Putini dintre noi se bucura cand aud de curatenie, spalat vase sau sters praful, dar aceste lucruri casnice, de multe ori obositoare si consumatoare de timp, trebuie facute. Impartirea de sarcini copiilor tai poate, cu siguranta, sa te elibereze de o parte din efort, dar acesta nu este singurul motiv pentru care ar fi bine ca ei sa ajute cu treburile casnice. Studiile arata ca le aduce o multime de beneficii.
Ia in considerare aceste sase motive pentru care copiii tai ar trebui sa te ajute prin casa
1.Ii invata autodisciplina
Atunci cand copiii sunt rugati sa duca pana la capat o sarcina casnica inainte de a putea face o alta activitate, acest lucru le insufla autodisciplina. Ei invata astfel ca fiecare membru al familiei are responsabilitati, indiferent de varsta, iar lucrurile pot fi mai placute daca participam impreuna.
Cand copiii incep sa faca aceste alegeri singuri, devreme in viata, ei invata sa isi organizeze prioritatile si incep sa-si formeze obiceiuri care le vor fi utile mai tarziu, de exemplu, cand va fi nevoie sa isi faca temele singuri. Autodisciplina este cruciala pentru a reusi in viata si pentru a ii ajuta sa fie persoane independente.
2. Ii face mai responsabili si le creste increderea in ei
Atribuirea de sarcini copiilor, in mod regulat, ii invata pe cei mici ce inseamna responsabilitatea. In acelasi timp, sarcinile care ii afecteaza in mod direct, cum ar fi ordinea in camera sau aranjatul hainelor, ii pot ajuta sa devina mai autonomi. In plus, se vor simti mandri ca sunt considerati capabili sa aiba grija de ei insisi.
Prin indeplinirea cu succes a sarcinilor casnice, ei vor invata ca pot contribui la viata de familie, vor incepe sa aibă mai multa grija de ei si vor deprinde abilitati de care vor avea nevoie ca adulti.
3. Le imbunatateste abilitatile motorii
Sunt o multime de lucruri pe care copiii le pot face prin casa, care ii ajuta sa-si dezvolte abilitatile motorii brute si fine. De exemplu, copiii pot ajuta la masurarea ingredientelor, la maturat sau la sters praful. Daca folosesti un uscator de rufe, aparat care salveaza foarte mult timp unei familii ocupate cu multe activitati, copiii pot scoate rufele din el si le pot pune la locul lor.
Este important ca sarcinile pe care le vor face copiii sa fie adecvate varstei lor. Pe masura ce vor invata sa le duca la bun sfarsit, se vor simti mai motivati sa faca si altele mai complicate, care implica mai multa dexteritate.
4. Ii ajuta sa atinga succesul la maturitate
Specialistii de la Harvard au descoperit, printre altele, ca ajutorul dat in casa de catre copii a fost cel mai mare contributor la succesul lor in viata. Cu cat incep mai devreme, cu atat mai bine. Studiul a aratat ca sunt mai dispusi sa colaboreze, invata sa isi organizeze mai bine timpul, au o sanatate mentala mai puternica si satisfactia sa vada cum efortul depus se transforma in realizari pe merit.
Chiar daca programul copiilor este deja incarcat cu multe activitati, sa faca si cateva treburi casnice marunte nu le va face rau, ci chiar le va fi de ajutor.
5. Le sustine sanatatea emotionala
Copiii care au inceput sa faca treburi casnice de la o varsta mica au avut relatii mai bune cu familia si prietenii, si-au dezvoltat empatia si au avut mai multe sanse la o buna adaptare in societate. Interesant este ca aceste beneficii s-au observat la un nivel mai scazut la copiii care au inceput sa participe la activitati casnice abia in anii adolescentei.
Rezolvarea treburilor zilnice este un bun prilej de a petrece timp impreuna cu copilul tau. Acest lucru creeaza cadrul perfect pentru interactiuni care ii ajuta pe cei mici sa isi inteleaga si sa isi exprime sentimentele, pentru a dezvolta relatii sanatoase si de lunga durata.
6. Le creste nivelul de recunostinta
Cand copiii fac treburi casnice si vad ce implica fiecare activitate, este mai probabil sa observe munca depusa de altii si sa fie recunoscatori pentru aceasta.
Sentimentul de recunostinta vine si din simplul act de a munci. Esti mai recunoscator pentru lucruri atunci cand trebuie sa muncesti pentru ele sau cand ai grija singur de ele.
Desigur, de multe ori este mai convenabil sa faci lucrurile singur, pentru ca le vei face mai bine si mai eficient. Totusi, aceasta inseamna ca pierzi oportunitati importante care ii vor ajuta pe copii sa-si creasca increderea in ei, dar si multe alte abilitati vitale. Obiceiurile simple din copilarie vor face diferenta cand copiii vor ajunge la varsta maturitatii.
Sursa foto: pexels.com