De cata activitate fizica are nevoie un copil de peste 6 ani?

| | Actualizat: 2018-07-26 00:00:00

Micutul tau scolar alearga, se joaca si face activitate fizica cel putin 1 ora in fiecare zi? Pentru copiii cu varsta de peste 6 ani, activitatea fizica nu este doar ceva distractiv, ci si extrem de important deoarece incepand cu aceasta varsta, ei au nevoie de cate o ora de activitate fizica pentru a fi in forma si sanatosi.

In aceasta ora de activitate fizica, recomandata copiilor de peste 6 ani, cei mici ar trebui sa faca exercitii de aerobic, care sa le intareasca musculatura si oasele. Astfel de exercitii pot varia ca intensitate intre un nivel moderat si unul viguros.

Activitatea fizica zilnica a copilului tau trebuie sa fie facuta in mici reprize de cate 10-15 minute pe parcursul intregii zile, nu doar atunci cand este la scoala, ci si inainte de a merge la scoala si dupa ce ajunge acasa.

Activitatile fizice de la scoala

"Mens sana in corpore sano" spune vechea zicala latina, o minte sanatoasa intr-un trup sanatos. Educatia este importanta, insa activitatile fizice au si ele rolul lor in dezvoltarea armonioasa, atat fizica cat si psihica, a copilului tau. De fiecare data cand copilul tau are ocazia sa alerge si sa se joace inainte de a merge la scoala si in pauze, el se va putea concentra mai bine in timpul orelor si va sta in sala de clasa fara sa se foiasca.

Ora de educatie fizica de la scoala ii ofera prichindelului tau o alta oportunitate de a face miscare si activitate fizica in cursul programului scolar. Educatia fizica de la scoala are rolul important de a-i face cunostinta copilului cu diferite sporturi si jocuri, insa il va ajuta si sa deprinda obiceiuri sanatoase pe care sa le puna in practica pentru tot restul vietii.

Activitati fizice pentru scolari

Incepand cu varsta de 6-7 ani, copiii au coordoanare fizica si se pot concentra astfel incat sa deprinda regulile necesare pentru a participa la activitati fizice si jocuri organizate. Cativa ani mai tarziu, intre 10-12 ani, copilul tau va putea sa gestioneze si presiunea care vine din competitia jocurilor in echipa.

In masura in care programul va permite, poti sa il ajuti pe cel mic sa isi ia doza de activitate fizica si sa il inscrii la activitati sportive si activitati extracurriculare care sa ii dezvolte abilitatile fizice, spiritul de fair-play si nu in ultimul rand, activitati care sa il distreze si sa ii faca placere.

Intreaba-l ce tip de sport il intereseaza si pe cat posibil, ofera-i oportunitatea de a incerca cat mai multe activtati fizice, permitandu-i sa renunte la cele care nu ii plac. Astfel, este posibil ca atat tu, cat si el sa fiti suprinsi in mod placut de capacitatile sale fizice si sa descoperiti ca poate excela intr-un sport sau altul.

Daca copilului tau ii plac sporturile in echipa, ar trebui sa incerce sa joace fotbal, volei, hockey, basket sau baseball, insa daca prefera jocurile individuale poate incerca una dintre urmatoarele activitati:

  • Patinaj
  • Inot
  • Dans
  • Echitatie
  • Arte martiale
  • Gimnastica
  • Tenis
  • Ski
  • Gold
  • Yoga
  • Catarat
  • Skateboarding

Activitatile fizice de acasa, pentru scolari

Incearca sa ii oferi copilului tau cat mai mult timp pentru a se juca si incurajeaza-l sa incerce activitati fizice diferite, pentru a nu se plictisi, punand accent pe distractie si pe miscare, fara a exercita presiune pe competivitate si rezultate. In masura in care se poate, incercati sa faceti activitati fizice in familie, pentru a insufla cat mai devreme copilului tau dorinta de miscare si activitate fizica.

Citeste si despre