La o prima vedere, lentilele de contact si copiii nu par sa se potriveasca in aceeasi fraza. Cu toate acestea, iata cateva situatii si argumente care demonteaza acest mit.
In general, medicii nu recomanda purtarea lentilelor pana la varsta adolescentei. Dupa ce i-am intrebat de ce, am aflat ca problema nu este una medicala, ci ca este vorba despre responsabilitatea pentru ingrijirea si purtarea lentilelor de contact.
Pentru a lua o decizie buna pentru copilul tau este indicat sa te gandesti la cat de motivat este acesta sa poarte si sa ingrijeasca lentilele corect.
Copilul meu are varsta potrivita pentru a putea purta lentile de contact?
In urma unui studiu despre folosirea lentilelor de contact in pediatrie, s-a descopert ca, incepand cu varsta de 8 ani, varsta la care vederea se dezvolta complet, copiii sunt capabili sa puna si sa dea jos lentilele de pe ochi, sa le curete si sa le schimbe la data potrivita.
Rutina si obiceiurile de ingrijire a lentilelor au fost comparate la copii si adolescenti purtatori de lentile de contact, pentru a vedea care grup este mai predispus la probleme, iar rezultatul a fost ca riscul unor complicatii oculare in urma utilizarii lentilelor nu era mai crescut in cazul copiilor.
Ce trebuie sa stie orice parinte inainte de a lasa copilul sa poarte lentile?
Orice parinte trebuie sa verifice mai intai cat de disciplinat este copilul lor cand vine vorba de responsabilitati usoare sau medii. Intreaba-te urmatoarele lucruri: Copilul meu indeplineste sarcini in mod regulat, cum ar fi sa-si faca patul, sa faca curatenie in camera sau sa dea mancare la caine fara sa trebuiasca sa-i reamintesc? Daca raspunsul este "Da" la majoritatea intrebarilor, atunci copilul tau va fi pregatit sa renunte la ochelari in favoarea lentilelor.
Ce beneficii au lentilele de contact in cazul copiilor?
In general, copii au parte de aceleasi beneficii pe care le obtin si adutii care poarta lentile. Insa ei mai pot beneficia de o posibila incetinire a problemelor de vedere. Daca copilul tau are miopie, ai putea lua in considerare lentilele de contact rigide. Conform unor specialisti oftalmologi, acestea pot incetini progresul miopiei, care, de obicei, apare la varste cuprinse intre 8 si 16 ani.
Pentru copii, lentilele de contact pot imbunatati multe dintre situatiile pe care le intalnesc acasa, la joaca sau la scoala:
- Lentilele imbunatatesc increderea in sine. Multi copii ar prefera sa nu poarte ochelarii de vedere la scoala, daca ar avea de ales. Pot avea impresia ca arata caraghios sau diferit si ca nu se integreaza in clasa. De asemenea, unii dintre ei pot fi victime ale rautatilor altor copii care ii percept drept "tocilari". Schimbarea aspectului fizic cu ajutorul lentilelor de contact ii poate oferi copilului un confort estetic si mai multa increderein sine, care poate duce nu numai la un comportament social mai bun, ci si la rezultate mai bune la invatatura.
- Lentilele maresc siguranta deoarece confera o vedere periferica mai buna.
- Folosirea lentilelor de contact poate fi chiar mai sigura decat purtarea ochelarilor atunci cand practica diverse sporturi. Toti ochelarii pentru sport ar trebui fabricati dintr-un policarbonat rezistent la socuri. Chiar si asa, ramele tot se pot rupe si pot rani copilul sau pot cadea de pe fata din cauza transpiratiei din timpul jocurilor.
- Diminuarea impactului razelor ultravioletelor: in perioada copilariei, razele ultraviolete afecteaza cel mai mult ochiul copilului din cauza timpului mai mare petrecut in aer liber si a structurii fiziologice a acestuia in perioada copilariei.
Reguli de siguranta la purtarea lentilelor de contact
Daca copilul tau vrea sa poarte lentile de contact, asigura-te ca a inteles care sunt riscurile unei infectii sau iritatii la ochi si stie ca:
- Nu trebuie sa schimbe sau sa imprumute lentilele de contact altor copii.
- Nu trebuie sa foloseasca saliva, apa plata, apa distilata sau solutie salina nesterila facuta acasa pentru a curata lentilele de contact.
- Pentru fete, trebuie sa se machieze abia dupa ce au aplicat lentilele de contact.
- Trebuie sa foloseasca produse pentru piele cu hipoalergeni, si cosmetice care au marcajul "pentru ochi sensibili" sau "pentru purtarea lentilelor de contact".
Copilul meu este pregatit sa incerce lentile de contact. Ce tip sa aleg?
Probabil cele mai bune lentile pentru perioada de acomodare sunt cele de unica folosinta. Acestea nu necesita o ingrijire speciala. Dupa ce copiii se obisnuiesc cu lentilele de contact se poate face trecerea la lentilele cu purtare zilnica sau chiar cu purtare continua.
Copilul meu vrea sa incerce lentilele colorate. Ce trebuie sa stiu despre ele?
Unii copii isi doresc sa poarte lentile de contact colorate ca parte dintr-un costum amuzant, de Halloween sau la o serbare la scoala. Nu recomandam purtarea lor fara a face un consult inainte, chiar daca este vorba de un element cosmetic folosit pe scurta durata.
Alegeti lentile colorate din magazine specializate. Modelele nespecializate nu permit acelasi nivel de trecerea a oxigenului catre cornee si pot cauza probleme. Mai trebuie stiut ca lentilele colorate nu se pot purta peste lentilele normale.
Sfatul opticianului
Inainte de a folosi lentilele de contact, aflati cat de motivat este copilul sa aiba grija de ele, daca ochelarii de vedere ii plac sau il incomodeaza, iar apoi mergeti la un consult specializat.
Afla mai multe pe videt.ro.