Scoala Discovery este un proiect educational lansat recent in Romania si isi propune sa integreze copiii intr-o noua era educationala stiintifica, aducand noi resurse audio-vizuale si new media in procesul de invatare. Scopul proiectului este acela de a face orele de clasa mai atractive pentru copii, dar mai ales de a-i ajuta pe micuti sa inteleaga mai bine fenomene stiintifice esentiale din matematica, chimie, biologie, fizica si alte materii realiste care le dau, adesea, batai de cap.
Scoala Discovery, noi sanse la cunoastere si invatare
Proiectul, realizat prin colaborarea dintre reteaua de televiziune Discovery Networks si Ministerul Eudcatiei, va fi pus in aplicare in scoli incepand cu 16 ianuarie 2012 si are caracter optional. Scolile nu sunt obligate sa adopte acest program educational in curriculum-ul lor, dar se considera ca este o oportunitate importanta pentru orice institutie care vrea sa tina pasul cu progresele moderne in ceea ce priveste diversificarea metodelor de predare, dar si cu nevoile si interesele actuale ale elevilor.
Scopul proiectului este largirea orizontului mijloacelor de invatare prin aducerea de noi resurse educationale atat pentru copii, cat si pentru profesori. Ele nu vin sa inlocuiasca mijloacele traditionale, ci doar sa le completeze, in vederea atingerii mai rapide a scopului propus.
Prin combinarea resurselor traditionale cu cele de ultima generatie (new-media), copiii inteleg mai usor materii foarte complicate, devin mai interesati, reusesc sa isi faca temele mai usor si sa aiba rezultate bune la scoala.
Programul scolii Discovery
Programul presupune rularea unor filmulete cu caracter educational stiintific si educativ in timpul orelor de clasa. Copiii au sansa sa invete uitandu-se la televizor!
Astfel de filmulete vor fi difuzate incepand cu ora 14:00 in fiecare zi, de luni pana vineri. Fiecare zi a saptamanii va avea subiecte din arii diferite: matematica, chimie, fizica, biologie si alte stiinte.
Programele sunt reluate a doua zi, incepand cu ora 8:00, pentru a oferi sansa sa asiste si celor care nu pot participa de la ora 14:00 in unele zile. De asemenea, pentru curiosi, reluarile sunt programate si in weekend, sambata si duminica, incepand de la ora 08:00.
Filmuletele pot fi vizionate la scoala sau acasa, in functie de modul de organizare a fiecarei scoli in parte. Ele sunt dublate in limba romana si un anunt special inainte de inceperea programului, prin care se transmite ca este vorba de un program educativ. Inceputul fiecarei emisiuni va fi marcat cu insemnul "Lectia Discovery".
Toate scolile au acces la acest program educational inovator in Romania, deoarece este gratuit. Initiativa nu presupune niciun fel de costuri, nici din partea scolii, nici a elevilor, si este indreptata spre dezvoltarea si adaptarea mijloacelor traditionale de invatare la progresele pe care tehnologia le face si la mijloacele occidentale de predare, esentiale in atragerea elevilor noii generatii spre astfel de materii.
Scoala Discovery, educatie pentru profesori
Nu numai elevii au de beneficiat de pe urma acestei initiative. Si profesorilor li se ofera o sansa importanta de a-si aprofunda si completa cunostintele pedagogice si metodele de predare cu resurse educationale moderne.
Exista materiale didactice online, accesate pe site-ul scolii, scoala.discovery.ro, care vin in ajutorul profesorilor, oferindu-le un ghid informational precis, pentru a-i ajuta sa conduca cat mai bine aceste lectii.
Ghidul cuprinde o serie de indrumari si explicati ale fiecarei lectii (episod) in parte pe marginea fiecarui episod, sugerand totodata seturi de intrebari, propuneri de activitati si definitii ale termenilor noi intalniti. In acest fel, copiii inteleg mai bine si aprofundeaza informatiile primite prin intermediul continutului video.
Intre 16 ianuarie si 30 martie vor fi difuzate peste 55 de episoade cu caracter educational, urmand ca ele sa fie intrerupte pe perioada vacantelor.
Scoala Discovery s-a dovedit a fi un real succes in tara-mana, America, atragand pana la ora actuala peste un milion de profesori si 35 de milioane de elevi. Rolul principal al proiectului este starnirea si stimularea curiozitatii naturale a copiilor.