Inapoi la scoala

| | Actualizat: 2024-09-17 20:48:35

Pentru a te asigura ca va incepe anul cu dreptul, trebuie sa iti pregatesti copilul pentru inceperea noului an scolar.

Prescolari

 

În prima zi de grădiniță sau școală, ar fi bine ca toți copii să aibă efectuate vaccinurile specifice vârstei, cuprinse în Programul național de vaccinare.
Intrarea în colectivitate reprezintă un pas important pentru copii, dar și pentru părinți, deoarece vine cu o serie de schimbări în stilul de viață de până atunci, a amintit dr. Raluca Ghionaru, medic primar medicină de familie, și președinta Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF).  
„Dacă vorbim despre copiii de grădiniță, de cele mai multe ori, este primul lor contact cu colectivitatea. Și atunci înseamnă expunere față de un număr mult mai mare de germeni decât erau obișnuiți acasă. Înseamnă schimbarea ritmului de viață, a modului de alimentare, înseamnă despărțirea de părinți. (...) E foarte important să pregătim copilul pentru momentul de despărțire, pentru că acelea sunt momente dramatice, care produc o furtună emoțională”, a adăugat aceasta.  

In prima zi de gradinita sau scoala, ar fi bine ca toti copiii sa aiba efectuate vaccinurile specifice varstei, cuprinse in Programul national de vaccinare.
Intrarea in colectivitate reprezinta un pas important pentru copii, dar si pentru parinti, deoarece vine cu o serie de schimbari in stilul de viata de pana atunci, a amintit dr. Raluca Ghionaru, medic primar medicina de familie, si presedinta Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF).  
„Daca vorbim despre copiii de gradinita, de cele mai multe ori, este primul lor contact cu colectivitatea. Si atunci inseamna expunere fata de un numar mult mai mare de germeni decat erau obisnuiti acasa. Inseamna schimbarea ritmului de viata, a modului de alimentare, inseamna despartirea de parinti. (...) E foarte important sa pregatim copilul pentru momentul de despartire, pentru ca acelea sunt momente dramatice, care produc o furtuna emotionala”, a adaugat aceasta.  

 

Mergi cu cel mic la medicul pediatru pentru a te asigura ca i-au fost administrate toate vaccinurile necesare. Asigura-te, de asemenea, ca beneficiaza de un control oftalmologic si ORL.

Pe langa vaccinurile de rutina (tetanus, difterie, pertussis, rujeola, oreion, rubeola si hepatita), exista si vaccinul pentru gripa si pojar. Dupa ce te asiguri ca este vaccinat, trebuie sa discuti cu medicul pediatru si alte aspecte.

De exemplu:


• foarte multe alergii la mancare sunt diagnosticate incorect (este recomandat un control la medicul alergolog);

• incepe curatari regulate ale dintilor si tratamente cu fluorura;

• aproape 70% dintre ranile aparute pe terenul de joaca survin in urma cazaturilor pe asfalt sau beton (asigura-te ca pe terenul de joaca exista suprafete din lemn sau moi);

Scolari

Pentru copiii  care sufera de astm sunt necesare vaccinurile contra gripei.


Ghiozdanul nu trebuie sa fie mai greu decat 20% din greutatea copilului. Obiectele grele trebuie asezate intotdeauna la fund.


Discuta cu asistenta scolii despre anumite afectiuni de care sufera copilul dumneavoastra daca e cazul (ex. diabet, astm) si asigura-te ca poate primi ajutor in caz de urgenta.


Amenajeaza un spatiu in casa special pentru invatat sau orice alta activitate in legatura cu scoala si limiteaza-i accesul la televizor la mai putin de 2 ore pe zi. Sfatuieste-l sa ia pauze dese pentru a nu-si obosi ochii si pentru a avea un randament mai bun.

Adolescenti

Specialistii recomanda un vaccin anti-tetanus si 2 alte vaccinuri contra meningitei si contra HPV in cazul fetelor pentru a le proteja impotriva negilor genitali si a cancerului cervical.

Fa-ti timp sa vorbesti cu copilul tau despre sexualitate, contraceptie, consumul de droguri precum si alte aspecte problematice.  


Nu in ultimul rand, asigura-te ca adolescentul tau merge la controale medicale regulate.

Sursa foro: www.pexels.com

Citeste si despre