
Cu ajutorul discutiilor deschise despre bani putem ajuta copiii sa inteleaga valoarea banilor si rolul lor in viata de zi cu zi.
Educatia financiara pentru copii este o tema din ce in ce mai populara si in Romania, in prezent fiind disponibile atat cursuri, cat si carti despre educatie financiara pentru diferite categorii de varsta.
In continuare va prezentam cele mai populare carti de educatie financiara disponibile in limba romana:
-
Pachetul de carti „Invata cu moneybunny” de Cinders McLeod: seria de carti include urmatoarele titluri: invata sa castigi; invata sa cheltuiesti si invata sa economisesti.
Cartile contin multe ilustratii colorate, adresandu-se copiilor cu varste cuprinse intre 3-7 ani. Protagonisti principali sunt Moneybunnies, niste iepurasi adorabili, care prezinta copiilor concepte financiare intr-un mod accesibil. -
“Prima mea carte de educatie financiara, economii si investitii”: cartea este scrisa de Maria Jesus Soto si se adreseaza categoriei de varsta de 8+ ani. Actorii principali, Nico si Carol merg intr-o calatorie, iar pe durata acestei calatorii personajele principale vor arata copiilor cum sa faca investitii, cum sa isi creeze un buget, le vor explica provenineta banilor, insa abordeaza si structuri mai complexe precum inflatia. Prin intermediul unor exemple si explicatii simple, copiii vor intelege sensul cuvintelor des auzite in randul adultilor.
-
„Educatie financiara. Banii pe intelesul copiilor”: aceasta carte este si un manual scolar, conceput pentru copiii din ciclul primar (clasa a III-a si a IV-a). Cartea se afla deja la cea de-a treia editie, de fiecare data continutul fiind imbunatatit pe baza recomandarilor profesorilor si a elevilor. Autoarea cartii este Ligia Georgescu Golosoiu – un ambasador al educatiei financiare, in special celei dedicate copiilor.
Aceste carti pot oferi copiilor o baza solida si cunostinte folositoare, aplicabile in viata de zi cu zi. Educatia financiara insa nu trebuie sa se opreasca acolo. Pe masura ce copiii cresc ii puteti invata despre structuri financiare mai complexe si termeni mai dificili, precum investitiile la bursa, credite imobiliare si alte tipuri de imprumuturi. Informatii precum diferenta dintre un credit rapid si un credit personal, dobanda lunara si DAE se pot dovedi a fi foarte folositoare.
Daca subiectul educatiei financiare nu va este strain, cu siguranta ati auzit de Robert Kiyosaki si de cartea acestuia Tata bogat, tata sarac. Autorul insa a scris si o carte pentru parintii pregatiti sa se implice in educatia financiara a copilului. In aceasta carte puteti descoperi metode de a transmite copilului cunostintele dvs. financiare intr-o forma interesanta, practica si accesibila.
La inceput s-ar putea ca aceste discutii sa fie stanjenitoare pentru dvs. si plictisitoare pentru copilul dvs., cu toate acestea sunt foarte importante si nu ar trebui evitate.