Invatarea este un proces complex in care sunt implicati diferiti factori atat intrinseci, cat si extrinseci. Acesti factori pot genera dificultati semnificative in procesul de invatare, sau din contra, pot favoriza procesul de invatare.
Este important sa stii ca unii dintre acesti factori au o oarecare influenta asupra copilului, insa niciunul dintre ei nu este decisiv.
Factori intrinseci care influenteaza invatarea la copii
Printre factorii intrinseci, adica cei care tin de procesul de invatare in sine si de caracteristicile copilului, se numara:
Mostenirea familiei
Genetica este in mare masura responsabila pentru capacitatea noastra de a invata si poate fi, de asemenea, cauza unor dificultati de invatare.
Se considera chiar ca inteligenta este un factor ereditar, dar acest lucru nu inseamna ca este un factor determinant, deoarece cu stimulare si perseverenta procesul deinvatare se poate stimula si dezvolta. Cu alte cuvinte, mediul inconjurator si educatia primita de la parinti au, de asemenea, o influenta.
Diferente individuale
Toate fiintele umane sunt diferite, iar acest lucru include modul in care invatam. Prin urmare, este important sa se tina cont de faptul ca fiecare copil este unic si poate avea anumite abilitati mai dezvoltate decat altele. Aceste diferente sunt semnificative chiar si intre fratii gemeni.
Interese si motivatie
Unul dintre factorii care au cea mai mare influenta in procesuld e invatare este interesul si motivatia copilului pentru subiectele prezentate.
Aici, o mare influenta o au si profesorii care trebuie sa fie capabili sa atraga atentia elevilor, sa-i faca curiosi sa descopere materia predata si sa invete cu placere, nu din frica.
Factori extrinseci la invatare
Pe de alta parte, exista factori extrinseci ai invatarii, cei care depasesc procesul de invatare in sine.
Mediul inconjurator (factori socio-economici)
Locul in care se naste si creste un copil are o influenta directa asupra invatarii sale. Aceasta se refera la accesul pe care un copil il are la educatie. Este o diferenta majora intre copiii crescuti la sate si cei crescuti la oras.
Cultura
Cultura in care sunt crescuti copiii influenteaza, de asemenea, invatarea lor. De exemplu, in cazul multor tari asiatice, presiunea de a fi un elev exceptional este foarte mare, ceea ce ii obliga pe copii sa studieze mai mult si sa dezvolte mai multe abilitati academice (dar simt si mai multa presiune, ceea ce poate fi contraproductiv si poate duce la o autoexigenta ridicata).
In schimb, aceasta presiune nu este resimtita in acelasi mod in tarile occidentale, sau cel putin nu cu aceeasi intensitate.
Stiluri parentale
Modul in care este crescut un copil are un impact direct asupra procesului de invatare al acestuia. In acest sens, includem stima de sine si conceptul de sine care a fost dezvoltat anterior, precum si valorile insuflate de parinti.
Pe de alta parte, dinamica vietii de zi cu zi joaca, de asemenea, un rol important. In familiile in care responsabilitatea si obiceiurile de studiu sunt comune, face mai facil procesul de invatare al copilului si inclinatia acestuia catre studiu decat in familiile in care aceste obiceiuri nu sunt prezente.
Alte situatii care influenteaza procesul de invatare
Pe langa factorii mentionati anterior exista si alti factori care pot influenta procesuld e invatare al copiilor. Printre acestea, cea mai mare influenta o au:
- Nasterea unui fratior sau al unei surioare.
- Mutarea intr-un alt oras, tara sau doar la o alta scoala.
- Moartea unei persoane dragi
- Divortul parintilor.
- Pierderea unui prieten bun. Chiar daca pentru adulti pare nesemnificativ, pierderea unui preieten bun, fie din cauza unei dispute, fie pentru ca acesta s-a mutat intr-un alt oras, este un stres pentru copil si, pe termen scurt sau mediu isi poate pune amprenta asupra procesului de invatare.
FOTO: freepik.com