Retelele de socializare pot cauza modificari ale creierului la adolescenti

| | Actualizat: 2023-01-29 22:37:29

Un studiu realizat de neurostiinti de la Universitatea din Carolina de Nord a stabilit o legatura intre utilizarea retelelor de socializare si modificarile cerebrale la adolescenti. Cercetatorii au descoperit ca tinerii de 12 ani care consultau frecvent retelele de socializare au prezentat o sensibilitate crescuta la recompensele sociale (din partea colegilor lor), desi cauza acestor schimbari este neclara.

In ce a constat studiul?

Cercetatorii au scanat succesiv creierul a 169 de elevi cu varste cuprinse intre 12 si 13 ani (in acesti ani, dezvoltarea creierului lor este deosebit de rapida).

Adolescentii au fost impartiti in trei grupe, in functie de frecventa cu care au declarat ca verifica retelele de socializare Facebook, Instagram si Snapchat, in utilizatori obisnuiti, moderati si non-frecventi.

In timp ce utilizatorii obisnuiti au declarat ca isi verifica retelele de 15 sau mai multe ori pe zi, utilizatorii moderati au verificat retelele de una pana la 14 ori, iar utilizatorii neobisnuiti mai putin de o data pe zi.

Trei zone ale creierului sunt activate la adolescentii care petrec mai mult timp online

Ce au vazut cercetatorii? In timpul indeplinirii sarcinii, utilizatorii frecventi ai retelelor sociale au prezentat o activare crescuta a trei zone ale creierului:

  • Circuitele de procesare a recompenselor (care raspund la experiente precum castigarea de bani sau asumarea de riscuri).
  • Regiuni de determinare a relevantei (care selecteaza ceea ce iese in evidenta in mediul inconjurator).
  • Cortexul prefrontal (care ajuta la reglarea si controlul comportamentului).

Aceasta inseamna ca acesti utilizatori manifesta o hipersensibilitate la raspunsurile colegilor lor (recompense sociale), adica aceste raspunsuri ale colegilor au o importanta semnificativa pentru ei.

Dupa cum explica autorul studiului: "Rezultatele sugereaza ca adolescentii care cresc verificand mai des retelele de socializare devin hipersensibili la raspunsurile colegilor lor”.

Sensibilitatea sociala: benefica sau daunatoare?

Cu toate acestea, constatarile nu permit sa cuantificam amploarea acestor modificari cerebrale, ci doar existenta lor. In plus, nu este foarte clar daca schimbarile sunt benefice sau daunatoare.

Pe de o parte, sensibilitatea sociala ii poate ajuta pe adolescenti sa se conecteze mai mult cu oamenii, dar poate duce si la anxietate sociala, depresie sau frustrare daca simt ca nevoile lor sociale nu sunt satisfacute si daca aceasta sensibilitate este de fapt un raspuns exagerat (hipersensibilitate).

FOTO: freepik.com

Citeste si despre