Cat de greu trebuie sa fie ghiozdanul unui copil pentru a evita problemele cu spatele

| | Actualizat: 2021-10-17 23:04:34

Multi spun ca scoala online nu este scoala, ca micutii nu inteleg mare lucru din cursurile facute la distanta si ca mersul la scoala este mult mai bun pentru ei, pentru ca au si ocazia sa interactioneze cu alti copii, pe langa alte considerente de ordin psihologic si didactic greu de contrazis. Dar, daca ar fi sa gasim ceva bun in scoala online, faptul ca piticii nostri nu trebuie sa mai care zi de zi in spate acele ghiozdane grele chiar si pentru noi, adultii, este o povara care se ridica la propriu de pe umerii lor.

Cand duci dimineata copilul la scoala, chiar si cu ochii carpiti de somn este greu sa nu remarci acel tablou apasator cu omuleti cocosati de greutatea ghiozdanelor pe care le poarta spre clasa. E greu sa nu te intrebi de unde au atata putere, pentru a le cara, chiar si doar cateva zeci de metri, daramite tot drumul spre scoala si inapoi acasa, in cazul celor care nu sunt adusi si luati de parinti, bunici ori bone.

Cat este normal sa cantareasca ghiozdanul unui copil?

E greu sa nu iti pui aceasta intrebare atunci cand si tie parca iti este greu sa il duci in mana sau in spate. La fel cum e greu sa nu te intrebi cat de tare le afecteaza coloana si sistemul osos acea greutate prea mare pentru umerii lui prea mici si fragili.

In plus, nu doar greutatea ghiozdanului, ci si felul in care este purtat conteaza. O postura gresita impreuna cu greutatea prea mare la o varsta la care musculatura este inca in plina dezvoltare poate cauza dureri si deformari care ii vor afecta pe cei mici si cand cresc, si cand vor fi adulti.

Este greu sa spui ca un ghiozdan ar trebui sa aiba 2 kg, 3 kg sau 7 kg. Normal ar fi ca greutatea acestuia sa nu depaseasca 10-15% din greutatea copilului, pentru a nu pune o presiune prea mare pe coloana vertebrala si pe musculatura.

Pe langa greutate, sunt importante si forma ghiozdanului, si dimensiunile acestuia, si felul in care este purtat.

Copilul trebuie sa poata avea o postura dreapta, semeata, atunci cand are ghiozdanul in spate. Un ghiozdan care il obliga sa se aplece in fata pentru a contrabalansa greutatea este cu siguranta prea greu, iar cel mic va avea dureri in zona mediana si inferioara a spatelui.

Ghiozdanul trebuie sa stea cat mai lipit posibil de spatele copilului.

Lungimea acestuia trebuie sa fie cel mult egala cu cea a trunchiului copilului si sa nu coboare cu mai mult de 5 cm sub talie. Ideal ar fi ca rucsacul sa aiba o chinga ajustabila care sa poata fi prinsa in zona taliei, cu cat mai lata, cu atat mai bine.

Ghiozdanul se poarta corect pe ambii umeri, niciodata pe unul singur, pentru ca sub greutatea sa coloana se va stramba, in timp.

Cand copilul este prea mic pentru a gasi un ghiozdan potrivit, poate este mai indicat sa ii luati unul tip troler, cu roti, pe care sa il poata transporta mult mai usor, alternand, obligatoriu, mana cu care il trage.

Daca este posibil, copilul poate lasa intr-un dulapior, in clasa, acele materiale de care nu are nevoie acasa si sa le transporte in ghiozdan doar pe cele necesare pentru a invata lectiile si a face temele.

FOTO: Freepik.com

Citeste si despre