Copilul si baia de seara

| | Actualizat: 2012-05-23 09:57:46

Baia de seara este ocazia perfecta pentru parinti si copii sa se cunoasca si sa petreaca timpul impreuna. Intre 6-12 ani copiii inca au nevoie de indrumarea unui adult pentru baia generala. In plus, baia de seara poate fi un moment de relaxare atat pentru copii cat si pentru parinti.

Cu toate acestea, dupa varsta de 6 ani, parintii trebuie sa il invete pe copil cum sa se spele singur pentru ca baia are in primul rand scopul de a pastra o igiena personala corecta.

Pentru un copil, baia trebuie sa reprezinte o tranzitie intre momentele galagioase din timpul zilei si momentele de relaxare si odihna din timpul noptii.  

Baia de seara trebuie sa fie o prioritate. Trebuie sa gasesti o ora potrivita si pentru tine cat si pentru micutul tau.

Acorda-i timp suficient cat sa nu-l grabesti sa termine baia mai repede.
Baia de seara generala
 Baia zilnica a copilului intre 6-12 ani trebuie sa fie si un moment de relaxare dar si de invigorare. Deprinderile de igiena se invata mai ales la aceasta varsta, asa ca nu ignora acest aspect al vietii copilului.


In conditiile vietii moderne, este bine ca baia sa se faca zilnic. Pentru ca aceasta baie sa fie facuta cu placere, roaga-l pe copilul tau sa participe activ: poate sa  deschida el robinetul si sa fixeze el singur temperatura si cantitatea apei din cada, care nu trebuie sa fie prea calda (in jur de 36,5-38,5°C iarna si de 35-37° C vara).

Incepand de la varsta de 6 ani, un copil trebuie sa poata sa se spele singur, este adevarat, sub supraveghere. Este bine ca baia sa se faca inainte de culcare si sa faca parte din ritualul de seara.

Nu folosi un sapun prea dur sau un gel de dus foarte abraziv, ci unul hidratant si delicat cu pielea.

 

Tehnica baii

 Dupa ce copilul a intrat in cada, trebuie sa il lasi sa se destinda in apa. Apoi sapuneste-l peste tot (sau daca este destul de mare, o va face el insusi). Cu o perie de unghii se vor curati bine unghiile de la maini si picioare. Dupa varsta de 5 ani copilul va fi obisnuit sa foloseasca un burete putin abraziv.


Spala-l incetisor, niciodata cu brutalitate, si invata-l cum sa se spele singur in timpul acesta. Se porneste de la gambe, genunchi si spate care sunt zonele cele mai putin sensibile. Se periaza in oval prin miscari circulare pentru a activa circulatia sangelui. Se va folosi un burete moale, eventual acoperit cu bumbac daca pielea este foarte sensibila. Dupa 6 ani se poate folosi un burete normal.

De indata ce copilul iese din apa, infasoara-l cu un prosop mare, uscat, bine incalzit si din material natural. Dupa baie pielea copilului trebuie sa fie roz, curata si moale.

 

Cum sa faci baia mai distractiva

 Poti face si tu baia copilului tau sa fie mai distractiva prin cateva trucuri:

• Muuulta spuma! Cumpara mai multe feluri de spuma de baie (speciale pentru copii) si lasa-l pe copilul tau sa aleaga sortimentul preferat in fiecare seara. Poti sa cumperi si sare colorata de baie pentru baitele cu adevarat relaxante.

• Uleiuri parfumate. Doua picaturi (nu mai mult!) de uleiuri esentiale de levantica sau musetel puse in cada il vor ajuta pe copilul tau sa se relaxeze dupa o zi aglomerata.

• Lumanari pentru ocazii speciale (potrivite numai pentru baia sub supravegherea parintilor!). Copiilor le place atmosfera creata de lumanari, asa ca la ocazii speciale le poti folosi. Pentru mai multa siguranta, aprinde-le dupa ce copilul tau a urcat in baie si stinge-le inainte sa iasa din cada.

• Poti colora apa cu colorant de mancare, pentru o experienta exotica sau poti cumpara leduri speciale de pus in cada care coloreaza apa in mai multe nuante.

Jucarii pentru baie. Cumpara-i copilului tau mai multe jucarii pentru baie cu care sa alunge plictiseala.

• In timp ce copilul face baie poti sa ii pui muzica preferata sau o poveste de ascultat. Distractiv si educativ!

 

Citeste si despre