Cum sa ii oferi independenta copilului tau: 3 sfaturi practice

| | Actualizat: 2024-04-19 11:28:43

Copiii de astazi sunt adultii de maine. De aceea, este responsabilitatea parintilor de a se asigura ca acesti viitori adulti sunt pregatiti sa faca alegeri responsabile si sa-si contruiasca un viitor prosper. O modalitate prin care pot face asta este de a le asigura copiilor un anumit grad de independenta, in functie de varsta, fara a-i scapa de sub control.

 

Descopera in cele ce urmeaza cum poti sa ii oferi si tu copilului tau independenta de care are nevoie. 

1. Lasa-l sa aiba propriile responsabilitati

Daca al tau copil a ajuns la varsta la care cunoaste legatura dintre propriile actiuni si consecinte, atunci poti sa-i oferi libertatea de a-si asuma propriile responsabilitati. Pentru copiii mici, cu varste de pana la 6 ani, aceste responsabilitati pot fi: adunarea jucariilor, spalarea vaselor, ingrijirea plantelor. De la o varsta putin mai mare, te poti gandi la responsabilitati mai serioase, cum ar fi:

 

  • Gestionarea banilor. Ofera-i copilului un buget lunar sau saptamanal si lasa-l sa aleaga cum sa il cheltuiasca. Aceasta poate fi o modalitate excelenta de a-l invata despre importanta economisirii si a gestionarii banilor. Pentru un plus de siguranta in gestionarea banilor, aici iti poate fi de ajutor si un card pentru copii sub 14 ani. Contul este pe numele tau, dar copilul are propriul card si acces la aplicatia bancii.

 

  • Planificarea timpului. Indruma-ti copilul sa isi organizeze timpul intr-un mod eficient si sa isi stabileasca prioritatile. Poti incuraja planificarea activitatilor sale extracurriculare sau a timpului de studiu in functie de ceea ce este important pentru el.

2. Incurajeaza-l sa ia decizii

Un alt mod de a sustine independenta copilului tau este de a-l incuraja sa ia propriile decizii, in functie de varsta si maturitatea sa. In acest proces este important sa asculti cu atentie si sa fii deschis la ideile si propunerile lui. De exemplu, daca iti spune ca ar vrea sa incerce un sport nou in locul celui pe care il practica deja, sprijina-i aceasta dorinta.

 

De asemenea, in special atunci cand copilul tau este deja adolescent, este important sa fii deschis la alegerile sale asupra carierei pe care doreste sa o urmeze. In loc sa-i impui propriile tale dorinte si asteptari, asculta cu atentie ceea ce isi doreste si incurajeaza-l sa-si exploreze interesele. Ajuta-l sa acumuleze cat mai multe informatii despre multiple domenii de activitate, pentru a putea avea o imagine cat mai clara asupra acestora. In acest mod, te asiguri ca decizia lui are la baza informatii si detalii concrete.

3. Stabileste limite si reguli clare

Nu in ultimul rand, pentru a-i asigura copilului tau o crestere sanatoasa si armonioasa, stabileste anumite limite si reguli clare, in asa fel incat sa nu-i ingradeasca prea mult independenta. Fii clar in ceea ce priveste asteptarile tale si limitele pe care le-ai pus. Este important ca acestea sa fie echitabile si sa fie explicate intr-un mod care sa-l ajute sa inteleaga de ce sunt necesare. 

 

De exemplu, ii poti explica de ce este important sa respecte o anumita ora de culcare sau de ce este bine sa-si faca temele inainte sa se joace pe calculator. Daca esti consecvent in explicatii si in aplicarea acestor reguli, copilul va intelege necesitatea acestora si va ajunge sa faca propriile alegeri sanatoase pentru binele sau.

 

Concluzionand, rolul parintilor nu este cel de a proteja excesiv copiii, ci si de a-i pregati pentru viata de adult. Si, asa cum ai putut observa pe parcursul acestui articol, o modalitate eficienta de a face asta este de a le oferi propria independenta, insa fara a scapa situatia de sub control. Pune si tu in aplicare sfaturile acestea in cresterea copilului tau si contribuie la dezvoltarea unui adult responsabil.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Citeste si despre