Invata-ti copilul sa invete! Cum sa ai un copil organizat si relaxat la scoala

| | Actualizat: 2021-05-11 11:02:35

Scoala, temele, notele sunt un adevarat stres pentru copii, iar pretentiile parintilor si ale profesorilor sunt tot mai mari. Viata de elev ar fi mult mai simpla daca, pe langa volumul mare de informatii care li se livreaza, copiii ar fi invatati si cum sa invete.

Ni se pare ireal ca un copil sau un adolescent sa fie stresat, insa psihologii atrag atentia ca este ceva firesc atunci cand numarul de ore, proiecte, teme, teste de la scoala este atat de mare. Poate ca lucrurile nu ar fi chiar atat de greu de gestionat daca am invata copiii cum sa invete, cum sa isi planifice sarcinile mai eficient, astfel incat sa le ramana si timp pentru a fi copii.

Independenta si responsabilitate, obiceiurile cele mai sanatoase pentru elevi

Copiii trebuie invatati sa invete inca dinainte de a merge la scoala. Obiceiurile bune de studiu se educa din timp pentru a avea copii autonomi si responsabili, care nu asteapta sa li se spuna sa isi faca temele sau, mai grav, sa li se faca temele.

Planificare si organizare

Pentru a face fata cerintelor academice, copiii si adolescentii trebuie sa invete de mici sa isi organizeze timpul si sarcinile. In loc sa ii fortezi sa invete toata ziua, si dupa cursuri, ii poti ajuta sa fie mai eficienti.

In functie de orarul zilnic de la scoala, puteti organiza un orar care sa includa sarcinile extrascolare (teme, proiecte, termene de predare). La inceput copilul va avea nevoie de ajutor, insa trebuie incurajat sa isi planifice singur temele din ce in ce mai mult, iar tu, ca parinte, doar sa il verifici.

Cum ajuti un elev sa invete organizat si fara stres

Orice parinte de scolar a trecut macar o data prin iuresul unei teme nefacute sau al unui proiect ce necesita timp, dar trebuie predat a doua zi. Si orice parinte de scolar stie ca in astfel de situatii nu ai altceva de facut decat sa pui presiune pe cel mic sau sa te apuci sa faci tu, cu mana ta, ceea ce ar fi trebuit sa faca el. Iar ambele metode sunt gresite. Pentru a evita astfel de situatii, iata cateva trucuri ce se vor dovedi a fi foarte utile:

Obisnuieste copilul sa verifice orarul

Mai ales in timpul scolii online, este important ca elevii sa stie sa verifice orarul, dar si temele si proiectele postate online de profesori.

Orarul de acasa

Copilul trebuie sa aiba propria agenda, in care sa noteze toate sarcinile, termenele de predare si testele anuntate, pentru a evita neplacerile; aici poate folosi scheme cu culori, pentru a sti care ii sunt prioritatile (luni - proiectul la Ştiinţele naturii, marţi - test la engleza, joi - tema la matematica etc.).

Invata-l sa isi completeze agenda si apoi supravegheaza-l cu atentie, mai ales daca stii ca are probleme de concentrare, dificultati de invatare sau tulburari precum dislexia.

Studiul dupa ceas

In orarul pentru acasa puteti sa notati intervalele in care isi face temele sau invata pentru o anumita materie, dar si alte activitati in care este implicat (cursuri de dans, sport etc.) si orele libere, in care se poate juca sau relaxa, pur si simplu.

Este foarte important ca imediat dupa terminarea cursurilor copilul sa recapituleze ceea ce a studiat in ziua respective, pentru sedimentarea informatiilor, iar apoi sa ia o pauza bine meriata, pentru a se putea odihni.

Cand urmeaza un test important, copilul trebuie sa stie ca ideal este sa invete cate putin in fiecare zi, in loc sa ingrase porcul in ajun. Prin urmare, puteti include in orar cate o ora pentru a citi sau a face exercitii la materia respectiva.

Invatarea schematica

Atunci cand copilul invata pentru o materie care antreneaza mai mult memoria, invata-l sa apeleze la scheme cu liniute, sublinieri si culori. Aceasta metoda este foarte eficienta mai ales pentru cei care au o buna memorie fotografica, iar pe ceilalti ii va ajuta sa structureze mai bine informatiile si sa le retina mai usor.

Timpul liber, rasplata pentru o buna organizare

Copilul trebuie sa inteleaga ca o buna organizare a sarcinilor scolare pentru acasa inseamna ca ii va ramane timp si pentru a copilari. Dupa terminarea tuturor temelor, cel mic merita o pauza pentru a se juca, a merge in parc sau la plimbare, pentru a desena sau pur si simplu pentru a face ce ii place.

Pentru a scoate si mai mult in evidenta beneficiile unei bune programari a invatarii, notati in orar si perioadele destinate relaxarii.

Un elev organizat este un elev caruia ii ramane timp si pentru alte activitati in afara de cele scolare si, prin urmare, un copil mai fericit si mai putin stresat.

Sursa: guiainfantil.com

Citeste si despre