STUDIU! Copiii inceteaza sa creada in Mos Craciun la varsta de 8 ani

| | Actualizat: 2022-12-23 18:02:10

Mos Craciun (la fel ca Mos Nicolae) are o misiune: sa ajunga in fiecare an in casele oamenilor pentru a darui daruri copiilor cuminti. Este o lume magica, plina de iluzii si magie, care ii face fericiti pe toti copiii din lume, dar si pe adulti.

Insa, desi adultii stiu deja cum sta treaba cu Mos Craciun, copiii sunt cei care cred cu adevarat in Mos. Insa care este varsta la care copiii inceteaza sa creada in Mos Craciun?

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Exeter (Marea Britanie), majoritatea copiilor nu mai cred in Mos Craciun la varsta de opt ani.

Cat dureaza fantezia de Craciun

Studiul, intitulat "The Exeter Santa Survey", este prima cercetare academica internationala privind credinta in Mos Craciun si istoria care il inconjoara. Intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul web al Universitatii din Exeter, profesorul de psihologie Chris Boyle comenteaza studiul, care este inca in curs de desfasurare.

Scopul acestui proiect este de a intelege mai bine diferitele credinte legate de Mos Craciun, dar si de sarbatoarea de Craciun, precum si de a intelege cum se simt copiii cand afla ca Mos Craciun nu este real. Pana in prezent, la sondaj au raspuns 1.200 de persoane din intreaga lume si a oferit cateva rezultate interesante.

De exemplu, 34% dintre participanti au declarat ca isi doresc sa mai creada in Mos Craciun, in timp ce 50% dintre ei sunt multumiti ca nu mai cred in el. Aproximativ 34% dintre respondenti spun ca faptul ca au crezut in Mos Craciun in copilarie a contribuit la imbunatatirea comportamentului lor, in timp ce 47% nu cred acest lucru.

O constatare interesanta este ca 65% dintre participanti au marturisit ca au continuat sa se joace cu  iluzia lui Mos Craciun in copilarie, chiar daca descoperisera deja ca acesta nu este real. Potrivit rezultatelor sondajului, majoritatea participantilor au incetat sa mai creada in Mos Craciun la varsta de 8 ani, iar in majoritatea cazurilor a fost o simpla coincidenta, cum ar fi neglijenta parintilor.

O treime dintre participanti au declarat ca s-au simtit suparati cand au descoperit ca Mos Craciun nu este real, in timp ce 15% s-au simtit tradati de parinti, iar 10% au fost furiosi. Cu toate acestea, 56% dintre ei au declarat ca increderea lor in adulti nu a fost afectata atunci cand au descoperit ca totul a fost o fantezie.

Printre cei intervievati s-au numarat multi parinti, care au raspuns la intrebarea cum au abordat problema Mos Craciun cu copiii lor. 31% dintre ei au dezvaluit ca atunci cand copiii lor i-au intrebat direct daca Mos Craciun este real, au spus ca da, in timp ce 40% le-au spus adevarul.

72% dintre parinti sunt bucurosi sa le vorbeasca copiilor lor despre Mos Craciun si sa continue mitul, in timp ce restul participantilor au ales sa nu faca acest lucru.

Cei mai multi participanti la studiu sunt din Scotia si Anglia. Aici, parerile sunt impartite. In timp ce in Scotia, mai multe persoane considera ca este in regula sa ii minti pe copii in legatura cu Mos Craciun, in Anglia multi nu sunt de acord cu acest lucru.

Cand si de ce inceteaza copiii sa mai creada in Mos Craciun

Asa cum am spus, copiii nu mai cred in Mos Craciun, in cele mai multe dintre cazuri, din cauza unei greseli a parintilor.

"A fost fascinant sa aud de ce au inceput sa creada ca Mos Craciun nu este real. Cauza principala este reprezentata de actiunile accidentale sau deliberate ale parintilor, dar unii copii incep sa puna piesele laolalta pe masura ce se maturizeaza", spune profesorul Boyle.

De exemplu, unul dintre participanti spune ca, la varsta de 10 ani, si-a descoperit parintii mancand si band ceea ce el lasase pentru Mos Craciun. Un altul a spus ca a fost trezit la ora 11 de sunetul caderii cadourilor de la tatal sau, care bause la masa de Craciun.

In alte cazuri, a fost vorba de mici greseli de baza facute de parinti, cum ar fi gasirea etichetei de pret pe cadouri sau realizarea faptului ca scrisul de mana de pe scrisorile lui Mos Craciun era acelasi cu cel al parintilor sai.

Dar, in afara de parinti, au existat si alte motive accidentale pentru care au incetat sa mai creada, cum ar fi faptul ca si-au dat seama ca Mos Craciun era o persoana pe care o cunosteau si care se deghizase, sau profesorii care le-au dezvaluit elevilor de sapte ani ca nimeni nu locuieste la Polul Nord.

In alte cazuri, participantii spun ca au descoperit adevarul pe masura ce au crescut, realizand ca povestea lui Mos Craciun nu are prea multa logica si ca este imposibil ca o singura persoana sa calatoreasca prin lume intr-o singura noapte: "Am invatat destule despre matematica, fizica, calatorii si despre numarul de copii de pe planeta in comparatie cu dimensiunea saniei Mosului pentru a-mi da seama singur", a mai spus un participant.

Tu cum ai aflat ca nu exista Mos Craciun?

Citeste si despre