Beneficiile jocurilor Lego in dezvoltarea copiilor

| | Actualizat: 2021-06-22 18:05:50

Joaca cu Lego, individual sau intr-un grup mic, contribuie la dezvoltarea copiilor in moduri surprinzatoare. Numele acestui joc, devenit preferatul prichindeilor din intreaga lume, este derivat din expresia daneza „leg godt“, care inseamna sa te joci bine.

 

Primele jucarii au fost realizate in 1932, in atelierul unui tamplar din Billund, Danemarca. Ole Kirk Christiansen facea, la acea vreme, jucarii din lemn. Din 1947, compania Lego a inceput sa isi extinda productia cu jucarii din plastic. In cei aproape 90 de ani de existenta, jocurile lego au fost perfectionate pentru a le oferi copiilor cea mai frumoasa experienta educationala, fiind adaptate pentru prichindei de toate varstele.

 

Piesele Lego contribuie semnificativ la dezvoltarea copiilor, ajutandu-i, printre altele, sa-si antreneze mintea.

Dezvoltarea abilitatilor motorii fine

Conectarea pieselor Lego de diferite forme si marimi ii ajuta pe copii la capitolul dexteritate. Pentru ca sunt nevoiti sa aplice un anumit nivel de presiune pentru a uni piesele, capata mai multa putere in degete si astfel reusesc sa aiba un control mai bun la nivelul mainii. Ulterior, cei mici vor putea sa manuiasca mai usor stiloul sau pixul, sa scrie cu mai multa usurinta, aplicand presiunea potrivita pe foaia de hartie. Intr-o societate in care multi copii sunt experti in glisarea ecranelor, jocurile Lego ii ajuta sa isi dezvolte abilitatile motorii fine.

Dezvoltarea creativitatii

Construirea unor modele complexe cu ajutorul pieselor Lego de diferite marimi, culori si forme contribuie la dezvoltarea creativitatii si imaginatiei. Nu exista nicio limita la ceea ce pot crea.

 

Modelele Lego reprezinta o forma de arta, iar copiii pot deveni creatori de povesti. Pe langa faptul ca isi dezvolta imaginatia, copiii invata sa se exprime liber. Disponibile pe categorii de varsta inca de la un an, fiecare experiment ii ajuta pe cei mici sa depaseasca granitele imaginatiei si sa creeze modele din ce in ce mai complexe.

Dezvoltarea gandirii matematice

Cand se joaca cu piesele Lego, cei mici trebuie sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a construi modele interesante. Faptul ca trebuie sa fie atenti la piesele pe care le folosesc si sa le aleaga pe cele care se potrivesc cel mai bine structurii imaginate, sa tina cont de formele, marimile si culorile „caramizilor“, incepand cu fundatia si pana la varful constructiei, ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte gandirea matematica.

Dezvoltarea abilitatilor organizationale

Jocul structurat cu Lego, care presupune urmarea unor instructiuni, este o provocare distractiva pentru copii. Fiecare alegere contribuie la dezvoltarea abilitatilor organizationale, ii ajuta sa constientizeze cat de importanta e planificarea si invata sa reia pasii care au dus la o constructie incorecta, dar si sa analizeze si sa reia procesul pentru ca rezultatul final sa fie pe placul lor. Este un proces de invatare organic, in urma caruia copiii pot deveni mai organizati si atenti la fiecare decizie pe care o iau.

Dezvoltarea increderii in fortele proprii

Atat modelele Lego libere, cat si cele structurate fac parte dintr-un proces educativ care are drept rezultat o creatie bazata pe viziunea si efortul copilului. De aceea, la final, cand isi poate admira creatia, cel mic va avea sentimentul ca a realizat ceva maret, iar acest lucru contribuie la dezvoltarea stimei de sine.

 

De asemenea, cand se joaca cu piese Lego, copiii invata sa isi gestioneze frustrarile. Aceasta activitate poate fi frustranta, mai ales la inceput, cand toate piesele se pot prabusi din cauza unei miscari gresite. Initial, copilul poate deveni frustrat, insa, odata cu trecerea timpului, cel mic va invata ca poate reusi sa creeze modelul dorit cu ajutorul perseverentei.

 

Lego este unul dintre acele jocuri care ii pot tine pe cei mici antrenati in procesul creatiei pentru o buna perioada de timp. Pe masura ce abilitatile lor se imbunatatesc, vor reusi sa creeze modele mai complexe, care sa le aduca satisfactii pe masura muncii depuse.

 

Sursa foto: Tatyana Soares/ Shutterstock

Citeste si despre