Intre 2 si 12 ani este obisnuit ca micutii sa sufere de dureri de picioare, fara ca acestea sa fie cauzate e o lovitura sau cazatura. Cei mici se vor plange adesea de dureri, iar parintii sunt ingrijorati crezand ca este ceva in neregula cu copilul, dar de cele mai multe ori este vorba de dureri de crestere, care apar la unul din cinci copii.
Acestea sunt dureri osoase cauzate de cresterea oaselor, de intinderea muschilor si, odata cu ei, a vaselor de sange si a nervilor.
Cand apar durerile de crestere la copii?
Durerile de crestere apar mai ales noaptea, uneori in timpul somnului, si nu sunt dureri reumatice sau articulare, adica nu sunt localizate la genunchi sau glezne si nu exista manifestari externe, cum ar fi umflaturi sau roseata.
Ele apar de obicei in noptile in care copilul a facut multa activitate fizica in timpul zilei si toamna, perioada in care apar cel mai frecvent "puseurile de crestere".
Cum sunt durerile de crestere?
Durerile de crestere sunt dureri persistente la nivelul coapselor, gambei, in spatele genunchilor si, uneori, la nivelul bratelor (unde se afla cele mai lungi oase). Durerile pot dura de la cateva minute la cateva ore.
Ele sunt asimetrice si bilaterale, adica apar in ambele parti ale corpului, dar nu intotdeauna simetric. Intr-o zi, copiii se pot plange ca ii doare coapsa stanga si gamba dreapta, iar a doua zi invers.
Ambele picioare sunt afectate, iar articulatiile nu dor. Copiii mai mari o descriu ca fiind "crampe" sau ca o durere "interna".
Cele mai frecvente dureri de crestere in timpul copilariei sunt durerile ascutite si pulsatii ale picioarelor, care apar de obicei seara sau dupa-amiaza tarziu.
Sunt aceste dureri cauzate de crestere?
Desi sunt cunoscute ca "dureri de crestere", nu exista nicio dovada ca aceasta este cauza. Intr-un fel, este o referire la grupul de populatie care sufera de ele si la benignitatea afectiunii.
Cum se amelioreaza durerile de crestere?
Pe langa administrarea unui analgezic usor, cu acordul pediatrului, baile calde, aplicarea de caldura in locul dureros si masajul sunt cele mai bune tratamente. Se recomanda, de asemenea, exercitii usoare de intindere pe membrele dureroase.
Cand trebuie sa consulti medicul
Este important sa consulti medicul in urmatoarele situatii:
- durerile sunt frecvente si se intensifica
- durerea nu dispare in timpul zilei
- durerea este localizata la nivelul articulatiilor
- pe copil il doare un singur picior
- durerea este insotita de slabiciune, febra si stare de rau
FOTO: freepik.com