Cum poti preveni leziunile cauzate de o pozitie nepotrivita, in cazul copiilor

| | Actualizat: 2024-02-13 22:12:49

 

Pe masura ce copiii cresc si au mai multe teme scolare, se intampla frecvent ca ceea ce inainte erau cateva momente de timp liber in fata calculatorului sa se transforme in ore intregi. Ore intregi de navigare pe internet sau de jocuri, de facut temele... Poate parea un moment indepartat, dar daca copilul tau foloseste deja calculatorul in orice fel, este un moment bun pentru ca acesta sa nu isi stabileasca obiceiuri posturale proaste.

O postura proasta prelungita in fata calculatorului poate provoca leziuni, mai exact leziuni de stres repetitiv, adica pentru ca exista miscari care se repeta si forteaza anumite articulatii care ajung sa sufere.

Cu toate acestea, prin luarea unor masuri preventive si prin luarea in considerare a caracteristicilor locului din casa in care este utilizat calculatorul, acest tip de leziuni asociate cu utilizarea calculatorului, jocurile video si trimiterea de mesaje text poate fi evitat. Locul de studiu (teme, lectura etc.) trebuie sa tina cont si el de anumite recomandari, mai ales pentru a nu afecta spatele sau vederea.

Pentru a preveni aceste leziuni, ii putem determina pe copiii nostri sa urmeze aceste recomandari:

  • Sa stea drepti, cu spatele drept, fara sa se aplece sau sa se aplece peste tastatura (sau peste carti, notite...).

  • Partea superioara a ecranului trebuie sa fie aliniata cu fruntea utilizatorului de calculator. Prin urmare, daca computerul este folosit de intreaga familie, ar trebui sa se prevada un scaun care poate fi reglat in inaltime (sau sa existe diferite scaune in apropiere).

  • Nu incordati umerii atunci cand lucrati la calculator sau la birou (teme pentru acasa etc.).

  • Este indicat sa va sprijiniti picioarele pe podea sau pe un suport pentru picioare, asezand picioarele perpendicular (intre 90 si 100 de grade) pe coloana vertebrala.

  • Copilul nu trebuie sa bata pe tastatura, ci sa foloseasca o atingere usoara pentru a scrie.

  • Trebuie sa ne asiguram ca, copilul nu intampina dificultati in a ajunge la tastatura pentru a scrie si ca mentine un unghi de 90 de grade intre incheieturile mainilor-curbe si partea superioara a bratelor. Trebuie sa isi mentina degetele si incheieturile mainilor la nivel in timp ce tasteaza.

  • Se recomanda pauze frecvente, aproximativ la fiecare jumatate de ora (schimbati postura, mergeti, priviti in alta parte...).

  • Ar trebui sa aiba o iluminare buna in fata calculatorului si ar trebui sa isi concentreze din cand in cand privirea asupra obiectelor indepartate.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre